Naar jaarlijkse traditie bezoeken we het Spa Six Hours event. Als outdoor circuit-event is dit voor ons de afsluiter van het seizoen en we kijken er ieder jaar dan ook naar uit.
De naam Spa Six Hours is eigenlijk de naam van slechts één onderdeel van het hele weekend. Ik behandel dat in dit verslag heel kort en je mag van Joris een zeer uitgebreide versie verwachten.
Vrijdag rond de middag starten de eerste races na de kwalificaties op donderdag.
Sport Proto 2000
Wellicht het kleinste startveld van het weekend en eigenlijk wel een beetje jammer. Niet dat er iets mis is met deze auto’s hé maar als er maar zeven aan de start verschijnen dan passeert er maar om de zoveel tijd eens een auto. Van die zeven waren er dan ook nog eens vier Chevron B8 auto’s bij en ook al was de drive bij de piloten er niet minder om toch denken we dat dit volgende editie anders moet.
De Winnaars waren het duo Chris & Freddy Lillingston-Price met hun Chevron B88. Ze legden hun snelste ronde af op 2:44:855 met een gemidelde snelheid van 152,9 Kph.
Masters Endurance Legends – Race 1
Met achttien aan de start is nog geen groot aantal maar de auto’s zijn des te indrukwekkender. Wat minstens zo indrukwekkend was is dat de Peugeot 908 met Stuart Wiltshire aan het stuur op pole is vertrokken en de race heeft uitgereden! De tweede Peugeot 908 is helaas gecrasht in Speaker Corner. De Masters Endurance Legends omvat meerdere categorieën.
Zo ging het duo Claude Bovet en David McDonald met hun Aston Martin Vantage GT3 in deze klasse met de winst lopen. Dit net voor de neus van het duo Christophe Van Riet en Eric Mestdagh met hun Chrysler Viper GTS-R.
HGPCA – Pre ’66 Grand Prix Cars – Race 1
Voor zij die me een beetje kennen weten dat deze reeks samen met de Pre-war mijn hart toch een slag sneller laten slaan. Als je die sierlijke Maserati 250F ziet passeren dan kan dat volgens mij ook bijna niet anders. Het was één van de meer spannende races aangezien halfweg de koers het weer omsloeg. De regen zorgde natuurlijk voor het nodige spektakel bij de talrijk opgekomen bezoekers. Of de piloten er hetzelfde over denken durf ik te betwijfelen al merk je dat op een enkele uitzondering na niet aan hun rijstijl. Want ook al rijden ze soms met toch wel erg dure machines, ze gaan er echt voor.
Het veld word gedomineerd door de lichte Cooper T53 en T79. De Cooper van Rudi Friedrichs lag lang op kop maar moest vanwege versnellingsbak problemen de handdoek in de ring gooien. Hierdoor ging de Brabham BT3/4 van Tim Child als eerste over de meet. Bij de zwaardere machines met de motor vooraan ging de meeste aandacht naar de Maserati 250F van John Spiers. Helaas eindigde zijn race toen hij eraf ging in Combes. Hierdoor won de rokende Scarab Offenhauser met Mark Shaw aan het stuur deze reeks.
Masters Racing Legens – F1 Cars 66-85 – Race 1
Tijdens deze eerste race met de F1 wagens regende het nog steeds. Hierdoor moesten er keuzes worden gemaakt wat de banden betrof. Sommige deelnemers gingen toch voor slicks. Mike Cantillon starte met zijn Williams FW07C vanaf de pole en nam ook de beste start. Echter aan La Source werd het even heel spannend voor de Ier waardoor Nick Padmore met zijn Lotus 711 de leiding overnam. Na een safety car tussenkomst kon Mike Cantillon met zijn ex-Keke Rosberg-wagen terug de leiding nemen die hij niet meer zou afstaan en zo met amper 29 duizendsten van een seconde voorsprong de zege pakte.
Pre-War Sports Cars
De eerste ronde was al feest, de GN Parker van Justin en Charles Maeers stond op de eerste startrij en even terugdenkend aan de race vorig jaar wisten we dat deze mannen echt alles geven. De pret mocht echter niet lang duren want quasi voor onze neus moesten ze opgeven vanwege technische problemen.
De overige 24 deelnemers lieten het niet aan hun hart komen en gingen er volop voor. De race is gewonnen door het duo Ross Keeling en Callum Lockie met hun prachtige Delahaye 135. Als tweede kwam de al even mooie Alfa Romeo 8C Monza van Christopher Mann over de streep en de derde plaats ging naar de Bugatti Type 35 van Martin Halusa !
Belcar Historic Cup – Race 1
Twee keer was ik zo verzopen als een kip van de regen op vrijdag. Eén van die keren was tijdens de Belcar Historic Cup toen ik vanuit de pits naar de Raidillon liep om daar wat te kunnen schuilen op de nieuwe tribune. Als je daar nog niet zou zijn geweest ga dan zeker eens een kijkje nemen. Het uitzicht is er echt zeer goed.
De aanhoudende stortregen zorgde voor een ietwat vertraagde start en massa’s spektakel. Om met dit weer het tempo erin te houden moet je echt wel uit het goede hout gesneden zijn. Gedurende een hele tijd wist Guy Fastres met zijn BMW M3 E30 op slicks toch de leiding te behouden echter na een stevige schuiver eindigde de Beierse bolide toch in de rails.
De race is beëindigd onder rode vlag met als initiële winnaar G. Fastres met zijn BMW M3 E30. Dit was echter zonder de diverse bestraffingen gerekend waardoor plots de Renault Clio van team Moortgat met de Italiaanse Ilaria Stalliviera aan het stuur op de eerste plaats terecht kwam.
Dit net voor de mooie BMW 320i STW van Erik Qvick.
Masters GT Trophy
Ook tijdens deze race bleef het onophoudelijk regenen. De Lamborghini Huracan Super Trofeo was favoriet en bevestigde zijn rol. In de GT4 was de zege voor Hans Hugenholtz in een Ford Mustang FR500C
Roadbook maakte een prachtige aftermovie die je hierboven kan bewonderen.
HGPCA – Pre’66 Grand Prix Cars – Race 2
Ondertussen is het zaterdag en we zeggen het dikwijls tegen elkaar, hoe vroeger je naar dit soort classic car race events kan komen hoe groter de startvelden zijn. Tegen de race van vrijdag waren er op zaterdag al vier auto’s minder, en de pech wil dat er dus twee Maserati 250F minder over de finish gingen.
Dat neemt echter niet weg dat het weerom een spannende race was. De Cooper rijders hadden de messen geslepen na de nederlaag op vrijdag toen de Brabham BT3/4 van Tim Child met de winst ging lopen. Nu het circuit helemaal droog lag kon de Luxemburgse Michael Gans naar de leiding rijden en won daar met zijn Cooper T79.
In de categorie van de wagens met de motor voorin zou vandaag de Maserati 250F met John Spiers aan het stuur de overwinning claimen.
De Maserati 250F blijft voor mij een fantastische auto waar we in het verleden onze GoPro al op konden monteren. Dus als je eens een paar toertjes wil meerijden met Guillermo Fierro dan klik je maar op het filmpje hierboven.
Masters Endurance Legends – Race 2
Daar waar op vrijdag de Dallara-Oreca genoegen moest nemen met de derde plaats kon op hij op zaterdag voor de zege gaan met Antoine d’Ansembourg aan het stuur.
Bij de GT’s kon de Aston Martin Vantage GT3 van de Zwitser Claude Bovet en de Brit David McDonald weerom eindigen voor de Chrysler Viper GTS-R van de Belgen Christophe Van Riet en Eric Mestdagh.
Belcar Historic Cup – Race 2
Twee dagen op rij het meest indrukwekkende startveld op de zes uren na. Met maar liefst 44 auto’s aan de start trilde heel Spa tijdens de start van deze tweede race. Daar waar het op vrijdag voor het team van St. Paul moeilijk was om vooraan te komen lukte het op zaterdag wel. Zo kon de machtige Ford Capri 3100 RS van de Nederlander Wim Kuijl de eerste plaats veroveren. Als tweede eindigde de Corvette C4 van de Belg Luc Branckaerts.
Bij de start was het wellicht even billen knijpen voor de Italiaanse Ilaria Stalliviera met haar Renault Clio. Door de winst op vrijdag stond ze nu zij aan zij op de eerste rij naast de BMW 320i E36 STW van Erik Qvick. Lang mocht de pret echter niet duren, ze wist de race wel uit te rijden en eindigde op een verdienstelijke 34é plaats waarmee ze toch enkele BMW 325i achter zich wist te houden.
Masters Sports Car Legends
Een startveld met negentien deelnemers waarvan er negen met een Lola rijden. De kans dat een Lola het podium pakte was dus ook erg groot. Echter de Chevron B23 met Kyle Tilley probeerde de Lola dominantie te doorbreken. Zonder zijn remproblemen was hij er wellicht in geslaagd ook. Het duo Diogo Ferrao en Martin Stretton wonnen deze race met hun Lola T292
Masters Racing Legends F1 Cars 66-85 – Race 2
Na de zege op vrijdag van Antoine d’Ansembourg met zijn Dallara-Oreca in de Masters Endurance Legends was het nu aan Werner d’Ansembourg. Met zijn Brabham BT49 ex-Nelson Piquet wist hij deze reeks te domineren. Hij eindigde voor de Tyrrell 011 van de Amerikaan Ken Tyrrel en dit met een toch ruime voorsprong van 13,451 seconden.
In de klasse van de auto’s zonder ‘ground effect’ ging de zege naar de Lotus 77 van Nick Padmore.
Spa Six Hours Endurance
Zonder meer het hoogtepunt van het weekend. Met om en bij de twintig Ford GT40 in deze reeks en kijkende naar wie er de vorige jaren heeft gewonnen was het bijna voorspelbaar dat ook dit jaar het podium zou worden gedomineerd door Ford.
De kwalificaties op vrijdag verliepen voor een deel in de regen hetwelk voor de nodige schuivers en spektakel zorgde natuurlijk.
Tot ieders verassing was er echter maar één Ford die de kleine maar razendsnelle Lotus Elan 26R van de zege wist af te houden. Een onvoorstelbare prestatie van de Lotus en we kijken wat dat betreft al uit naar de editie van volgend jaar.
Voor het complete verslag over de Spa Six Hours Endurance race verwijzen we je naar het verhaal van Joris .
Conclusie
Wij kijken weerom terug op een mooie Spa Six Hours editie en zijn volgend jaar weerom op de afspraak!
Meer weten over de Spa Six Hours? Kijk dan zeker eens op hun website!