Autoworld Porsche 70 years

De Pegaso’s zijn nog maar net naar hun eigenaars en Autoworld pakt terug uit met een nieuwe tentoonstelling.

En wat voor een, Porsche vierde dit jaar hun 70é verjaardag en sluit dit jubileumjaar af hier bij ons in Brussel. Nog tot 27 januari loopt een tentoonstelling die een mooi beeld geeft over de geschiedenis van het merk uit Stuttgart. Aan de hand van ruim 65 Porsches wordt je duidelijk gemaakt welke evolutie het merk heeft doorgemaakt.

Ik heb het al eerder gezegd dat Autoworld de laatste jaren kosten nog moeite spaart om bij de groten in Europa te horen. Dat ze hierin slagen is bij deze tentoonstelling weerom bevestigd door de aanwezigheid van Jacky Ickx en Dr. Wolfgang Porsche tijdens de opening.

Ons land telt heel wat Porsche verzamelaars en een aantal van hen verleenden met plezier hun medewerking en stelden één of meerdere Porsche’s ter beschikking voor deze tentoonstelling.

De tentoonstelling is netjes opgedeeld in verschillende categorieën die we hieronder even overlopen.

We gaan van start met de Evolution reeks,  het betreft hier vooral de wegmodellen die een mooie kijk geven op wat Porsche doorheen de jaren heeft gebouwd.

De eerste in de lijn hier is de D’Ieteren Roadster 356. Zoals jullie wellicht weten heeft Porsche pas met de komst van de 911 in 1963 een eigen carrosseriebedrijf opgestart. Tot dat moment ging Porsche ten rade bij verschillende carrosseriebedrijven zoals Reutter, Karmann, Drauz en het Belgische D’Ieteren. In 1960 en 61 bouwde D’Ieteren 724 stuks van de 160km/u snelle Porsche 356 B Roadster. Vele van deze Roadsters waren bestemd voor de Amerikaanse markt. Dat D’Ieteren uitstekend werk leverde wordt bevestigd door de nog 300 in omloop zijnde exemplaren.

In september 1963 presenteerde Porsche tijdens de IAA in Frankfurt de Porsche 901 als opvolger voor de Porsche 356. Vanaf 1965 begon de serieproductie van het model dat trouwens al heel snel van naam veranderde naar de nog steeds mythische 911. De reden hiervoor was het patent dat Peugeot had op alle typebenamingen met een nul in het midden. De 911 was zijn tijd ver vooruit door de technische ontwikkelingen van Porsche. Zo beschikte hij over een 2.0-liter 6-cilinder boxermotor, een vijfversnelingsbak, een verfijnde torsie-bar-geveerde onafhankelijke achterwielophanging, 4 Dunlop-schijfremmen enz. Van dit model zijn er van 1965 tot 67 6607 gebouwd.

De Porsche 912 is in 1965 voorgesteld als betaalbaar alternatief voor de toch wel prijzige Porsche 911. De 912 moest hiervoor 2 cilinders inleveren en kreeg de van de 356 SC afgeleide 4 cilinder. Initieel is de 912 zelfs meer verkocht dan de 911. Er zijn in totaal 28333 coupe’s en 2562 targa’s gebouwd. Ondertussen had de 911 een solide reputatie opgebouwd waardoor de ondersteuning van een lager model zoals de 912 niet langer nodig was.

Toen kwam de Porsche 914 (die ik ‘shame on me’ ben vergeten te fotograferen), deze gezamenlijke ontwikkeling van Porsche & Volkswagen was bedoeld als nieuw instapmodel vanaf 1970. De 914 was een tweezitter met centraal geplaatste motor. De auto beschikte over een lange wielbasis in verhouding tot de totale lengte. Het wegneembare dakpaneel maakte de auto ook populair bij de cabriorijders. De 914 was beschikbaar met 2 motoren, een 1.7liter 4 cilinder en een 2.0liter 6 cilinder. De versie met 6 cilinder is eerder zeldzaam want met slechts 3338 gebouwde exemplaren is deze moeilijk te vinden.

Hierop volgden de Porsche’s 924, 944, 928 en 968 en ook al kenden ze mooie successen (van de 924 zijn er 121510 stuks gebouwd) de echte Porschist wisten ze niet aan te spreken. Op dit moment merken we wel dat deze auto’s ook aan belang beginnen te winnen bij de verzamelaars. Wellicht zijn de soms astronomische prijzen die voor een klassieke 911 worden gevraagd hier niet vreemd aan.

Het Porsche museum heeft het prototype van de 928 die Ferry Porsche voor zijn 75é verjaardag cadeau kreeg ook uitgeleend aan Autoworld. Ik vind het nu niet echt moeders mooiste maar nu weet ik wel waar ze de mosterd hebben gehaald voor de Panamera 4 Sport Turismo.

Een heel belangrijk stuk van de Porsche geschiedenis wordt ingevuld door de Motorsport afdeling. Dankzij hun 19 zeges in de 24 uren van Le Mans is Porsche één van de belangrijkste constructeurs van competitiewagens ter wereld. In deze tentoonstelling is dan ook een volledige zone aan Porsche Motorsport gewijd. Zo zien we de 550 Spyder (waar ook James Dean mee reed), de Carrera Abarth (ja er was ooit een samenwerking tussen Porsche en Abarth). En een Porsche 718 RSK die in 1957 uit een 4 cilinder van 1498cm 148pk wist te persen. Dankzij het geringe gewicht van slechts 530kg lag de topsnelheid op 260km/u.We zagen ook een 904GTS en de 911 3.0 RSR. De twee versies van de 917 kregen een apart podium, we zagen de Psychedelic en de Spyder CanAm. De 935 Kremer K3 en de 959 Parijs-Dakar trokken uiteraard ook de nodige aandacht. Als laatste in de rij zagen we ook nog de 919 Hybrid LMP1 die drie overwinningen in de 24 uren van Le Mans op zijn naam heeft staan. Een mooie collectie die een realistische kijk geeft op de Motorsportafdeling van Porsche en wat ze in de motorsport hebben betekend en wellicht nog zullen betekenen in de toekomst.

Op de bovenverdieping van Autoworld komen we ook een heuse schuur tegen, hierin zijn de allereerste Porsche 356 opgesteld. Alle versies van die eerste Porsche staan er bij elkaar. We zagen de 356 Gmünd, het is één van de 44 Porsche 356/2 die volledig in aluminium zijn gebouwd in het Oostenrijkse Gmund alvorens de productie in 1950 verhuisde naar Stuttgart. Van deze 44 gingen er maar liefst 15 naar Zweden. Deze was er één van, en wat voor één! Het was namelijk met deze waarmee Cecilia Koskull de Midnattssols Rally won, een van de eerste overwinningen van Porsche. Na 34 jaar in Zweden te hebben verbleven is hij in de VS gerestaureerd en is nu in handen van een Belgische verzamelaar. Verder zagen we in de schuur ook nog de 356 Carrera GT en een 356 Pre-A (te herkennen aan de gedeelde voorruit).

Er is ook een hele reeks Porsche Speedsters gebouwd, deze variant op een cabrio oogt voor mij altijd een beetje apart. De 356 Speedster Carrera GT hier op de voorgrond is gebouwd tussen 1955 en 1957. Deze Speedster beschikte over een 115pk sterke motor wat bijna het dubbele was van de standaard 60pk. Met slechts 167 gebouwde exemplaren best een zeldzame verschijning. Dit pareltje behoort tot een Belgische collectie.

En dan zijn er nog de speciallekes, en dat zijn er bij Porsche nogal wat!

We beginnen met de erg zeldzame 356/2-Gmünd Cabriolet Keibl die we centraal op de bovenverdieping aantroffen op een draaiend podium. Er zijn er ooit maar twee van gebouwd en ééntje daarvan is door het Porsche museum uitgeleend aan Autoworld.

Op een ander podium vinden we de supercars. Hier zien we de 959, de 911 GT1 Strassenversion, de Carrera GT en de recente Hypercar, de 918 Spyder. De 911 GT1 sprong mij het meest in het oog (de andere heb ik al vrij dikwijls gezien). Deze 911 GT1 beschikt over een 3,2L Boxer 6 cilinder twin turbo motor waar men 400Kw of 544pk uitperste. Dit zorgde ervoor dat de 911 GT1 de 0-100km/u afklokte op 3,9 seconden wat in 1997 best indrukwekkend was. Er zijn er twee gemaakt met de koplampen van de 993 en nog eens twintig met koplampen in 996 stijl waarvan dit een exemplaar is.

Uiteraard kunnen de Porsche Turbo’s niet ontbreken, die staat er dan ook in al zijn mogelijke uitvoeringen. De eerste Porsche Turbo’s worden ook wel widowmakers genoemd, wellicht vooral vanwege de onervarenheid van de bestuurders. De auto vraagt namelijk toch wel de nodige stuurmanskunst als je het gaspedaal wat dieper indrukt. Deze speciale versie van de 930 Turbo (2994cm 260pk) stond zij aan zij met de nieuwste Turbo S.

Verder zagen we ook nog een heel podium met zowat alle 911RS (RennSport) varianten die er gemaakt zijn.

Vorig jaar zagen we tijdens het FOS te Goodwood waarvan je HIER het verslag kan terugvinden een McLaren opgebouwd uit Legoblokjes. Ze dachten bij Porsche vast “dat kunnen we ook” en zo geschiede en zagen we een knalgroene Lego Porsche op ware grote nagebouwd. Heel eerlijk vond ik de McLaren beter gelukt…

Als je het over de geschiedenis van een merk hebt kan je eigenlijk ook niet voorbij het heden. Bij het binnenkomen in Autoworld staan aan de rechterzijde alle hedendaagse modellen opgesteld. Zo hebben we het graag, Porsche toont het heden maar de focus van de tentoonstelling ligt bij de historiek van het merk.

Net als bij de Lego Porsche heeft het merk zich nog wel eens meer laten inspireren door wat andere merken doen en succesvol in blijken te zijn. Zo zagen we een ‘Life art’ model dat tijdens de openingsavond tot stand is gekomen. Twee leden van het Brusselse kunstanaarscollectief ‘Louves’ – Cathy Gagalis, grafica, en Clarisse Jeghers, kunsttherapeute en illustratrice – hebben ‘live’ een kunstwerk gerealiseerd op een Porsche 911 T uit 1972. Een project ontsproten uit de verbeelding van Damien van Lierde, is een initiatief van 911 Motorsport en is gesteund door Autoworld. Het ‘Life art’ model is gedurende de hele tentoonstelling in het museum te bewonderen.

Doorheen de tentoonstelling zagen we ook enkele dienstwagens van de politie en rijkswacht, we zagen een Duitse 356 ons opwachten bij de ingang en even verder twee Belgische Porsche 911. De Targa uit 1976 waarvan er slecht 20 zijn gebouwd is één van de nu nog drie geregistreerde overblijvende auto’s. Hij is bovendien aangedreven door de Carrera 2,7 RS motor en mag dus echt uniek worden genoemd. Aan de andere kant van het gangpad stond een Porsche 911 E-Coupe uit 1973 waarvan er ook slechts 20 zijn gebouwd.

We zagen ook nog een diorama alsook meerdere vitrines met in totaal ruim 250 schaalmodellen.

De ploeg van het museum waarvan je hierboven Eric ziet poseren heeft zelf een top 10 samengesteld. Ik som ze graag even op voor u.

  1. 911 RS 2,7
  2. 904 GTS
  3. 928 Prototype 75 Years Ferry Porsche
  4. 356/2-Gmünd Cabriolet (Keibl)
  5. GT1 Strassenversion
  6. 959 Paris-Dakar
  7. 917 Psychedelic
  8. 919 Hybrid LMP1
  9. 550 Spyder
  10. 911 R (’65)

Wat is jouw persoonlijke Porsche top 10? Stuur hem gerust door naar ons en we maken er een lijstje van!

Als conclusie kan ik stellen dat je deze tentoonstelling niet mag missen, je krijgt op korte tijd een heel mooi zicht op de Porsche geschiedenis. Als er nog geen bewondering was voor Porsche dan zal het na het bezoek aan deze tentoonstelling zeker veranderen.

Foto’s en verslag: Patrick Verheeken.