Op bezoek bij een gepassioneerde modelbouwer en Le Mans liefhebber.

Enige tijd geleden was ik op bezoek bij Eddy W, een gepassioneerde modelbouwer en fervent Le Mans liefhebber.  Mijn motivatie om de collectie van Eddy in beeld te brengen was eerder toevallig. Toen ik bij Eddy langskwam geraakten we aan de praat over auto’s en van het een kwam het ander. Hier volgt een kort interview over de passie van Eddy, modelbouw en Le Mans.

Dag Eddy, vanwaar de voorliefde voor Le Mans?

Vanwege de sfeer, omdat er slechts twee circuits zijn waar men ’s nachts rijdt, het ene is Daytona met hun 24 uur en dit is op een Amerikaanse kombaan of een oval en daar is volgens mij niks aan. Maar Le Mans, dat is een circuit met een enorme historiek want in 2017 is toch al de 85é editie gereden.

Het is zo een circuit dat wanneer je er rondloopt je automatisch gaat denken aan wat er allemaal is gebeurd door de jaren heen. De belangrijkste merken hebben hier allemaal autogeschiedenis geschreven. Maar niet alleen dat, ook het grootste ongeluk uit de autogeschiedenis heeft hier plaatsgevonden. In 1955 kwam door een uitwijkmanoeuvre de Mercedes van Pierre Levegh in aanraking met de Austin Healy van Lance Macklin waardoor de Mercedes werd weggekatapulteerd. Er kwamen door een aanrijding en de rondvliegende brokstukken maar liefst 82 mensen om het leven waaronder ook de coureur Pierre Levegh. De meeste indruk krijg je toch wel van de nachtelijke sfeer, je ziet dan die auto’s in het pikdonker rondrijden en je hoort ze dan het rechte stuk opschreeuwen. Neen, dit zie je gewoon nergens anders en ik kan er nog zoveel over zeggen maar het gevoel dat je hebt als je daar ter plaatse staat kan je gewoon met geen woorden beschrijven.

Wanneer ben je begonnen met de modelbouw?

Vanaf mijn 16é, dus (denkt even na) dat moet dan 1970 zijn geweest. Dan heb ik mijn eerste bouwpakket gekocht, dat koste toen 25 Gulden. Het is dan ondertussen ook echt uitgegroeid tot een levenswerk. De Tyrel die Eddy als eerste heeft gebouwd staat nog steeds tussen de collectie en ook al is die al vrij oud hij mag echt nog wel gezien worden. Het liefst werkt Eddy in de schaal 1/12 maar hij doet ook modellen in de schaal 1/20 en 1/24. De schaal 1/24 is het meest voorkomende formaat met als voordeel dat je door de compactheid er wel wat meer kwijt kan op een beperkt oppervlakte. Langs de andere kant hebben de 1/12 modellen het grote voordeel dat je er veel meer detail kan insteken.

Waarom wilde je de modelauto’s uitstallen op een circuit of waarheidsgetrouwe omgeving?

Voor mij is het veel meer dan een modelauto bouwen, ik vind dat de achtergrond en alles wat er rond zit minstens even belangrijk. Wanneer je een modelauto hoe mooi die ook gebouwd is in een kast zet dan is en blijft het gewoon een schaalmodel. Wanneer je diezelfde auto op een nagebouwd circuit plaatst dan pas komt hij echt tot leven. Zeg nu zelf, als je de auto op circuit ziet staan dan moet je maar heel weinig moeite doen om je verbeelding het plaatje compleet te laten maken. Het is natuurlijk zo dat ook in het bouwen van de omgeving erg veel tijd kruipt en misschien nog belangrijker je moet er de ruimte voor hebben.

Is het een dure hobby?

Neen, dat vind ik eigenlijk niet. Zoals daarstraks gezegd heeft mijn allereerste model 25 gulden gekost (+/- 11 euro). Als we nu kijken naar een kleiner model dan betaal je dat ongeveer 30 euro en met die 30 euro kan ik me drie maand amuseren. Ja drie maand is ongeveer de tijd die ik nodig heb om een model echt perfect te bouwen en af te werken. En ja, ik moet dan ook nog wel eens een spuitbus kopen van 10 euro en af en toe een potje verf. Al bij al denk ik dat er weinig hobby’s zijn die je per uur amusement zo weinig kosten. Want dat is toch het hoofddoel hé, dat je jezelf hiermee kan amuseren. Alleen zo kan je perfecte modellen bouwen.

Ben je ooit helemaal opnieuw moeten beginnen omdat het mislukt was of beter gezegd niet voldeed aan je wensen?

Ja, toch wel eens een enkele keer hoor. Zeker de auto’s die ik in het begin heb gebouwd, je begint gewoon uit de doos te bouwen. Je snijdt je onderdelen los uit het frame en je begint al gelijkt te plakken. Tegenwoordig wordt elk onderdeeltje zorgvuldig gecontroleerd en daar waar nodig bijgewerkt. Zo heb ik een Ferrari en een Tyrel opnieuw gebouwd omdat ik toch niet helemaal tevreden was met de manier waarop ze gebouwd en geschilderd waren. Ik let vooral veel meer op de kleinste details en het zijn net die details die het verschil maken.

Op welke auto ben je het meeste trots? Ik bedoel dan diegene waarvan jij vindt dat die er uitspringt.

Na enig denkwerk duidt Eddy een Ferrari 312B aan, het is volgens mij niet zonder reden want het is echt een prachtexemplaar. De reden voor deze keuze is dan vooral het model, Eddy vindt deze namelijk één van de mooiste racewagens ooit gemaakt. Wat me trouwens bij deze en met name bijna de hele collectie ook opvalt is dat je echt nergens uit kan opmaken dat het hier over plastic modellen gaat. De afwerking is gewoon zo perfect dat het net zware metalen modellen lijken die professioneel gespoten zijn.

Is het circuit nagebouwd naar een bepaalde periode want ik merk op dat je er wel een jaartal op kleeft?

Ja dit circuit draagt het jaartal 1988, de reden is wellicht omdat dat het jaar was dat de Jaguar Silk Cut gewonnen heeft. De meeste van de andere modellen passen wel een beetje in dezelfde tijdsgeest al zit er her en der wel eens een uitschieter tussen. Ik kan helaas niet voor elke periode een circuit nabouwen en om daarom dan een bepaald type auto niet te gaan bouwen vind ik toch wat ver gaan.

Er staat ook een Lotus tussen en het bleek de allereerste auto te zijn die met reclame is uitgerust en ook deze was weerom minutieus nagebouwd. En dat precieze is echt een rode draad doorheen alle kasten die Eddy heeft gebouwd.  Eddy heeft namelijk een complete kamer gereserveerd voor zijn hobby. De kasten bestaan uit verschillende verdiepen die telkens een stukje circuit uitbeelden. Wat ik ook erg knap vond is dat Eddy een aantal kasten heeft voorzien van zowel dag als nachtverlichting. Hierdoor creëert Eddy met een draai aan de schakelaar direct een heel andere sfeer, ronduit prachtig! Ik stel voor dat je de foto’s eens rustig bekijkt en zeker ook de pitboxen, niet normaal gewoon!!

Bij deze wil ik Eddy W. van harte bedanken om me bij hem thuis te ontvangen en zijn prachtige collectie te kunnen fotograferen. Zoals ik al zei, ik zie wel eens meer modelauto’s maar zoals deze zijn afgewerkt en staan opgesteld is toch eerder zeldzaam hoor.

Verslag en foto’s: Patrick Verheeken.