Precies vandaag 112 jaar geleden is de eerste Peking – Parijs gereden.

Vandaag dag op dag 112 jaar geleden starte de eerste rally Peking – Parijs een trip van 13.840km. 

Vandaag 2 juni 2019 starten de deelnemers voor de 7é editie van deze zeer zware rally.

De aanzet voor de rally In 1907 is gegeven door een de Franse krant Le Matin. Zij daagden de Europese autofabrikanten uit om te laten zien dat de moderne auto’s meer konden zijn dan alleen maar speeltjes voor de rijken. Ze werden uitgedaagd om van Beijing naar Parijs te rijden langs een route waar nauwelijks wegen waren. De meesten dachten dat de race onmogelijk was en er werden dus ook maar vijf deelnemende voertuigen geregistreerd. Een Nederlandse Spyker, twee Franse Dion Boutons, een Italiaanse Itala en de driewielige Motori Contal. Zo stonden er 5 rivalen aan de start.

De Motori Contal werd bestuurd door een Frans ambitieus duo bestaande uit Auguste Pons en Oscar Foucauld en zij waren met zekerheid de dappersten onder de deelnemers.

Ze zijn helaas gestrand in de Gobi-woestijn en zijn te voet terug naar Peking gegaan, een trip die op een haar na hun leven heeft gekost.

Vandaag start Anton Gonnisen uit sint-Martens Latem met een compleet herbouwde Motori Contal (één van de nog weinig overgeblevene) om de rit af te maken. We wensen hem alvast veel succes.

In het filmpje hierboven zijn Anton en Herman zelf aan het woord over hun uitdaging.

Foto’s: Era organisatie
Verslag: Patrick Verheeken