Gezien tijdens het FOS 2016, De Brawn BGP 001/002

Goodwood FOS 2016-41De auto die op het FOS de deelnemer sticker met het nummer 1, is meestal ene met een stamboom of de auto van een wereldkampioen. Dit jaar was er aan deze beide voorwaarden voldaan.

Nummer 1 werd toegekend aan een van de hoogtepunten van de meeting: de Brawn BGP 001 met chassis nummer 2. Dit is de wagen waarin Jenson Button in 2009 wereldkampioen werd in de Formule 1 en dit chassis is het ganse jaar door hem gebruikt in alle wedstrijden.Goodwood FOS 2016-5 Ross Brawn is er recent terug eigenaar van geworden en heeft er een volledige restauratie aan doorgevoerd. Brawn is vooral bekend  uit de gouden Schumacher Ferrari periode waarin hij samen met Jean Todt en Rory Byrne instond voor de ontwikkeling van de F1 wagens. Hij begon zijn carrière bij Williams om dan via Haas, TWR Jaguar, Arrows, Benetton en Ferrari in 2008 als team principal bij Honda F1 te belanden. Hij had al snel begrepen dat er in dat jaar bij Honda geen prijzen behaald konden worden omdat het chassis zo slecht was en hij besloot om direct met de ontwikkeling van het 2009 model te beginnen. Goodwood FOS 2016-2 Vanaf dat jaar zou er ook een drastische reglements wijziging door de FIA doorgevoerd worden en moest elk team terug van nul beginnen. De financiële bankencrisis van september 2008 kwam echter roet in het eten gooien. Honda besliste eind november om een einde te maken aan hun F1 programma. Ross Brawn werd belast met het zoeken van een overnemer, maar al vlug bleek dat er geen belangstellenden waren om het zaakje over te nemen. Gesprekken werden opgestart om het team te ontmantelen, maar tegen Kerstmis was er nog altijd definitieve oplossing. Brawn deed dan Honda een voorstel om zelf het team over te nemen. Bernie Ecclestone zou hierbij ook financieel hebben bijgedragen. Goodwood FOS 2016-34Voor Honda was dit voorstel beter dan het sluiten van de ganse fabriek en de deal werd beklonken. We waren ondertussen in Januari 2009 en de eerste testritten stonden gepland tegen eind van de maand in Barcelona. Gezien Honda geen motoren wou leveren werd er contact opgenomen met Ferrari en Mercedes voor een motorendeal, met de laatste werd een overeenkomst bereikt voor de levering van hun F0108W motoren. Ondertussen werden de wagens aangepast aan hun nieuwe motorisatie. Na een korte shake-down op Silverstone werd er koers gezet naar Barcelona voor de eerste testritten.  Daar bleek de Brawn BGP 001 al direct een schot in de roos en met de tijden die werden neergezet, wist de concurrentie al direct hoe laat het was.Goodwood FOS 2016-20

Brawn GP werd opgericht op 06/03/2009, de Honda piloten ( Button en Barrichello ) werden overgenomen en het team debuteerde in de GP van Australië op 29/03/2009.  Wie nog niet overtuigd was van de capaciteiten van de nieuwe F1 debutant zou snel van gedacht veranderen. Button en Barichello reden de concurrentie van het kastje naar de muur en eindigden op P1 en P2.  Dit was nog maar het begin van de dominantie. Van de eerste zeven GP’s kon Jenson Button er maar liesfst zes op zijn naam zetten.  Overwinningen in Malysië, Bahrein, Spanje, Monaco en Turkije volgden elkaar op. Enkel de GP van China, die onder apocalyptische omstandigheden werd verreden en  die vroegtijdig werd stop gezet,  was voor Vettel en zijn Red Bull. Goodwood FOS 2016-12Jammer genoeg eindigde voor Button zijn zegereeks net voor zijn thuis GP in Silverstone.  De andere teams hadden de dubbele diffusor overgenomen en in het geval van Red Bull had Adrian Newey hem zelfs nog verbeterd. Dit zou ook de start zijn van het Vettel/Red Bull tijdperk dat 4 jaar zou duren.  Jenson Button zou in 2009 verder geen GP’s meer winnen. Teamgenoot Rubens Barrichello zou nog wel de GP van Europa in Valencia en de GP van Italie in Monza op zijn naam zetten. Talrijke ereplaatsen werden nog wel behaald, in de voorlaatste GP van het seizoen in Brazilië was een vijfde plaats voor Jenson Button genoeg om zijn eerste wereldtitel bij de piloten op zijn naam te zetten. Ook de titel voor de constructeurs was voor Brawn. Dit was meteen het einde van een eerste zeer succesvol jaar voor Brawn GP.Goodwood FOS 2016-27Ondertussen was de relatie tussen Mercedes en Mclaren aan het verzuren gezien deze laatste plannen had om een eigen supercar op de markt te zetten.  Mercedes deed Brawn een voorstel om zijn team te verkopen en op 16/11/2009 stopte Brawn GP alle activiteiten en werd omgedoopt in AMG Mercedes Petronas. Button zou als wereldkampioen het team verlaten en naar Mclaren gaan en Nico Rosberg en de terug van weggeweest Michael Schumacher werden bevestigd als nieuwe rijders. Brawn zou in de rol van team principal blijven. Nadat twee jaar later Schumacher werd vervangen door Hamilton, zou ook Brawn het team verlaten en werd opgevolgd door het duo Toto Wolff/Niki Lauda.Martin Brundle

De BGP 001/02 werd op het FOS bestuurd door Martin Brundle. Het Brawn team stond in een box tussen zijn actuele F1 collega’s en moest voor deze eigenlijk in niks onderdoen. De ongeveer 15 begeleiders waren allen uitgedost in de toenmalige team outfit en de wagen zelf was in de configuratie van de GP van Brazilië op de dag dat de wereldtitel werd binnen gehaald. Het is vrij indrukwekkend om te zien hoeveel personeel en laptops er nodig zijn om een dergelijke wagen 6 korte demoruns te laten maken. Goodwood FOS 2016-42De BGP 001 was misschien niet de mooiste F1 wagen. Dit was voor een groot deel wel te wijten aan de toenmalige reglementen, maar blijft een leuke verschijning met een indrukwekkend palmares dat waarschijnlijk nooit meer zal worden overgedaan. Wie kan zeggen dat er in een periode van 7,5 maanden er 8 GP overwinningen werden behaald op 17 wedstrijden, 5 pole positions, 15 podia, een wereldtitel bij de piloten en constructeurs en ook de debuut GP winnen als nieuw merk.  Hoed af voor deze prestaties !

 

Artikel: Joris De Cock

Foto’s: Joris De Cock, Patrick Verheeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*