Greubels Forsey brengt een nieuw meesterstuk uit.

Greubels Forsey is niet zomaar een uurwerkmerk, zij staan al jarenlang aan de top van de uurwerk Haute-Horlogerie.

In navolging van de GPHG (Grand Prix d’Horlogerie de Geneve) prijs die ze ontvingen voor het beste kalenderuurwerk brengen ze nu de QP à Equation op de markt in een nieuwe roodgouden kast met een chocolade / goudkleurige wijzerplaat.

Een uurwerk met eeuwigdurende kalender is nooit eenvoudig in bediening en het is net dat aspect waar Greubels Forsey enorm veel tijd en energie hebben ingestoken. Zo zijn ze erin geslaagd om alle instellingen mogelijk te maken dankzij alleen de bidirectionele kroon.

Dit gepatenteerde systeem werkt met tal van interne hendels en tandwielen en maakt van dit uurwerk een soort van mechanische computer.

Het aantal mechanische indicaties is ronduit verbluffend, ik som er enkele op.

We beginnen aan de display zijde met het 24 seconden geïnclineerde tourbillon. De 25° hoek en de hoge snelheid van het tourbillon dragen bij tot de hoge precisie van het chonometrische deel. De gangreserve is maar liefst 72 uur die netjes wordt aangegeven door de power reserve indicatie. Buiten de klassieke wijzers die uren en minuten aangeven vinden we links onder ook een 24 uur indicatie alsook de secondenwijzer. Eerder uitzonderlijk bij een uurwerk vinden we op 6 uur een schrikkeljaar indicatie. Rechts onder vinden we een ruim bemeten dag, datum en maand indicatie. Rechtsboven net onder de power reserve indicatie zien we twee kleine sleufjes, hier zien we de stand van de kroondrukknop en de bijhorende functies.

Aan de achterzijde van het uurwerk vinden we ook tal van innovatieve indicaties. Zo zien we rechtsonder een viercijferige jaarindicatie, linksonder zien we een van de meest complexe indicatoren van het uurwerk. We vinden hier enkele schijven terug die de afwijkingen van de zonnetijd tonen in een schaal van 0 tot 16 minuten en dit afhankelijk van de dag in de maand. Een andere schijf toont de maanden, de seizoenen, de equinoxen en de zonnewendes.

Hier nog enkele cijfers:

  • Behuizing: 43.5mm diameter x 16mm hoogte – 18k rood goud, gepolijst en geborsteld – Saffierglas aan beide zijden – 30m water bestendig
  • Loopwerk: Eigen ontwikkeling – manueel mechanisch – 624 onderdelen – tourbillon 24-second gekanteld met 3Hz frequency – 72h looptijd dankzij twee veertonnen – 75 robijnen
  • Display: Uren, minuten, seconden, power reserve, QP met dag, datum, maand, schrikkeljaar, dag/nacht indicatie, indicatie van de geselecteerde functie, tijdvergelijking en jaaraanduiding.
  • Polsband: Zwart krokoleder met roodgouden vouwbare sluiting.
  • Prijs: € 762.000 BTW incl.