Land Rover viert 50-jarig jubileum van Range Rover

Deze week precies 50 jaar geleden zag de eerste Range Rover het daglicht. In die periode waren er wel een aantal merken die terreinwagens maakten zoals Ford, Toyota, Datsun, Jeep en uiteraard Land Rover met hun Defender.

Zonder uitzondering waren deze soort auto’s vooral werkpaarden die werden ingezet op moeilijke terreinen waar je met een andere auto gewoonweg niet geraakte. Deze auto’s waren erg rudimentair en van het woord luxe hadden de ontwerpers nog nooit gehoord. Met deze auto deed je dan ook geen familie uitstapje naar zee.

De eerste ideeën rond de ontwikkeling van een nieuwe terreinwagen starten reeds in 1967 met als werknaam “The 100 inch stationwagon”. Het duurde tot 1969 alvorens de eerste prototypes op de baan kwamen onder de vorm zoals we de lancering in 1970 zagen. Ook toen gebeurde dit onder de grootste geheimhouding, de auto’s droegen de naam ‘Velar’ wat eigenlijk bedekt of verborgen betekend. Een passende naam voor een prototype. Het testen gebeurde met 26 Velars en nam ook nog een jaar in beslag om dan in 1970 de eerste Range Rover te onthullen.

In 1970 moest het begrip SUV nog worden uitgevonden maar met de komst van de Range Rover gaf Land Rover toch de aftrap in de juiste richting. De eerste luxe terreinwagen was een feit. Niet zomaar een luxe terreinwagen want ook de Range Rover voldeed aan de strengste criteria als het over off-road ging alleen kon het vanaf dat moment in stijl.

Nu 50 jaar later is de SUV een hype want de markt wordt overspoelt met wannabe terreinwagens die soms de naam niet waardig zijn. Want zeg nu zelf, hoe groot zou het percentage van de rondrijdende SUV’s zijn die ooit eens bewust naast het asfalt hebben gereden? Veel mensen kopen een auto vooral op gevoel en daar is uiteraard niks mis mee. Land Rover speelt daar goed op in, een stoere SUV waarin menig chauffeur zich onoverwinnelijk voelt staat wel netjes op de oprit :-).

In de loop van de voorbije vijftig jaar heeft de Range Rover heel wat wereldprimeurs op zijn naam geschreven en tal van innovaties op zijn naam gezet. In 1972 is de Range Rover de allereerste auto die de Darién oversteekt. In 1992 was hij bvb de eerste 4 x 4 met elektronische tractiecontrole. Winst in de rally Parijs – Dakar mocht de Range Rover ook tweemaal op zijn naam schrijven. In 2012 is de jongste generatie Range Rover uitgerust met een volledig in aluminium vervaardigde structuur waardoor hij niet alleen lichter maar ook sterker werd.Land Rover is over al die jaren wel trouw gebleven aan hun concept om een luxueuze terreinwagen op de markt te zetten die ook indrukwekkende off-road capaciteiten heeft. Ook hun nieuwste Range Rover Fifty die letterlijk baad in luxe is niet vies om eventjes buiten de gebaande paden te treden. Het aanbod is ook bij Land Rover de laatste jaren beduidend groter geworden. Zo telt de familie nu heel wat meer leden waaronder de Range Rover Evoque, de Range Rover Velar, de Range Rover Sport en de Range Rover.

Van het “feestmodel” worden er wereldwijd slechts 1970 exemplaren gebouwd refererend naar het geboortejaar van dit toch wel iconische model. De Range Rover Fifty wordt aangeboden in drie erfgoedkleuren van Land Rover Special Vehicle Operations.

Onderstaand filmpje geeft een goed zicht hoe de Range Rover is geëvolueerd.

 

Verslag: Patrick Verheeken
Foto’s: Land Rover