MAX – The Dutch Master

Ons volgend boek is een beetje buiten ons gewone doen. Maar deze konden we echt niet laten liggen dachten we.

Max Verstappen weekt bij de meeste Belgen toch ook wel sympathie los. Uiteindelijk is hij opgegroeid in ons Belgenlandje. Max is op 30 september 1997 namelijk geboren in Hasselt als zoon van Nederlander Jos Verstappen en de Belgische Sophie Kumpen.

Max rijdt met een Nederlandse racelicentie omdat hij zich naar eigen zeggen meer Nederlander voelt dan Belg. Niet verwonderlijk aangezien hij aanmerkelijk meer met zijn vader optrekt. Ook het entourage wat hem omringt zijn hoofdzakelijk Nederlanders.

Max zijn autosport carrière startte al op vierjarige leeftijd toen hij voor het eerst achter het stuur van een kart kroop.

In het boek wordt duidelijk benadrukt hoe een belangrijke rol zijn vader heeft gespeeld in het ondersteunen van zijn raceambities.

Misschien zou je verwachten dat Jos zijn zoon Max heeft gepusht om in de racerij te stappen. Als je het boek leest zal je merken dat het tegendeel waar is. De ambitie om te rijden en de drang om te winnen zijn blijkbaar aangeboren bij Max.

Het karten ging Max blijkbaar goed af met een eerste Belgische titel in 2006 en het Wereldkampioenschap KZ in de topcategorie KZ1 in 2013.

Van het karten ging het naar zijn eerste Single seater die hij bij Formule Renault vond. Amper 12 maand later, we schrijven 2014 zat Max voor zijn eerste testen in een F1 bolide bij het Scuderia Toro Rosso (Red Bull’s Junior Team).

Toen startte het sprookje echt voor Max want na zijn debuut in Australië wist hij over het hele seizoen bij Torro Rosso in 2015 tien keer in de punten te eindigen.

De transfer naar het hoofdteam Red Bull in 2016 was een logisch gevolg.  Dat hij echter de Grand Prix van Spanje zou winnen en zichzelf daarmee tot jongste F1 winnaar kon kronen leunt dicht aan tegen een mirakel.

De drie daaropvolgende seizoenen bewees Max dat hij stilaan volwassen werd. Met zeven overwinningen en in 2019 een derde plaats in het wereldkampioenschap toonde hij hoe langer hoe meer zijn talenten aan de wereld.

2021 zou het jaar van de waarheid worden. Als er al iemand Lewis Hamilton van zijn troon kon stoten zou het Max wel zijn. En ook al is er enorme discussie geweest rond de laatste wedstrijd, Max was over het hele jaar toch de betere.

De initiële uitgave van deze ongeautoriseerde biografie van Max Verstappen is voor het eerst gepubliceerd in 2016 (Nederlandstalig). Deze nieuwe versie is helemaal up-to-date, inclusief het spannende seizoen van 2021.

Auteur: André Hoogeboom
320 pagina’s – 80 foto’s
ISBN: 978-1-910505-75-5
Uitgeverij: Evro Publishing