SPA SUMMER CLASSIC: Zeker een bezoek waard.

Dit jaar waren we voor de eerste keer aanwezig op de Spa Summer Classic. Een zomerevenement op het magische circuit van Spa-Francorchamps.

En zomer was het zeker met temperaturen van rond de 30 graden Celsius. Niet echt ideaal voor de mechaniek van de deelnemende “oude rakkers”.

De Spa Summer Classic kan een beetje gezien worden als het kleine broertje van de Spa Zes Uren. Beide worden ze door Roadbook georganiseerd. De Summer Classic richt zich meer op de kleinere amateurteams. En deelnemers waren er zeker meer dan voldoende. De meeste wedstrijden hadden een zéér groot deelnemersveld waarin we toch echt véél prachtige auto’s zagen rondrijden.

BELCAR HISTORIC CUP

Het niveau van de Belcar Historic zit al enkele jaren in stijgende lijn. Recent was er nog de toevoeging van  “Super Tourer” auto’s zoals de Nissan Primera, Audi A4 Competition en de BMW 320i. Deze laatste won in zijn debuutwedstrijd in Zolder beide wedstrijden en was daarmee ook de grote favoriet voor beide manches op de Summer Classic. Jammer genoeg kwam een gebroken cardanas roet in het eten gooien tijdens een laatste voorbereidende test.

De schade was zo groot dat een forfait zich opdrong en het Qvick team als back-up een andere auto moest inschrijven. En met een BMW E30 Touring was dit misschien wel de meest opmerkelijke auto van de reeks.

Vijftig auto’s namen op vrijdagnamiddag deel aan de kwalificaties. Wim Kuyl behaalt, met zijn Capri, de pole voor de Porsche van Luc Moortgat en de BMW M3 van Mike Smith en Colin Turkington.

In de eerste wedstrijd is er een spannend duel tussen de Ford Capri van Wim Kuyl en de Porsche van Luc Moortgat. De Ford is een fractie sneller dan de Porsche en wint met 2 seconden voorsprong. De BMW M3 van Fastres mag als derde mee op het podium.

Op zondag is de tweede koers in de late namiddag. De voorspelde storm voor de provincie Luik was gelukkig verdwenen maar de vele regenbuien zorgden wel voor een natte baan. Bekendste deelnemer is viervoudig BTCC kampioen Colin Turkington. Hij zit in de ex Bigazzi BMW M3 van Mike Smith die meedoet in de gastklasse van de Belcar Historic.

Natte omstandigheden zorgen altijd voor een mooie en spectaculaire wedstrijd. De Capri van Kuyl is in de regen geen tegenstander voor de Porsche van Moortgat. Deze neemt meteen de leiding en zal die niet meer afgeven. Bij de achtervolgers banen Turkington en Qvick, in hun BMW ’s, zich een weg naar voren. Turkington eindigt als tweede na de LM rijder. Fastres klimt, zoals ook op zaterdag, op het laatste podiumplaats net voor de BMW Touring van Qvick.

SPA 3 HOURS

Op zaterdagavond werd er, zoals het trouwens ook het geval is tijdens de Zes Uren, een avondwedstrijd gereden voor GT en toerenwagens. Hier mogen er wel iets jongere auto’s ( tot 1976 ) deelnemen zoals de Ford Capri, BMW 2800 CS, Ford Escort en Porsche 911 Carrera. De wedstrijdduur is hier wel maar “slechts” 3 uren. Maar dat is zeker genoeg de zomerperiode.

De winst was toch voor een ouder exemplaar met de Lotus Elan van 1965. Ex BTCC rijders Sam Tordoff en Andrew Jordan hadden anderhalve minuut voorsprong op de Jaguar E Type van Sautter en Newall.  

BIMMER RACE CAR CHALLENGE

De Bimmer Race Car Challenge is een serie waarin enkel BMW auto’s zijn toegelaten. Er was een zeer leuke mix met de meeste modellen van de 3 reeks ( E30-E36-E46-E90 ), 635 CSi, een 5 reeks E28 en zelfs twee exemplaren van de M1 Procar.

En het onderscheid tussen de modellen is dan ook nog vrij groot. Zo zagen we eenvoudige en zelf gebouwde 3 reeks E30 modellen maar ook een vrij brute 325i E30 Compressor versie en zelfs een ex 24 uren van Spa winnaar met de Schnitzer Fina M3 Sport Evo van 1990.

De BMW M3 zorgt uiteraard voor het grootste aantal met zowel modellen in de E30 – E36 en E46 reeks. De laatste jaren werden er vrij veel replica’s van de originele M3 gebouwd en ook daarvan zagen we verschillende versies in hun toenmalige uitvoering. Je voelt je direct 35 jaar jonger!! En daar bovenop het geluid horen van de atmosferische S14 motor. Misschien wel de best klinkende 4 cilinder motor ooit. Fantastisch!

Tussen al dit geweld ook een ex-WTCC 320i E46 die door het Schnitzer team werd ingezet voor Jorg Muller in het wereldkampioenschap van 2004.

Met vijftig deelnemers, die dan ook nog drie wedstrijden mochten afwerken, was dit zeker één van de meest attractieve reeksen van het weekend. De winst is in al de wedstrijden voor de M3 E36 van de Engelsman Mark Smith. Met zijn door AM Speed geprepareerde BMW is hij net iets sneller dan de E30 325i Compressor van Marc Lauri.

De andere podiumplaatsen werden verdeeld onder de Fina M3 van Marc Seesing en de WTCC 320i van Tim Kuyl.

Deze Bimmer wedstrijd is een Nederlandse organisatie.

YOUNGTIMER TOURING CAR CHALLENGE

Dat er bij onze Noorderburen nog mooie historische autosport is zagen we in de Youngtimer Touring Car Challenge. Een héél divers startveld ( 70 stuks ) met auto’s die uit alle klassen komen met toerenwagens, GT’s, proto’s en zelfs Imsa en Transam auto’s.

En er is niet enkel kwantiteit maar ook kwaliteit. Het overgrote deel zijn perfect voorbereide auto’s gaande van een Canam Mclaren, via vele Porsches ( zowel 911 als 964 ), Alfa’s tot een Opel Kadett.

We zagen toch ook enkele buitenbeentjes zoals deze Pontiac Transam SCCA,

Of de gigantische Oldsmobile Cutlass Transam.

En dat het een grote auto is zie je echt als hij achter deze Chevron B8 de Raidillon opstormt. De Chevron kan twee keer in de Oldsmobile.

De eerste twee wedstrijden werden gewonnen door de Mclaren MC1 Canam van Walter Hoffman voor de Transam Pontiac van Roger Bolliger. De Mclaren neemt niet meer deel aan de derde wedstrijd en hier is de winst voor de Cobra van Christian Nowak.

CANAM EN SPORTSCARS

Deze reeks was met twintig deelnemers de kleinste van het weekend. Onder de  deelnemers vonden we een Norma LMP1, een Canam Mclaren ( M8F of M6B ) en achteraan zelfs een Mini Cooper S! Diversiteit ten top!

Dit zorgt voor grote onderlinge tijdsverschillen maar niet echt voor spannende wedstrijden. De eerste wedstrijd werd gewonnen door de Mclaren M6B van Pilz voor de Norma LMP1 van Schleifer die 45 seconden moet toegeven. De Mclaren komt echter niet meer aan de start voor de tweede reeks en zo kan de Norma zonder tegenstand deze wedstrijd winnen.

NK GT en TC

Opnieuw een Nederlandse reeks met het historisch kampioenschap voor GT en Toerenwagens. Een beetje zoals de Belcar Historic bij ons. En hier moeten we ook vaststellen dat het niveau de laatste jaren toch de hoogte is ingegaan. Opnieuw een prachtig startveld met 50 auto’s met héél mooie en zelfs unieke auto’s.

De winst is in beide manches voor de TVR Griffith van Reuben. En deze Plymouth Barracuda GT van Konola kan twee keer als derde eindigen. Mooie prestatie voor deze toch wel speciale auto.

SUPERSIXTIES

Deze Supersixties is een reeks voor GT en Toerenwagens tussen 1947 en 1965 en is opnieuw een Nederlandse organisatie. De auto’s zijn deze zoals we ze kennen uit de Spa 6 uren of de Peter Sixties reeks.

Het grote verschil is dat er nu twee wedstrijden over 40 minuten worden gereden met één piloot per auto. Weer een startveld met rond de 50 deelnemers waarvan toch wel véél Nederlanders ( uiteraard ) maar toch ook wel wat Duitsers en zelfs enkele Zweden.

De overwinningen worden mooi verdeeld tussen de TVR Griffith van Peter Thompson ( zaterdag )  en de Ford GT40 van Kennet Persson ( zondag ).

De Spa Summer Classic was een bezoek meer dan waard. We zagen mooie wedstrijden met héél mooie auto’s. Wie op zoek is naar sfeer moet hoeft geen moeite te doen want animatie of de vele standjes, zoals op de 6 uren, zijn er op de Summer Classic niet bij.  Dit is een event voor echte autoliefhebbers die op zoek zijn naar mooie racewagens en mooie wedstrijden. De toegang voor dit evenement was trouwens volledig gratis. Waarom zou je dan geen bezoekje overwegen?

Meer info op de website van de organisatie.