“Small things make perfection, but perfection is no small thing”

Met deze wijze woorden doelde Sir Henry Royce op de perfectie die in zijn bedrijf tot in het kleinste detail werd doorgetrokken.

Nu 116 jaar na de oprichting is er eigenlijk niets veranderd, de lat ligt nog steeds zeer hoog. Misschien nog wel hoger dan vroeger. Ook als luxemerk moet je immers blijven innoveren om je cliënteel te imponeren. Rolls-Royce heeft zich over al die jaren gelukkig het juiste imago kunnen aanmeten waardoor het uniek blijft in het luxesegment.

Er zullen namelijk altijd mensen zijn waar kwaliteit en exclusiviteit boven alles gaan. Dit is trouwens ook merkbaar aan de werknemers van Rolls-Royce want ook zij dragen die trots om tot de beste vakmensen te behoren in de autosector.

Zo heeft Rolls-Royce nu een schaalmodel geproduceerd, namelijk een Cullinan op schaal 1:8. Misschien denk je wel ‘so what ik heb thuis een hele kast vol staan met modellen’.

Deze is toch eerder aan de speciale kant zou ik durven zeggen, zo zitten er meer dan 1000 onderdelen in dit model. Het bouwen van dit model neemt maar liefst 450 uren in beslag! Om je een idee te geven dat is ongeveer de helft van de tijd die nodig is om een full-sized Cullinan in elkaar te zetten.

Het schaalmodel is met de hand geschilderd in uiteraard dezelfde kleur dan het grotere broertje. Wist je trouwens dat je als Rolls-Royce klant kan kiezen uit 40.000 standaard kleuren? Mocht je hier je ding niet in vinden dan kan er nog steeds worden geopteerd voor een maatwerkkleur.

De complete verlichting van de auto is operationeel en kan je bedienen met een Cullinan afstandsbediening. Ook onder ’the bonnet’ zoals ze dat zo mooi kunnen zeggen kan je de miniatuur niet van echt onderscheiden. Zo ligt de 6,75 liter twin-turbo V12 te blinken zodra je de kap opendoet.

Bij het openen van de deuren springen de gegraveerde verlichte dorpels direct in het oog waarna je ogen het interieur worden ingetrokken. Daar maak je kennis met het fijnste leder, houtfineer en andere details. Het komt er op neer dat de Cullinan klant zijn auto exact kan laten nabouwen in miniatuur. Of uiteraard ook andersom, misschien laat je eerst een model bouwen om te zien of het wel echt je ding is alvorens de bestelbon te onderschrijven voor een echt exemplaar.

Het schaalmodel wordt je geleverd in een glazen vitrine van een kleine meter lang. Gepresenteerd op een zwart gelakte sokkel kan dit model wellicht een mooi plaatsje in je  interieur opeisen.

Ik begrijp de keuze van Rolls-Royce om voor de Cullinan te gaan al had ikzelf liever een Phantom als schaalmodel gezien. Wie weet maken ze die ook nog…


Dit filmpje geeft je alvast een mooie indruk van het schaalmodel.

Verslag: Patrick Verheeken
Foto’s & video: Rolls-Royce