10é Editie van Spa-Classic, het verslag

Twee jaar wachten

Twee jaar later dan gepland was het dan zover, de tiende editie van Spa-Classic kon in al zijn glorie doorgaan. Een waar feest voor rijders en bezoekers!

Het mooiste circuit van de wereld

Er waren rond de 380 auto’s aanwezig die allen zouden proberen het wellicht mooiste circuit van de wereld te temmen. Met zeven kilometer lang en twintig uitdagende bochten is het ook een bijzonder circuit. De glooiing van de Ardense heuvels maakt het er alleen maar mooier op.

Een groot aantal grasstroken zijn recent vervangen door grindbakken. Dit zou de auto’s bij een schuiver veel sterker afremmen dan gras. Mooi is het zeker maar we zagen er toch ook de nadelen van. Eens een auto het grind raakte ging het over het wegdek en moest het worden opgeruimd.

Bijzondere auto’s

Een Bentley Speed 8, een Aston Martin DBR9, een Porsche 917, een Alfa Romeo Guilia TZ2. Meerdere Ford GT40’s, een aantal BMW M1’s en nog een heel aantal andere bijzondere auto’s waren te bewonderen tijdens de diverse categorieën.

Mooie opbouw doorheen het weekend

Net zoals bij de vorige edities zijn er vooral op vrijdag vrije oefensessies. Op vrijdag en zaterdag vinden de kwalificaties plaats. En op zaterdag en zondag de effectieve races. Ik heb het in het verleden ook al gezegd. De deelnemers zijn dikwijls een beetje ouder dan in de reguliere competitie maar geloof me de drive is er echt niet minder om.

Het programma

Classic Endurance Racing 1

Deze reeks ook wel C.E.R.1 genoemd heeft deelnemende auto’s van 1966 t.e.m. 1974. Tijdens deze periode was het endurance racing één van de belangrijkste pijlers in de motorsport. De toenmalige auto’s spreken nu ook nog steeds tot de verbeelding van velen. Denk aan de Ford GT40, De Ferrari 512’s, de Porsche 910’s, de Thomaso Pantera’s. Dat zijn dan misschien de meest ronkende namen maar onderschat zeker ook de talrijke Lola’s en Chevron’s niet. Stap even mee in bij de Chevron B19 met Martin O’Connel aan het stuur en beleef mee hoe je de pole verovert.

Classic Endurance Racing 2

De auto’s zijn gemiddeld tien jaar jonger dan in C.E.R.1. We spreken dus mid jaren 70 tot begin jaren 80. Deze periode wordt gekenmerkt door GT’s met steeds hogere vermogens. Denk aan de Porsche 935, de BMW M1, de Ferrari BB512 LM. Maar ook de Lancia Beta Montecarlo en de Ford Capri Zakspeed Turbo vinden we in deze reeks terug.

The Greatest’s Trophy

Deze reeks bevat vooral auto’s uit de jaren 50 & 60. Vele met een Italiaans tintje wat deze reeks voor mij toch tot de mooiere van het weekend maakt. Meerdere Ferrari 250 GT SWB, enkele Bizzarrini 5300 GT, een Osca Maserati 750 Sport, een paar Ferrari 275 GTB’s, een Alfa Romeo Giulietta SZ, SVZ en een Giulia TZ. Ik moet er wellicht geen tekeningetje bij maken dat we hier over een heel dure reeks spreken. Het wordt ook wel de Gentlemen Race genoemd, niet omdat er niet keihard geracet wordt maar je merkt toch enige voorzichtigheid.

Sixties’s Endurance

Deze reeks is toegewijd aan pre-63 sport en pre-66 GT’s. Het is het grootste startveld en dat valt tijdens de start ook echt op. Als er pakweg een 80 tal auto’s van dit kaliber plots plankgas geven dan trilt heel Francorchamps! Het is trouwens ook de enige race die twee volle uren duurt. Onder de auto’s is er een grote diversiteit want het gaat van een Lotus XI met een klein 1000cc viercilindertje tot een AC Cobra met een dikke 5 liter V8. Of van de elegante Jaguar E-Type tot een Chevrolet Corvette C1.

Heritage Touring Cup

De Heritage Touring Cup bevat de meer ‘modale’ auto’s en loopt over een periode van 1966 tot 1984. Aangezien we hier een tijdspanne bekleden van bijna twintig jaar zijn de onderlinge verschillen tussen de auto’s dan ook groot. Ford is vooral aanwezig met zijn Escort MK1 en de Capri. Bij BMW zien we dan hoofdzakelijk de 2002, de 635CSI en de 3.0 CSL. Het zijn dan ook Ford en BMW die deze categorie overheersen op een enkele Jaguar of Alfa Romeo na. Voor mij mag er gerust wat meer variatie in deze reeks komen. Tijdens de kwalificaties passeerde een forse regenbui. We zaten net op de nieuwe tribune en konden het dus droog houden. Het levert ‘andere’ beelden op die zeker niet minder spectaculair zijn.

Groep C Racing

Dit blijven technisch echt bijzondere machines. Met vermogens die flirten met de 700 pk zal het niet verwonderen dat het in deze race’s echt wel vooruit gaat. Tot onze grote verbazing heeft de Peugeot 905 EVO 1 Bis het heel het weekend uitgehouden. Meestal moeten we ons haasten om ergens één foto al rijdend te bekomen. Het is nochtans hetzelfde Peugeot dat in 1993 tijdens de 24 uur van Le Mans de eerste drie plaatsen wegkaapte. De bloedmooie Jaguar XJR-14 heeft beide races gewonnen dit weekend. Wil je even instappen bij Michiel Campagne en Allard Kalff in hun Spice SE92P Chevrolet?

2.0L Cup

Deze reeks bestaat uitsluitend uit Porsche 911 short-wheel base auto’s van voor 1966. Soms kan het wat eentonig zijn want het zijn uiteindelijk allen dezelfde auto’s. Langs de andere kant maakt dat de race wel spannender want hier worden de verschillen veel meer door de piloten gemaakt. Het duo Andrew Smith en Oliver Bryant wonnen de race met een gemiddelde snelheid van 132,8 km/u.

Fifties Legends

Deze serie bevat de oudste auto’s die je tijdens Spa-Classic te zien krijgt. Met auto’s uit de jaren 50 en begin jaren 60 krijg je zowel een Aston Martin DB2 alsook een Austin Mini Cooper te zien. De reeks is een eerbetoon aan het merkenwereldkampioenschap dat in 1953 werd opgericht als een competitie tussen “sport”-auto’s en, iets later, “grand touring”-auto’s. De race is gewonnen door een Lotus XI van 1957 met Guillaume Peeters aan het stuur.

Endurance Racing Ledgends

GT’s en Prototypes van de jaren 90 tot 2000 vullen deze reeks. Dat maakt dat het de jongst deelnemende auto’s zijn tijdens Spa-Classic. Dikwijls heel krachtige machines, denk daarbij aan de Bentley Speed 8 waarvan eerder een artikel verscheen. Maar ook Dallara SP1 of de Ferrari 550 Maranello Prodrive van 2004. Van Porsche zie je hier vooral de 993 GT2 en de 996 GT3. De Ford GT blijft trouwens ook een indrukwekkende verschijning. Het is met deze serie dat we het reeksenoverzicht afsluiten.

Randanimatie

Uiteraard draait het vooral om de auto’s en de talrijke races maar ook de randanimatie vormt een belangrijk deel van Spa-Classic. Daar waar er tijdens de Spa Six Hours geen kraampje te bespeuren was bleken ook de standhouders de weg naar Francorchamps te hebben teruggevonden.

De VW combi met discobar was naar jaarlijkse gewoonte ook weerom van de partij.

Werk aan de winkel

Als je mocht denken dat de piloten naar Spa-Francorchamps komen om gewoon wat rondjes draaien. Wel dan nodig ik je uit om de pitstraat eens te bezoeken. Daar heerst van vroeg tot laat een enorme bedrijvigheid. Auto’s worden klaargemaakt voor de race, en als het moet halen ze die daar helemaal voor uit elkaar.

Banden

Een auto staat ‘meestal’ op vier wielen. De banden zijn het enige contact met de weg. Dus daar worden in de racerij toch wel bijzondere eisen aan gesteld.

In de vintage racerij zien we meest het merk Avon. Maar ook merken als Goodyear, Michelin en Pirelli duiken terug meer op.

Schnitzer 320 Turbo

Dat we bij Wheels-and-Things een boontje hebben voor BMW zal wellicht niemand zijn ontgaan. Toen een Schnitzer BMW 320 Turbo in ons zichtveld kwam gingen we dus een kijkje nemen. Joris wist direct te zeggen dat hij deze vroeger nog had zien rijden maar dat hij de auto lange tijd niet meer had gespot.

Er was even twijfel of het nu over de originele of over een ‘remake’ ging. Erik Qvick kwam al snel duidelijkheid scheppen. Erik heeft een bedrijf ‘Qvick Motors’ en zij hebben het plan opgezet om de Schnitzer 320 Turbo waarvan zij over de originele beschikken enkele keren na te bouwen.

De reeks zal heel beperkt zijn en reken niet op een koopje. Het is trouwens ook normaal dat er een stevige prijskaart aanhangt. Zeker als je weet dat de auto helemaal met de hand wordt gebouwd. Er zijn trouwens een heel aantal componenten speciaal opnieuw voor geproduceerd.

Genoeg stof voor een apart artikel dacht Joris. Dus dat mogen jullie zeker nog van ons verwachten.

Wil je ondertussen toch al even zien en voelen welke sensatie deze machine kan geven stap dan mee in en doe samen met onze GoPro een toertje op het mooiste circuit van de wereld.

Merken clubs

Ieder jaar zien we vele merken clubs present tekenen. Dat gaat van de Daimler SP250 owners club tot de TVR club. Porsche, BMW of Triumph, noem het en ze zijn aanwezig. Het zijn ook dikwijls ideale gelegenheden om een aantal gelijkgestemden bij elkaar te brengen en ze een praatje te laten maken over hun favoriete voertuig.

Gewoon een toertje maken op Francorchamps met je eigen auto

Dat ze bij Peter auto niet van gisteren zijn kan je afleiden uit de vele initiatieven die worden genomen naar de bezoekers toe. Buiten het feit dat er steeds een uitstekende sfeer heerst in en rond de paddock kijken ze bij de organisatie verder dan dat.

Zeg nu zelf, als je bezitter bent van een classic car en je bent op het circuit van Spa-Francorchamps. Wat zouden de meeste bezoekers dan willen? Juist, zelf achter het stuur kruipen en de Raidillon bedwingen. Bij Peter auto maken ze dit mogelijk om zonder licentie toch een aantal toertjes op circuit te draaien. Dikwijls zien we deze taferelen waar een hele rits auto’s achter een pacecar gezapig rondjes afmalen. Maar dat was niet zo tijdens Spa-Classic, neen we zagen vele rijders echt het volle pond geven. Er waren nu al vrij veel deelnemers maar op deze manier zal het volgend jaar echt dringen worden denk ik.

Een nieuwe tribune met een magistraal uitzicht

We konden voor het eerst de compleet nieuwe tribune op de Raidillon bewonderen. Buiten het feit dat ze echt groot is en aan erg veel mensen plaats biedt moet het gezegd dat het uitzicht fenomenaal is. Zelfs voor te fotograferen is deze plaats uitermate geschikt. Er staat niks in de weg en je zit bijna bovenop de actie.

Verslag & foto’s: Patrick Verheeken