Dat de Zolder Historic Grand Prix na de komst van een Duitse Organisator aan een revival bezig is heeft u al kunnen lezen in onze vorige berichtgeving. De formule met de Youngtimer Trophy, de Kampf der Zwerge en een historisch kampioenschap tot 1965 zorgen voor véél animo op de het circuit.
De Tourenwagen Golden Ara was er deze keer niet meer bij maar deze werd vervangen door drie wedstrijden van het Nederlandse GT en Toerenwagenkampioenschap, het equivalent van onze eigen Belcar Historic.
Het is tropisch warm als op zaterdag de eerste wedstrijden van het weekend afgewerkt worden. Het zijn de Nederlandse GT’s en Toerenwagens die het weekend mogen aftrappen. Zij zullen in totaal drie wedstrijden betwisten.
In tegenstelling tot onze eigen Belcar is het startveld in Nederland niet echt overdreven groot. We zagen dit al op de Spa Summer Classic en het startveld was voor deze wedstrijd nog gekrompen tot slechts 20 deelnemers. De Belcar Capri’s van het St Paul team winnen, op hun één been, alle drie de manches met twee keer winst voor Dieter Kuijl en één keer voor Wim Kuijl.
Hans de Graaf is, met zijn Porsche 911, de dichtste tegenstander maar moet telkens een kleine minuut toegeven op de snelle Cosworth Capri’s.
In de eerste wedstrijd verschijnt ook deze mooie Opel GT aan de start. Michael Nolte eindigt op een vierde plaats net achter De Graaf. In de volgende wedstrijden zal de Opel niet meer aan de start komen.
Ook drie wedstrijden op het programma voor de allerkleinste auto’s van het weekend. De sympathieke “Kamp der Zwerge” reeks is altijd leuk en spectaculair om te zien.
Herbert Wein Jr wint met gemak de eerste twee wedstrijden aan het stuur van zijn Mini Cooper. In de tweede wedstrijd deelt hij zelfs het podium met zijn vader, Herbert Wein Sr, die een derde plaats behaalt. Deze doet dit nog eens over in de derde wedstrijd zonder zoonlief want die moest na twee ronden de strijd staken.
De winst in de derde wedstrijd is voor de Simca Rally 2 van Christof Hürter die net voor de NSU van Alina Hug over de meet komt.
In de Youngtimer Trophy vinden we toch wel prachtige voorbereide auto’s. De meestal toch kleinere teams leveren echt prachtwerk. Enkele auto’s zijn ook uitgevoerd in een bekende of historische uitvoering. Er staan twee wedstrijden op het programma van telkens 1 uur.
Bij de oudere modellen is het een heuse Opel dominantie met vier Opel Kadett’s op de eerste vier plaatsen. Adrian Remmele wint met toch een vrij grote voorsprong aan het stuur van zijn Opel Kadett C voor een zelfde model van Sven Fisch. Aan de start van deze Youngtimerreeksen zien we toch voornamelijk auto’s van ( hoe kan het ook anders ) Duitse makelij. Veel BMW, Opel, Porsche, VW en Ford.
Bij de recentere auto’s is Porsche dan weer dominant. De eerste zeven plaatsen zijn voor het merk uit Stuttgart. Helemaal vooraan zijn het de imposante 911 RSR versie’s die voor de winst strijden. Marcus Menden wint voor Michel Hess. Patrick Simon is met zijn 964 Cup de enige niet RSR op een derde plaats.
Naast de vele Porsche’s zijn er ook véél BMW’s in deze reeks met vooral modellen van het E36 model. De enige Opel Ascona moest dan weer zorgen voor wat variatie.
Ook België was vertegenwoordigd met de Belcar Historic Cup dat het derde weekend van hun kampioenschap afwerkte en meteen ook het laatste op Belgische bodem want de twee volgende vinden plaats in Nederland ( Assen ) en Duitsland ( Nürburgring ).
En meteen groot nieuws met een nieuwe deelnemer. Het VR/Qvick team tekende present met hun nieuwste wapen: een BMW M1 Procar. Maar het debuut verliep wat in mineur want een nukkige nokkenassensor zorgde voor storingen in de motor. Veiligheidshalve werd er beslist om het debuut uit te stellen. En dit was niet de enige pech voor dit team: ook hun 320i Supertourer stond al na een ronde in de kwalificaties aan de kant met een gebroken differentieel. En ook hun 635 Csi moest al vrij snel aan de kant. Een afgebroken riem van de droge carterpomp zorgde voor een motorschade en meteen was het weekend voorbij voor deze 635CSi.
De eerste wedstrijd op zaterdag verloopt onder tropische omstandigheden. Piloten en materiaal leveren een heus gevecht tegen de hitte.
Poleman Luc Branckaerts neemt met zijn Corvette C4 direct de leiding voor de Ford Capri van Wim Kuijl. Broer Tim volgt in hun spoor met zijn BMW 325i.
Deze Corvette C4 is momenteel de snelste auto in de Belcar Historic. Vorig jaar moest hij op Zolder nog vrede nemen met een top 5 plaats maar dat is dit jaar totaal anders. De Corvette domineert en dit zowel op de rechte lijnen als in de bochten.
Het veld wordt na twee ronden al terug samengebracht voor een gestrande Ford Puma uit de zandbak te takelen. Daarna volgt er een groene vlag en kan alles herbeginnen. De eerste drie nemen opnieuw wat afstand maar er zijn geen positiewissels.
Achter dit kop trio is er een Porsche duel tussen Luc Moortgat ( 964 ) en Eric Bruynoghe ( 911 ). Moortgat zal na half wedstrijd Bruynoghe passeren.
De Capri van Wim Kuijl valt weg met schakelproblemen en zo rijdt de Corvette C4 ZR1 onbedreigd naar de winst. Zijn snelste rondetijd was zelfs 2 seconden sneller dan die van de BMW van Tim Kuijl die op de tweede plaats eindigt. De dominantie van de Corvette duurt verder want Branckaerts wint zijn zevende wedstrijd op rij! De derde plaats is voor Luc Moortgat met zijn Porsche 964. De LM rijder was in de tweede wedstrijdhelft nog weggereden van collega Bruynhoge.
De BMW 320i van Qvick Motors, met Dirk Van Rompuy aan het stuur, was van helemaal achteraan teruggekomen naar een mooie elfde plaats.
Jammer genoeg zijn er ook altijd wel wat brokken. Deze Lotus Europa, die als gastrijder mee deed, moest na een aanrijding met de takelwagen afgevoerd worden.
Eén dag later volgt de tweede wedstrijd. De uitslag van de eerste is basis voor de startgrid van de tweede en opnieuw nemen de Corvette C4 en de BMW 325i een blits start en nestelen zich op kop van de koers.
Helemaal achteraan start de Ford Capri van Wim Kuijl. Deze baant zich een weg naar voor. Dit geldt ook voor Erik Qvick die met zijn BMW als elfde de start neemt en opklimt naar P3.
De Capri van Kuijl geraakt tot op P5 maar komt, na een wat mislukt remmanoeuvre in de eerste linkse, in de grindbak terecht en hierdoor breekt de uitlaat af. Opnieuw volgt een opgave voor deze snelle Capri. Even is er een FCY om de brokstukken van de uitlaat te verwijderen van het circuit.
Ook pech voor de andere Capri van het St Paul’s team. Dieter Kuijl spint bij het afremmen voor de chicane en zakt terug in het klassement.
Vooraan strijden nog altijd de Corvette en de BMW voor P1. Enkele ronden voor het einde vindt Tim Kuijl een gaatje en zet zijn 325i naast ZR1 en passeert de Corvette.
De Renault Clio van Ilaria Stalliviere legt echter een oliespoor op het circuit en opnieuw is er een gele vlag. De BMW van Kuijl komt als eerste over de finish voor de Corvette en maakt hierdoor een einde aan de dominantie van de Chevrolet.
Beide heren hebben echter tijdens de gele vlag situatie enkele tragere auto’s gedubbeld. Dit is de koersdirectie niet ontgaan en allebei worden ze hiervoor bestraft. Tim Kuijl zakt hierdoor naar P8 en Luc Branckaerts naar P10.
Op deze manier is er een nieuwe winnaar met de BMW 320i STW van Erik Qvick. Het podium wordt vervolledigd door twee Porsches. P2 is voor Erik Bruynoghe en Luc Moortgat wordt opnieuw, zoals in de eerste wedstrijd, derde.
Traditioneel is er tijdens de Zolder Historic GP ook altijd een Concours d’ Elégance. Uiteraard geen Villa d’ Este of Chantilly Arts & Elégance niveau maar er stonden toch mooie auto’s tentoongesteld.
De jarige merken of auto’s komen dan meestal aan bod en er waren klasses voor bv: 50 jaar VW Golf, 100 jaar MG en 60 jaar Ford Mustang. Deze MG Metro 6R4 in zijn Belga reed ooit mee in het Belgische rallykampioenschap.
In de reeks van de “open tweezitters” ging deze Aston Martin DBR 22 met de eerste prijs lopen.
Ook de renaissance van Lancia kwam aan bod en deze reeks leverde ook de “beste van de show” met deze Aurelia B 20 Coupe en dit was zeker een terechte winnaar.
Al klopte ons hart misschien toch iets meer voor deze 037 Abarth Groep B in Martini uitvoering.
De Zolder Historic Grand Prix had dit jaar wel iets minder deelnemers dan bij de vorige edities. Ook was er minder publieke belangstelling. Misschien had dit te maken met de tropische temperaturen die heersten op het circuit van Zolder-Terlaemen.
Maar zij die er wel waren zagen toch mooie en kwalitatieve auto’s voorbij komen en zij hadden zeker geen ongelijk van hun bezoek aan de Historic Grand Prix.
Artikel en foto’s: Joris De Cock