Er zijn zo van die merken waar een zekere waas rond hangt, Bugatti is er ongetwijfeld eentje van!
Dus als Autoworld een Bugatti tentoonstelling inricht dan konden we echt niet anders dan die te bezoeken.
Het betreft een ‘kleine’ tentoonstelling maar dat maakt ze er niet minder interessant door.
Eens je binnenkomt vindt je aan de linkerzijde een vijftiental Bugatti’s, stuk voor stuk unieke auto’s. Het zijn bijna allen auto’s die weinig of nooit eerder zijn tentoongesteld.
Er staan trouwens ook een aantal ‘one’ off auto’s tussen, de meest recente haalde enige tijd geleden het nieuws als één van de duuste nieuw geproduceerde auto’s. Het gaat hier over de concept car “La Voiture Noir”. Deze auto is gebaseerd op de zwarte Type 57SC Atlantic van Jean Bugatti.
Dat racen in het Bugatti DNA zit wordt ook tijdens deze expo getoond. Maar liefst 4 racewagens uit een Zwitserse collectie zijn hier te bewonderen.
Bugatti Type 36
De Type 36 die je hierboven ziet was een prototypeproject. Er zijn er slechts 3 van gebouwd, initieel als eenzitter en zonder achtervering!. De waren bedoeld voor het Circuit van Montlhéry te Frankrijk. De auto’s weden constant verbeterd en kregen hierdoor verschillende carrosserieën en veringen. De 8 cilinder met amper 1100cc kreeg ook een compressor en was hiermee wellicht de eerste compressormotor die Bugatti bouwde. Het hier tentoongestelde exemplaar is de enige overblijvende Type 36.
Bugatti Type 35B
De hierboven getoonde Type 35B dankt zijn opvallende kleurcombinatie aan zijn eerste eigenaar. Dat was namelijk een Zwitserse racer. De Type 35 was een raceauto puur sang die ook hiernaar was ontworpen. Met meer dan 1000 gewonnen races was de Type 35 één van de meest succesvolle race Bugatti’s ooit. De auto hierboven is het allerlaatste chassis en beschikt over de motor van een Type 51. Vandaar de Type 35B variant waar er slechts 37 van zijn gebouwd.
Bugatti Type 51
Deze Type 51 is ook eerder bijzonder, het was namelijk initieel een 35B fabrieksauto die intensief is ingezet in de racerij. Om mee te kunnen in de competitie is er een 51 motor met dubbele bovenliggende nokkenas ingebouwd. De belangrijkste piloten die met deze 51 raceten waren Louis Chiron en Achille Varzi. Het blijkt één van de meest succesvolle race Bugatti’s aller tijden te zijn. De auto is nooit gerestaureerd.
Bugatti Type 43
Dat exclusieve merken extra aantrekkingskracht hebben bij de meer begoede bevolking zal wellicht niet verbazen. Zo is de Type 43 hierboven ooit gekocht door Koning Leopold III. Hij reed er zelfs mee naar Zweden om er de toekomstige Koningin Astrid te ontmoeten. In 1932 is het chassis ingekort om er in Scandinavië mee deel te nemen aan wedstrijden op ijs. In 1942 is de auto gebruikt om er twee andere auto’s mee op te bouwen. Gelukkig bleven die twee in dezelfde familie, toen in 1999 de huidige eigenaar de auto’s in bezit kreeg besloot hij de Type 43 te herbouwen. Zo zien we nu deze Type 43 terug in volle glorie mét matching numbers!
Bugatti 44 Coach
Buiten de vele sport & raceauto’s heeft Bugatti ook behoorlijk wat meer luxe berlines gemaakt. Zo zien we hierboven de Bugatti 44 Coach. In die tijd was het redelijk normaal dat je een chassis kocht bij bvb Bugatti en zoals in dit geval een koetswerk liet bouwen door D’Ieteren Frères. Ze bouwden dit zeer mooie koetswerk volgens Weymannlicentie.
Bugatti Type 57C
Uiteraard tekende Bugatti ook zelf koetswerken en niet van de minste. Zo zien we hier een Type 57C Special Coupé. Volgens de geschiedenis zou dit het laatste ontwerp zijn geweest van de talentrijke zoon van Ettore Bugatti, namelijk Jean Bugatti. Deze auto is ook regelmatig uitgeleend aan fabriekspiloten waarvan de belangrijkste Jean-Pierre Wimille is.
Bugatti Type 49
Nog een pareltje is deze Type 49 die algemeen gezien wordt als de wegvariant van de Type 35. Bijna alle Bugatti’s zijn in beperkte tot zeer beperkte oplages gebouwd. Zo zijn er van de Type 49 amper 470 exemplaren met de hand in elkaar gezet. Zes daarvan beschikten over het korte chassis en het enige overgebleven exemplaar staat hier te pronken.
Bugatti Type 23
In 1921 wist Bugatti zijn reputatie in de racerij te bevestigen met de Type 13 door in de Grand Prix des Voiturettes de eerste vier plaatsen in te palmen. De race ging door in Brescia (Italië) en vanaf dat moment was het Type 13 vooral bekend onder de naam Brescia. Voortbordurend op dat succes werd de naam later ook nog sporadisch gebruikt voor de latere Type 22 & 23 zoals we hier zien.
Bij bijna iedere expo die Autoworld organiseert zijn enkele kasten voorzien met meestal heel speciale miniaturen. We geven ze soms te weinig aandacht want ook hier zitten soms heel mooie exemplaren tussen.
Meer info op de website van Autoworld.
Ontdek Bugatti Unseen van 8 september tot 5 november 2023 in Autoworld.