60é verjaardag Jaguar E-type in Autoworld Brussel

60 jaar Jaguar E-type in Autoworld, mooiste auto ooit ontworpen

Mooiste auto ooit ontworpen

De Jaguar E-type is voor velen een auto van superlatieven. Als je weet dat zelfs wijlen Enzo Ferrari heeft gezegd dat de E-type de mooiste auto was ooit ontworpen dan wil dat wel al iets zeggen.

60 jaar Jaguar E-type in Autoworld, mooiste auto ooit ontworpen

Dat Autoworld Brussel ons favoriete automuseum is zal je wellicht niet zijn ontgaan. Zo proberen we elke tentoonstelling te bezoeken en er een kort verslagje van te maken. Zo ook voor de E-type tentoonstelling.

60 jaar Jaguar E-type in Autoworld, mooiste auto ooit ontworpen

60é Verjaardag, dat laat je niet zomaar passeren.

1961 was het jaar waarin tijdens het autosalon van Genève het grote publiek kon kennismaken met het prototype “77RW”. Deze volledig met de hand gebouwde “pré E-type” was helemaal naar Genève gereden door Norman Dewis. Dewis was één van de meest legendarische ontwikkelings-en testingenieur bij Jaguar. 60 jaar Jaguar E-type in Autoworld was dan ook een vanzelfsprekende tentoonstelling.

60 jaar Jaguar E-type in Autoworld, mooiste auto ooit ontworpen

D-type genen

De ontwikkeling van de E-type is voor een stuk ontworpen op basis van de succesvolle D-type racewagen. Jaguar heeft met de D-type een heel aantal overwinningen geboekt waaronder tussen 1955 en 1957 drie overwinningen in de 24 uur van Le Mans.

Rij je even mee?

Velen weten dat we regelmatig op circuit te vinden zijn. Als je ons al langer volgt dan weet je ook dat we een YouTube kanaal hebben. En daarvoor plaatsen we regelmatig filmpjes online. Eén van de eerste ooit geplaatst was aan boord van een E-type van 1962. We hebben het spannendste stukje eruit gehaald, dus neem zeker eens een kijkje.

60 jaar Jaguar E-type in Autoworld, mooiste auto ooit ontworpen

Lightweight

Hierboven zie je een replica van de beroemde Lightweight van 1969. Deze zeldzame uitvoering (slechts 12 gebouwd) is gebaseerd op een Series 2 onderstel. De 4.2 L motor is uitgeboord tot 4.7 L. Beschikt over speciale nokkenassen, 3 Webers, een Tremac 5-bak, een cilinderkop van Rob Beere Racing, magnesium knock-off “D-type” velgen, een op maat gemaakte uitlaat, rolkooi, extra grote remmen, een race differentieel, elektronische stuurbekrachtiging en regelbare vering.

Racewagen DNA

In oorsprong is de E-type ontworpen als een racewagen. Gelukkig is hij vrij snel geëvolueerd naar een zuivere sportwagen type Grand Tourismo. Die oorspong is ook nooit ver te zoeken want de E-type komen we op zowat ieder classic car event tegen. Soms als een gewone GT maar heel dikwijls op het circuit waar ze zich zeker laten opmerken.Zijn koetswerkstijl hebben we te danken aan de aerodynamicus Malcolm Sayer. De foto hierboven is genomen tijdens de Spa-Six Hours in 2019.

60 jaar Jaguar E-type in Autoworld, mooiste auto ooit ontworpen

Twee belangrijke uitvoeringen

Oorspronkelijk werd de E-type in de markt gezet als een open tweezitter of als een sportieve gesloten “fastback”. Beide uitvoeringen hadden een gelijkaardig onderstel, een zelfdragende structuur met vooraan een hulpchassis. Krachtbron was de 3,8 liter motor met 265 pk, die zijn deugdelijkheid had bewezen in de Jaguar XK. In de loop der jaren kwamen er nieuwe en krachtigere varianten van op de markt waaronder ook de 5,3 liter V12.

60 jaar Jaguar E-type in Autoworld, mooiste auto ooit ontworpen

Scherp geprijsd

Bij de lancering was de E-type bijna even snel en mooi als een Ferrari. Alleen koste de E-type maar een derde van de prijs. Dit verklaarde zijn bijna instant succes, in het bijzonder op de Amerikaanse markt. De E-type was een sportauto die een snelheid haalde van 240 km/u en dit voor een goeie 2000 £. Als je de huidige prijzen van een E-type bekijkt was het vanaf dag één een goeie investering.

Meer weten over de tentoonstellingen in Autoworld?

Verslag en foto’s: Patrick Verheeken