Bentley heeft het finale doek over zijn 6¾ liter V8 gegooid, of misschien is het beter te zeggen gedrapeerd.
Over een tijdspanne van 61 jaar lang zijn er 36000 stuks van deze krachtbron gebouwd. Wellicht is een plaatsje in het Guinness book of records verzekerd want dit is de langste ononderbroken productie van een V8 motor.
En wat voor een motor! Met de hand gebouwd, alle 36000! met een gemiddelde bouwduur van 15 uur en soms met een ploeg van zeven techniekers. Deze laatste V8 komt terecht in de dertigste en laatste Mulsanne 6.75 Edition by Mulliner. Een compleet naar de wensen van de klant gebouwde droomauto. Bespoke zoals de Britten dat zo mooi kunnen zeggen.
Tijd voor een beetje geschiedenis. De ontwikkeling van deze V8 starte kort na de verhuis naar de nieuwe fabrieken in Crewe begin jaren 50. Dit nadat er aan het toenmalige hoofd van de motoren ontwikkeling was gevraagd een opvolger te ontwikkelen voor de zes in lijn. Belangrijk was dat de motor in dezelfde motorruimte paste dan waar tot dat moment de zes in lijn huisde. Uiteraard moest de nieuwe motor krachtiger en indien mogelijk stiller zijn dan zijn voorganger. Een V8 leek de logische keuze. Na amper 18 maanden was de motor klaar hetwelk in die periode uitermate snel was.
Wat velen onder jullie wellicht niet weten is dat iedere Bentley V8 ooit gebouwd eerst 500 uur op vol vermogen op de testbank heeft doorgebracht. Dit alvorens zijn weg te vinden naar het motorcompartiment van een nieuwe Bentley. Regelmatig werd zo een nieuwe motor na zijn 500 uur arbeid compleet uit elkaar gehaald om te zien wat eventuele vervroegde slijtage zou teweeg kunnen brengen.
De eerste 6,2 liter V8 motor was 15Kg lichter dan de oude zes cilinder en maakte zijn debuut in de Bentley S2 van 1959. Die auto was toen al voorzien van air conditioning, stuurbekrachtiging en elektrisch bediende ruiten. Pas in 1971 kreeg de motor zijn huidige 6¾ liter inhoud.
De originele V8 leverde 180pk, hetwelk in die tijd als ‘ruim voldoende’ geacht. Natuurlijk is de motor gedurende de jaren doorontwikkeld. Eerst met één turbo, later met twee, dan elektronische controle systemen, brandstof injectie, variabele kleptiming enz. Met als uiteindelijk resultaat een motor die 530pk levert met een monsterlijk koppel van maar liefst 1100 Nm.
Het wordt niet met zoveel woorden gezegd maar wellicht zijn de steeds strenger wordende milieu normen één van de hoofdoorzaken van het met pensioen sturen van deze krachtbron.
Ook bij Bentley heeft de elektrificatie van de auto’s een stille intrede gemaakt. Zo is recent de Bentayga ook als hybride verkrijgbaar. De helemaal nieuwe Flying Spur zal vanaf 2023 ook als hybride leverbaar worden. Een volgende logische stap zal wellicht een volledig elektrisch aangedreven Bentley zijn.
Het fijne bij merken zoals Bentley is dat er gelukkig nog een heel groot percentage van de gebouwde auto’s in goede tot zeer goede staat verkeerd. We moeten er in ieder geval voor ijveren dat auto’s die rijden op fossiele brandstoffen tot ons erfgoed gaan behoren en dat er ten allen tijden mee mag worden gereden. Dit om te voorkomen dat ze in musea en hangaars staan weg te kwijnen. Auto’s zijn gemaakt om te rijden en dat moeten we zo houden!
Verslag: Patrick Verheeken
Foto’s: Bentley Motors Ltd