Prewar Days in Kortrijk

Na twee geschrapte edities vanwege covid is het dan eindelijk zover. De Prewar Days 2022 kunnen in volle glorie doorgaan. Op 9, 10 en 11 december was het verzamelen in Kortrijk Expo.

Ingeloste verwachtingen

Ik had wel wat verwachtingen want Pre War is een categorie die me toch wel aanspreekt. Je ziet eigenlijk de evolutie van een koets naar een auto. Ieder aspect komt aan bod, van vooral op luxe gebouwde auto’s tot zuivere raceauto’s.

Ook het ontstaan van de eerste op de band gemonteerde auto, de Ford T kom je zoals hier soms nog eens tegen.

De meeste standen waren ruim en de auto’s stonden netjes gepresenteerd. Er heerste een erg ontspannen en gemoedelijk sfeer in de beurshal.

Memorabilia

Goed bekeken zijn de memorabilia standjes die aan de randen van de hal stonden opgesteld. er was een overvloed aan boeken, onderdelen en toebehoren.

Ook waren tal van miniatuurverdelers aanwezig. Dit ging van het klassieke miniatuurtje tot echt maatwerk van in dit geval Antonio Martinez-Fresneda. Antonio bouwt echt pareltjes met zeer veel oog voor de details.

Zo stond er ook een miniatuur op schaal 1/12 van de Fiat Isotta-Fraschini van Mike B Vardy waar we enkele jaren geleden onze Go-Pro op monteerden.

Ambachten

Op de meeste indoor events kom je wel bedrijven tegen die auto’s restaureren. Tijdens de Prewar Days is dat niet anders. Alleen blijkt dat er voor vele prewar autos gewoon geen onderdelen meer bestaan. Dus dikwijls worden er compleet nieuwe onderdelen gemaakt. Dat vertrekt soms van een originele tekening van het component. Maar als de tekening ontbreekt dan zal men het defecte stuk zo precies mogelijk opmeten in 3D en met deze info een nieuw onderdeel maken.

Dikwijls zijn de nieuw gemaakte onderdelen van betere kwaliteit dan de originele. Goedkoop zijn deze zaken echter niet, begrijpelijk als je ziet hoeveel werkuren erin kruipen. Op de stand van Arie-Jean kon je diverse zelf vervaardigde onderdelen bewonderen.

Ornamenten

Het zijn toch dikwijls de radiatordop ornamenten die zo een prewar echt afmaken. Echte kunstwerkjes zitten ertussen. Buiten de Spirit of Ecstasy op een Rolls-Royce en af en toe nog eens een ster op een Mercedes zijn deze ornamenten compleet verdwenen. De wedstrijd naar het mooiste ornament woede volop eind jaren 20 en de jaren dertig. Naderhand verminderde dit stelselmatig tot er in 1978 een wet kwam met een verbod op uitstekende elementen op autos.

Handel

Buiten enkele clubs waren het vooral handelaars die de hal vulden met hun prewar voertuigen. Dikwijls stond er een hele geschiedenis bij de betreffende auto. Zo zie je hierboven bvb een D’Yrsan nr. 76. Deze auto verscheen in 1932 aan de start van de GP van Spa. Zoals de auto hier staat met zijn zeldzame 4 cilinder 1100 cc Ruby K motor met vaste cilinderkop en grote compressor zijn er slechts 9 stuks van bekend. 90 jaar na zijn optreden in Spa staat hij nu opnieuw klaar om te racen. Misschien zien we hem wel terug tijdens Spa-Classic volgend jaar.

Als het iets ouder mag zijn dan zien we al snel de houten spaakwielen en de koetsstructuur terugkomen. Zo stond er bij dit model een affiche van een Antwerps koetswerkbedrijf. De affiche (van 1900) toont dat ze tramstellen bouwden maar net zo goed een camionette voor het vervoer van flessen.

Keuren

Wij mensen kopen nog steeds veel met onze ogen, als je het niet mooi vindt dan loop je meestal gewoon verder. Eens een product je aandacht heeft getrokken ga je op onderzoek. Dat begint zoals je hierboven kan zien meestal met het lezen van de kleine lettertjes. Dan start dikwijls een onderhandelingsprocedure want als koper wil je een scherpe prijs terwijl de verkoper er ook graag iets aan verdient. Als beide partijen op het einde al lachend de hand schudden start er terug een nieuwe toekomst voor een prewar auto.

Erfgoed

Ik ga hier niet zitten zeuren over onze overheden maar soms stel ik me toch vragen bij het beleid. De echte oldtimer liefhebber doet gemiddeld rond de 1150km per jaar. Er is in Brussel onomstotelijk bewezen dat de impact van de oldtimers op het milieu nihil is en toch blijven steden als Antwerpen en Gent iedere oldtimerliefhebber pesten. Nu ook met de verhoging van de wegenbelasting op oldtimers. Een stijging met 159%, betalen we nog geen belasting genoeg??

We speken hier over erfgoed, in plaats van het af te straffen zou men het behoud moeten aanmoedigen. Laat ons hopen dat Behva en Red de Oldtimer hun werk blijven verderzetten.

Van koopje tot erg duur

De verscheidenheid van de aangeboden autos was erg groot. Zowel qua modellen maar ook qua aankoopprijzen. Met een beetje zoeken kon je een prewar op de kop tikken voor rond de 10000 euro. Had je echter meer voeling voor de Rolls-Royce Silver Ghost 7.4L Speed Balloon car op de stand van HCS dan moest je 1.4 miljoen ophoesten. De Rolls-Royce hierboven stond op de uitstekende verlichte stand van HSC uit Wommelgem waar we eerder al een artikel over schreven.

Niet voor iedereen

In tegenstelling tot onze hedendaagse autos moet je voor een prewar echt wel over een beetje technisch gevoel beschikken. Niet dat je hierdoor moet worden afgeschrikt maar instappen, de sleutel omdraaien en weg is zelden van toepassing op een prewar. Zeker bij de erg oude autos waar je bvb de voorontsteking nog zelf moet instellen is een beperkte technische kennis toch een vereiste.

Analoge meetinstrumenten

Als je vandaag de dag met een recente auto rondrijdt dan heb je meestal een dashboard voor je dat voor een groot stuk uit een display bestaat. Fancy, dat wel maar daar heb je dan ook alles mee gezegd. Buiten weliswaar nuttige informatie geven doen die dingen niks en ze stralen meestal ook niet veel uit. Als je dan de ambachtelijk vervaardigde dashboarden met al die verschillende metertjes bekijkt dan moet je daar wel bijna bewondering voor hebben.

Sfeer

Een kleinschalig event zoals de Prewar Days in Kortrijk trekt vooral gelijkgestemde bezoekers aan. En dat was er duidelijk aan te zien, iedereen sloeg een praatje met elkaar. In het midden van de hal was een bar waar je oa de St. Bernadus tripel kon gaan nuttigen die je bij je toegangsticket kreeg. Ook daar werd blijkbaar gretig op ingegaan.

Conclusie

De Prewar Days te Kortrijk hebben volgens ons hun doel zeker bereikt. De opkomst was behoorlijk groot en het aanbod was mooi en gevarieerd. Voor een niche beurs denk ik dat ze hier de perfecte formule hebben gevonden. We komen in 2023 zeker terug.

Meer info kan je terugvinden op de website van Prewar Days.