Interclassics Brussel, 60 jaar wereldexpo & 70 jaar Porsche.

Naar jaarlijkse gewoonte is Interclassics Brussel voor ons het eerste indoor classic car evenement na de zomer. Ze zijn ondertussen aan hun vierde editie toe en met vier compleet gevulde hallen heeft Interclassics Brussel zijn plaats tussen de groten binnen Europa zeker verdient.

Er waren dit jaar twee hoofdthema’s namelijk het 60 jarig jubileum van de wereldtentoonstelling te Brussel in 1958 en de 70é verjaardag van Porsche.

Het thema rond de wereldtentoonstelling van 1958 was zo opgevat dat het de bezoeker een goede kijk gaf op wat er in die periode zoal rondreed op de Belgische wegen. De wereld was nog aan het herstellen van de inpakt die de 2é wereldoorlog had nagelaten. De auto-industrie had de draad duidelijk alweer opgenomen en was zich stilaan aan het klaarmaken voor de gouden jaren zestig. Zo zagen we de eerste Amerikaanse auto’s verschijnen met hun overvloedige chroom en bijna buitenaardse afmetingen. Verder zagen we de Peugeot 203 en de Opel Record P1, beiden erg succesvolle auto’s in die tijd. De Opel haalde zelfs de tweede plaats in de verkoopstatistieken, hij moest enkel de VW Kever laten voorgaan.

Maar het mocht in die periode ook gerust wat frivoler en luxueuzer zijn. Zo is toen ook de VW Kharmann Ghia geïntroduceerd die zo succesvol was dat er een half miljoen exemplaren van gebouwd zijn. Of wat dacht je van de Lancia Aurelia, deze Italiaanse schoonheid staat er om bekend de eerste serieauto te zijn met een V6 die tevens in tal van carrosserie varianten is gebouwd. Zo zagen we hier de cabrioversie type B24 staan. De naam Aurelia komt trouwens van de Romeinse weg Via Aurelia tussen Rome en Pisa.

Verder sprong ook de Porsche 356 in het oog die we later in dit verslag nog verder zullen bespreken.

Ook de Vespa 400 viel ons op, deze microcar is door ACMA in Fourchamboult (Frankrijk) gebouwd naar de plannen van het Italiaanse Piaggio. Met een topsnelheid van 84,4 km/u en een prijs van 351725; oude Franse franken was hij goedkoper en krachtiger dan de Citroën 2CV.

Een andere ‘speciale’ verschijning was de Oldsmobile 88 Fiesta Hardtop Wagon. Deze in 1958 gelanceerde auto was een echte ‘chromemobile’. Een andere bijzonderheid van deze auto was de radio, deze was namelijk via het handschoenkastje uitneembaar. Als je dan ook nog een pak batterijen meesleurde dan had je muziek bij je picknick of op het strand.

Voor de sportievelingen kwam er ook hoe langer hoe meer keuze, zo zagen we de Porsche 356 maar ik had toch iets meer oog voor de Alpine A106. Deze Alpine was de eerste van een lijn lichtgewicht coupe’s met de motor achterin. Mechanisch was de A106 opgebouwd uit onderdelen van de Renault 4CV maar dankzij het koetswerk van kunststof woog de auto amper 500kg. De combinatie van het beperkte gewicht, de motor achterin en de goede stroomlijn zorgden ervoor dat een topsnelheid van meer dan 150 km/u werd bereikt.

Er was een eerder beperkte stand van Bonhams waarop wel twee van de mooiste Franse merken vertegenwoordigt waren. De prachtige Facel Vega was geflankeerd door een Delage D8-120 uit 1937. De veiligheid van deze auto’s is wellicht niet hun sterkste kant maar god wat zijn ze mooi! Ik heb het al meermaals aangehaald dat ik dat echt mis bij de hedendaagse auto’s. Als je nu bvb zelf met de auto rijdt en in je achteruitkijkspiegel een Audi ziet aankomen dan is er geen kat die nog weet over welk model het gaat. Ze zien er quasi allemaal hetzelfde uit. En het gaat zeker niet alleen over Audi want de meeste merken maken zich hieraan schuldig.

Er waren ook redelijk wat kunstenaars aan het werk, tekenen uit de losse pols met het model voor je neus of een schilderij maken met als voorbeeld een foto op een laptop we zagen het live gebeuren. Er was ook een heuse Art Area waar prachtig werk werd geëxposeerd met in de meeste gevallen de artiest erbij om je van de nodige uitleg te voorzien. Op de foto hierboven is Mathy Engelen aan het werk, een man met behoorlijk wat talent als je het mij vraagt. Hier vindt je een link naar zijn website.

De commerciële standhouders zijn op zowat elk indoor evenement in de meerderheid. In het verleden werden we overspoeld met Porsche’s die men zo dicht bij elkaar zette dat je er spreekwoordelijk geen haar meer tussen kreeg. Deze editie viel het tegenovergestelde me op, de auto’s stonden netjes opgesteld met in de meeste gevallen voldoende ruimte zodat je ook eens rond de auto kon. En niet dat er geen Porsche’s meer waren hé maar er was ook meer dan genoeg ander materiaal 😉

Er waren er enkele die er voor mij uitsprongen, soms vanwege hun originaliteit maar ook soms ook gewoon vanwege hun aanbod. Zo zagen we bij Klima Lounge uitsluitend Lamborghini en dan nog hoofdzakelijk de Lamborghini tractoren. De meeste aandacht ging naar de Centenario, een tractor met maar liefst 770Pk en waar er slechts vijf van zijn gebouwd. Dit kleinood kon van u zijn voor een slordige 250.000 euro…

Verzekeraars Vander Haeghen & C° trokken de aandacht door drie generaties Ford GT’s in Gulf liverij achter elkaar te plaatsen. Je zou voor minder Interclassics bezoeken!

Bij DCI waren er op gezette tijden optredens van een pianist met een stel dansers die een passionele tango ten tonele brachten. Het heeft weinig met auto’s te maken maar het lokte toch telkens behoorlijk wat volk naar hun stand.

Bij Venividivici kwamen we ook een echte zeldzaamheid tegen, een Peugeot 205 T 16. Midden jaren 80 oogstte Peugeot met dit model vele successen in de rallysport. En ook al had het massamodel weinig te maken met de T16, voor de naamsbekendheid van Peugeot was het een schot in de roos. Om te kunnen deelnemen aan de meest spectaculaire en gevreesde Groep B-rally klasse moesten er 200 straatversies van de rallyauto worden gebouwd en deze is er dus eentje van. Het was trouwens een erg dure auto want voor hetzelfde geld kocht je een Porsche of Ferrari! Deze auto draagt nummer 123 en heeft nu slechts 11.500km op de teller. De auto blijkt recent technisch compleet te zijn nagekeken en de voor 20.000 euro gemaakte kosten zijn netjes aantoonbaar. De Peugeot 205 T 16 is een auto die wellicht niet snel in waarde zal dalen al is de vraagprijs van 215.000 euro niet minnetjes…

Aangezien we nog steeds in het verjaardagsjaar zitten van Porsche mochten zij uiteraard ook niet ontbreken. Er was een heel mooie collectie exclusieve Porsche 356, ik noem er enkele die er toch wel uitsprongen. Zo zagen we een Porsche 356 “A Bent Window Convertible”, de Porsche 356 Gmünd Coupe, een Porsche 356 “Pre-A Speedster” en nog tal van andere unieke auto’s.

Autoworld was ook aanwezig met een mooie stand met daarop een Porsche 930 Turbo 3.0 als aankondiging voor hun komende tentoonstelling rond Porsche. Deze loopt van 14-12-18 tot 27-01-19 en geloof me, ze sparen bij Autoworld geen moeite want hun exposities zijn altijd mooi verzorgd met heel dikwijls unieke stukken. Wil je meer info surf dan zeker eens naar hun website, je vindt HIER de link.

Als je al over een klassieker beschik en er graag eens een mooie georganiseerde rit mee wil doen dan is er hier ook aanbod genoeg. De organisatie van TourAmical trok de aandacht met hun grote stand. Jaarlijks organiseren zij een buitenlandse trip die naar wat ik me heb laten vertellen steeds tot in de puntjes verzorgd is. In 2019 trekken ze naar het Griekse vasteland. Meer info kan je terugvinden op hun website.

Verder zijn er natuurlijk ook nog de onderdelen standjes, de boeken en folder standjes, de restaurateurs alsook de memorabilia standjes waarvan bovenstaande toch ook de aandacht trok.

Conclusie: Voor mij de beste Interclassics Brussel die ik al meemaakte de laatste jaren, de beurs straalde rust en klasse uit. Een absolute topper in België!

Verslag & fotografie: Patrick Verheeken.