Bezoek aan de Mclaren expo in het Louwman museum in Den Haag.

Tijdens de zomermaanden loopt in het Louwman museum een tijdelijke expo over het Mclaren team uit het Engelse Woking. Op 6 juli laatstleden opende Amanda, dochter van stichter Bruce Mclaren, de tentoonstelling.  Deze omvat zowel race- als straatwagens van het merk. Wij richten ons in dit artikel meer op de wedstrijdwagens.

Het oudste aanwezig exemplaar is het enige die in het klassieke Mclaren oranje is uitgevoerd. Het betreft de CANAM versie M8F van Peter Revson die met dit 720 PK sterke monster kampioen werd in de serie in 1971.  Meer hierover kan U vinden in ons artikel over de CANAM wagens.  De M8F is trouwens een vast deel van de Louwman collectie.

Het aantal geproduceerde Mclaren Formule 1 wagens is gigantisch en deze vormen ook het merendeel. Jammer genoeg vonden we geen F1 wagens uit de beginjaren van het merk van het type M. De reeks omvatte enkel MP4 modellen.

Mclaren zal voor altijd verbonden blijven met Ayrton Senna die het merendeel van zijn overwinningen en al zijn wereldtitels met het merk behaalde. Een wagen van hem mocht uiteraard niet ontbreken. De MP 4-5 B met Honda motor van 1990 in vol Marlboro outfit stond vooraan in de lange rij. Nadat Alain Prost na de dramatische race in Fuji met de aanrijding tussen hem en Senna het team van Ron Dennis had verlaten en daarmee het nummer 1 van wereldkampioen had meegenomen, verschenen de Mclaren’s  in 1990 aan de start met de traditionele Ferrari nummers 27 voor Senna en 28 voor Berger.  Het ontwerp van Gordon Murray bleek met 6 overwinningen iets beter dan de Ferrari van Alain Prost die 5 punten te kort kwam aan het eind van het seizoen.

Het volgende Marlboro exemplaar is de MP 4/9 Peugeot van 1994.  Mclaren zocht na het seizoen 93 een motor om met deze van Renault te kunnen concurreren en dacht dat Peugeot de oplossing was na een eerdere test met een Lamborghini motor. Peugeot had zijn groep C en Le Mans programma met de 905 stopgezet en wou oorspronkelijk met een eigen team naar de F1 maar er werd in laatste instantie toch beslist om dit enkel als motorenleverancier te gaan doen.  Betrouwbaarheidsproblemen met de motoren duurden het ganse jaar. Enkele keren begaven de motoren het zelfs op de startgrid. Ron Dennis was ‘not amused’ en verbrak het contract met Peugeot al na één seizoen. Mercedes zal in de plaats komen.

Na 24 jaar neemt Marlboro afscheid als sponsor en komt een andere sigarettenfirma in de plaats: West. De Mclarens zullen vanaf nu in zilver, zwart en wit uitgevoerd worden. De MP4/12 is de eerste in West decoratie. Mercedes kampt ook met de betrouwbaarheid van de motor, maar hier heeft Ron Dennis toch iets meer geduld. De MP4/12 is de eerste Mclaren  met een Mercedes motor die 1997 in het Australische Melbourne met David Coulthard aan het stuur zal winnen. Hij zal later in het seizoen ook nog in GP van Italië op Monza zegevieren. Ook teamgenoot Mika Hakkingen kan in de laatste wedstrijd van het jaar in het Spaanse Jerez de la Fronteira zijn eerste wedstrijd winnen. Dit was trouwens de race  waarin het WK duel tussen Michael Schumacher en Jacques Villeneuve werd uitgevochten en waar Michael had geprobeerd om zijn tegenstrever van de baan te duwen, maar dit pakte toen niet met Villeneuve. Schumacher zou nog enkele jaren moeten wachten op zijn eerste wereldtitel bij Ferrari.

In 1998 komt met de MP4/13 de eerste  Newey-Mclaren op het toneel. Adrian had Williams verlaten en was naar Mclaren overgestapt. De tegenstanders wisten meteen hoe laat het was : Mika Hakkinen won maar liefst 8 wedstrijden en kroonde zich voor de eerste keer als wereldkampioen. David Coulthard nam er ook nog eentje voor zijn rekening en zo was Mclaren ook bij de constructeurs kampioen.  Ze zullen dit nog eens overdoen in 1999 met de opvolger van de MP 13. Vanaf 2000 komen we dan terecht in het Schumacher/Ferrari tijdperk en zal Mclaren een tijdje genoegen moeten nemen met de rol van uitdager.

De laatste van de West modellen is de MP4/20 van 2005 waar Kimi Raïkönnen en Juan Pablo Montoya samen 10 wedstrijden mee wisten te winnen, maar dit is niet voldoende om Fernando Alonso en Renault van de titel te houden.  Mclaren is in deze jaren net niet goed genoeg om kampioen te worden.

Na het bannen van de sigarettenreclame komt er een nieuwe sponsor. Telecomgigant Vodaphone zal voor meerdere jaren de plaats van West innemen. Eén exemplaar vonden we terug in deze outfit. De MP4/23 waarmee Lewis Hamilton voor de eerste keer wereldkampioen wordt in 2008, is de laatste van een tijdperk. Het grote aantal luchtgeleiders en extra vleugeltjes die we op dit type aantreffen grenst aan het ongelofelijke. Er staan er zelfs zoveel op dat het echt lelijk wordt. De met een V8 motor uitgeruste MP4/23 is bekend van zijn laatste optreden tijdens de Braziliaanse GP. In een turbulente regenwedstrijd waarin Felipé Massa wordt afgevlagd als overwinnaar denken ze bij Ferrari dat de wereldtitel binnen is en begint men al aan de viering, maar Lewis Hamilton gaat in de laatste bocht nog voorbij de Toyota van Timo Glock en zal hierdoor  met één punt meer tot wereldkampioen gekroond worden. Vanaf 2009 zal er een totaal nieuw reglement van toepassing zijn. 2009 zal dan weer het jaar van Brown Mercedes worden. Dit kan U lezen in ons artikel over de Brown F1 wagen.

Afsluiten doen we dit Formule 1 gedeelte zoals we begonnen zijn met een Mclaren-Honda. Na een samenwerking van 17 jaar scheiden de wegen van Mclaren en Mercedes. Deze laatste was ondertussen met zijn eigen team begonnen na de overname van Brown F1 eind 2009. Met het aanbreken van het hybride tijdperk in de F1 werd er in 2015 een samenwerking gestart met hun vroegere partner Honda. De MP4/30 is één van de zwakste Mclaren’s ooit. De Honda motor levert te weinig vermogen. Fernando Alonso die voor drie jaar tekent, klaagt steen en been over de Honda krachtbron. Dit probleem is trouwens vandaag, drie jaar later, nog steeds niet opgelost. De in het somber zwart uitgevoerde bolide toont zelfs een beetje troosteloos tussen al de andere tentoongestelde exemplaren.

Naast hun F1 en Canam geschiedenis kon Mclaren ook met hun F1 GTR de 24 uren van Le Mans winnen in 1995.  Verschillende klanten wilden hun straatwagen ombouwen voor wedstrijden, maar konden Ron Dennis uiteindelijk overhalen om een echte raceversie te laten ontwikkelen en metéén was de GTR geboren. Het ontwerp van Gordon Murray ( ja, weer hij ) bleek in een heel natte editie de meerdere van verschillende prototypewagens. Mclaren stuurde voor Le Mans zelfs een – laat ons zeggen – een semi-fabrieksteam naar de etmaalrace. Paul Lanzante werd voor deze opdracht aangesteld als teammanager en Letho/Dalmas en Sekiya behaalden bij het debuut metéén de overwinning met een GT wagen ! De heel slechte weersomstandigheden waren de Mclaren met hun BMW V12 motor die héél soepel was, wel heel goed gezind. De concurrenten met hun turbo’s hadden het hier veel moeilijker.

We troffen een GTR exemplaar van 1996 aan. BMW Motorsport had toen beslist om zelf met de Mclaren deel te nemen en 2 exemplaren werden via  het Italiaanse Bigazzi team werden naar Le Mans gestuurd.  Zonder de regenomstandigheden bleek het iets moeilijk en eindigden de beste Mclarens na 24 uur op de plaatsen 4, 5 en 6. Het tentoongestelde exemplaar eindigde op de elfde plaats met Jacques Laffite, Steve Soper en onze landgenoot Marc Duez aan het stuur. Met petroleummaatschappij Fina was ook een Belgische geldschieter aanwezig.  De F1 GTR zou voor 1997 verder evolueren naar een “Longtail” versie. Dit maakt de GTR in zijn wedstrijdvorm één van de mooiste GT wagens van zijn periode.

Naast de wedstrijdwagens troffen we ook alle recente straatwagens zoals de MP4-12C, de 650S, 675LT en de splinternieuwe 720 S aan.  Ook de fameuze P1 was aanwezig in zijn beperkte GTR versie in de fameuze Harrod’s uitvoering, zoals deze in 1995 en 1996 deelnam aan de 24 uren van Le Mans.

Als U nog een zomeruitstap zoekt moet U dit zeker overwegen en voor de inkomprijs van 14 euro hoeft U het echt niet te laten.  U krijgt hiervoor 8 uur toegang tot het museum en die zijn echt wel nodig want naast de Mclaren collectie kan U tegelijkertijd ook de Louwman collectie bewonderen die staat uitgestald in het 10.000 vierkante meter groot gebouw,  verspreid over 3 verdiepingen. Een kleine 300 wagens staan er op U te wachten. Tevens zijn er een groot aantal motorfietsen en enkele vliegtuigen.  De Mclaren expo loopt tot en met 27 augustus en is in combinatie met het normale museum en het imposante gebouw zeker de moeite waard.

Foto’s & verslag: Joris de Cock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*