TERUGBLIK 10: DE CHRYSLER VIPER GTSR PLAYSTATION EN CORVETTE C5 R MILLER AND PRATT OP RETROMOBILE 2023

Binnenkort openen de deuren voor de Rétromobile beurs in Parijs. Vanaf 31 januari en dit tot 4 februari kan u opnieuw al de prachtigste klassieke auto’s gaan bezoeken in Paris Expo. De vorige editie in 2023 was er eentje met héél véél Le Mans historie. Niet gelezen? Hier kan u alle info vinden.  Onder de deelnemers deze twee volbloed Amerikaanse GT1 auto’s van begin deze eeuw.

CHRYSLER VIPER PLAYSTATION “Equipe de France

Rond de eeuwwisseling was de Chrysler Viper GTS de referentie in het FIA GT kampioenschap en de 24 uren van Le Mans ( GT klasse ). Op Rétromobile zagen we de misschien wel mooiste van al deze Amerikaanse GT bolides: De Playstation versie van het team van de Franse Autosportbond ( FFSA ).

Deze Viper met chassisnummer C41 werd in 2001 gebouwd door het France Oreca dat toen het officiële wedstrijdprogramma deed voor de Amerikaanse constructeur. Hiernaast bouwde en verkocht Oreca ook kant en klare auto’s aan privé teams die de Viper wilden gebruiken. Deze C41 werd in 2001 verhuurd aan het Franse Larbre team dat met Dumez, Gouselard en Bourdais ( de latere F1 rijder en meervoudig Indy Car kampioen ) er een tweede plaats mee behaalde in de 24 uren van Francorchamps.

Daarna komt C41 terug bij Oreca en wordt klaargestoomd voor de 24 uren van Le Mans in 2002. Het officiële Viper programma werd ondertussen stopgezet. Oreca nam zelf deel in de LM 900 klasse met twee Dallara’s en doet ook de technische bijstand voor de Viper. Zowel de Dallara’s als de Viper schitterden in hun prachtige Playstation 2 uitvoering.

Drie beloftevolle jonge Franse piloten krijgen van de Franse federatie de kans om in een topteam de 24 uren van Le Mans te rijden. Zowel Jonathan Crochet, Jean Michel Belloc en Benoît Treluyer beschikten over Formule 3 of Formule 3000 ervaring. Belloc heeft ook nog Le Mans en GT kennis en was hierdoor ook een beetje de “leider” van de jonge bende.

Voor een overwinning komt de Viper, behoudens onvoorziene omstandigheden, niet meer in aanmerking. De nieuwe Ferrari Maranello en Corvette C5 zijn ondertussen de nieuwe referenties in de GT klasse. De snelste Viper moet 3 seconden per ronde toegeven, de FFSA Playstation Viper meer dan 5 en start op een zevende plaats bij de GT’s. Maar dat was geen probleem want de finish halen was de boodschap.

De drie jonge snaken rijden een regelmatige wedstrijd. De Viper moet slechts één keer onvoorzien naar de box voor een vervanging van de startmotor. Tréluyer miste wel één keer de Michelin chikane en één keer de Playstation chikane. Beide keren zonder erg. Negen jaar later zal hij de eerste van zijn drie algemene overwinningen ( allemaal met een Audi ) behalen in de 24 uren van Le Mans.

De overwinning in de GT klasse is voor de Corvette C5 R van Fellows/O’ Connell en Gavin voor hun teamgenoten Pilgrims/Collins en Freon. Viper C41 komt als derde over de finishlijn. Een prachtresultaat voor deze jonge ploeg dat hiermee voor een laatste afscheidspodium zorgde en een waardig afscheid  voor deze toch wel atypische Amerikaanse GT.

Daarna wordt C41 verkocht aan het Franse Mirabeau team voor deelname aan het Franse GT kampioenschap. Later komt hij bij Sport Garage terecht en zal tot 2007 actief gebruikt worden. Enkele jaren geleden komt de auto bij Art and Revs terecht waar hij een volledige restauratie ondergaat en opnieuw in zijn prachtige Playstation uitvoering komt. Hij neemt in 2022 zowel deel aan het Festival of Speed in Goodwood en Le Mans Classic en is hiermee opnieuw de mooiste race Viper.

CHEVROLET CORVETTE C5 R GT1  PRATT AND MILLER

We haalden daarnet al de overwinning aan van de Chevrolet Corvette C5 R in de Le Mans wedstrijd in 2002.  Ook deze auto zagen we op de Art and Revs stand in hun Le Mans expo. Deze door Pratt and Miller and  gebouwde  Corvette is één van de elf raceversies en heeft chassisnummer 007. De C5 werd gebouwd in 2002 en fungeerde als reserveauto van het Corvette team. 007 werd nooit door het fabrieksteam in een wedstrijd ingezet.

Eind 2002 komt 007 zowaar in ons eigen België terecht. Het Selleslagh team ( SRT ) dat jarenlang met Ford Sierra’s en Mondeo’s onderweg was in het Belcar kampioenschap nam met deze Amerikaan de handschoen op tegenover de vele teams die met een Chrysler Viper dit kampioenschap domineerden.

Na een moeilijk begin en veel koetswerkschades ( de C5R was een bruut beest ) is er met  komst van  Pro piloot Marc Goossens een kentering. In 2005 wordt eindelijk de dominantie van de GLPK Viper doorbroken en winnen ze, in de kleuren van sponsoren Williams en Ambi Pur, de 24 uren van Zolder met Marc Goossens/David Hart/Guy Verheyen en Jan Heylen. Als kers op de taart doen ze dit in 2006 nog eens over met Marc Duez/David Hart/Maxime Soulet en Tom Cloet. Naast de winst in de 24 uren zijn er ook meerdere overwinningen in de Belcar wedstrijden, dit niettegenstaande de vele brokken die de amateurpiloten dikwijls maakten.

Het SRT nam met deze C5 R ook deel aan het Franse GT kampioenschap en er waren ook uitstappen naar het FIA GT kampioenschap. Deze 007 werd tot 2008 actief gebruikt. In 2019 werd hij opnieuw gerestaureerd door Art and Revs en terug in zijn gele originele Miller and Pratt uitvoering gezet. 007 staat momenteel te koop bij Art and Revs en kan de uwe worden.