De 25e editie van de Spa 6 hours zou een knaller worden. Bij het overlopen van de deelnemerslijsten hadden we de volle startvelden al opgemerkt, maar eens ter plaatse bleek dat er nog veel meer deelnemers waren dan er in het programmaboekje vermeld stonden.
Organisator Roadbook had zoals altijd een overvol programma met zowel de internationale reeksen als de Fia F1 Masters, Grand Prix en Sportscars maar ook met typische Engelse clubwedstrijden met toer- en GT wagens. Hoogtepunt is natuurlijk de wedstrijd over 6 uren die op zaterdagnamiddag en-avond word verreden.
Nieuw op het programma dit jaar waren de Masters Endurence Legends. Een wedstrijd met GT wagens beginnend met de toenmalige BPR wagens tot vrij recente GT3 wagens van enkele jaren geleden. Ook GT1 en GT2 versies zijn toegelaten. We zagen verschillende Ferrari 430 en Maranello’s voorbij komen, Aston Martin Vantage, Chrysler Vipers, en verschillende versies van de Porsche 911 die hier niet mogen ontbreken. Als buitenbeentje zagen we een Morgan Plus 8 die in 1997 ooit nog meedraaide tussen de fabrieks GT1 wagens van Porsche, Mclaren BMW en AMG Mercedes. Een groter contrast vind je vast nergens meer. Deze GT wagens werden aangevuld door heuse Le Mans prototypes. De meeste van de categorie LMP2 maar toch ook enkele top LMP1’s zoals een Audi R8 LM, een Gulf Aston Martin DBR1 V12, een Pescarolo en een Peugeot 908 HDi FAP met toenmalige ex piloot Nicolas Minassian aan het stuur. De wedstrijd werd gedomineerd door twee Oreca LMP2 wagens maar dit had totaal geen belang. Deze mooie bolides zien ronddraaien op het prachtige circuit van Spa, waar het overgrote deel van de wagens ooit had deelgenomen aan de magische 1000 km, was op zich al meer dan de moeite waard. Dit soort auto’s vonden we ook terug op Spa Classic bij Peter Auto in demo runs. Hier bij de Masters ging het al om een heuse wedstrijd en de première was hier op Spa. We hopen dat het startveld in de toekomst nog aangroeit want we zijn zeker fan !
De hoofdwedstrijd van het weekend ging van start met een gigantisch startveld. Bijna 100 wagens namen de start de Spa 6 hours. Hoofdfavorieten waren de Ford GT’s waar er zo maar eventjes 16 stuks van aan de start verschenen. Ook de Cobra’s, E-Types, Mustangs, 911’s en TVR Tuscan’s waren in grote hoeveelheden aanwezig. Een buitenbeentje was zeker de prachtige Ferrari 250 SWB Competition. Dat er eigenaars van dit type wagen er een wedstrijd van 6 uur mee bestrijden op dit helse tempo begrijpen we niet echt, maar we genieten wel ten volle als we de 12 cilinders horen draaien op volle toeren. Sterpiloot in de wedstrijd was zeker de Italiaan Arturo Merzario. Deze ondertussen 74 jarige Italiaan nam deel met een bescheiden Alfa Romeo GTA. We zien Arturo trouwens meer en meer verschijnen op Classic-events. Deze ex F1 en proto piloot is ook de man die Niki Lauda uit zijn brandende Ferrari sleurde na zijn ongeval op de Nürburgring in 1976. De Ford GT’s beheersten de wedstrijd en namen op het einde ook de volledige top 5 in beslag. Chris Ward en Andrew Smith zorgden voor de 12 Ford overwinning in 25 edities.
Het FIA Master F1 kampioenschap was op Spa in rouw. De Fransman David Ferrer die in Zandvoort met zijn March zwaar botste, was enkele dagen na zijn ongeval bezweken aan zijn verwondingen in een Amsterdams ziekenhuis. Ter zijner nagedachtenis waren alle auto’s van het event voorzien van een zelfklever met zijn naam en startnummer 20 op. Ook was er voor de start van de eerste F1 wedstrijd van het weekend één minuut stilte ter zijner gedachtenis. Zo blijkt nog maar eens dat autosport zelfs in de classic reeksen toch gevaarlijk blijft en zeker met de oudere wagens.
Team Classic Lotus had een ganse pit box tot zijn beschikking. Met 5 aanwezige wagens, waaronder 3 F1’s stond die ook compleet vol. Naast de twee John Player types 76 en 77 was er ook een 81 aanwezig in Essex kleuren. Jammer genoeg kon deze door een technisch probleem op zaterdag niet starten. We zagen wel dat de 81 vrijwel compleet werd gedemonteerd en tegen zondag toch terug rijklaar was. Het was trouwens de eerste keer dat we deze ex Mario Andretti wagen, die later nog door Elio De Angelis en Nigel Mansell zou bestuurd worden, in een wedstrijd aan het werk zagen.
Onder de “nieuwkomers” merkten we ook twee ATS wagens op van het type D3 en HS en nog een heuse hoge airbox UOP Shadow van Tom Price. Deze krijgt van ons de prijs voor de mooiste wagen van het weekend.
Bij de start van de wedstrijd op zaterdag explodeerde de motor van de Williams van Michael Lyons en meteen was het voor deze over en out. Onze landgenoot Loic Deman kwam met zijn Candy Tyrrell 010 als winnaar over de finishlijn. Op zondag had Lyons de beschikking gekregen over een geleende Cosworth motor en kon hij de klus deze keer wel klaren. Na de opgave van zaterdagwinnaar Deman lag de weg volledig en zonder tegenstand open voor de Williams.
Na de start van de Masters Sports Cars leek het een Lola T70 onderonsje te worden. Deze verdwenen echter één voor één uit de wedstrijd tot er nog één exemplaar over bleef, met Hadfield en Voyazides als piloten. Zij konden de wedstrijd als winnaar afsluiten voor de ex Canam Mclaren M6 van Banks. De Lola van David Hart moest opgeven na een hoge snelheidscrash waarbij het rechter achterwielophanging afbrak. Gelukkig was er geen grote verdere schade aan de Lola en bleef de piloot ongedeerd. Het zelfde euvel gebeurde ook bij een Bizarinni.
De wedstrijd voor de Grand Prix Cars werd gedomineerd door de kleine Lotussen 18, 16 en 25. Deze meesterwerken van Colin Chapman bleven zo de veel grotere Maserati’s 250 F, Scarabs, Coopers en Brabhams voor. In deze reeks vonden we ook de oudste deelnemende wagens van het weekend met een prachtige Alfa Romeo P3 van 1934 en een al even mooi Talbot Lago van 1948. Deze laatste werd voorzien van onze ondertussen al beruchte Go Pro camera en U kan hieronder een stuk van zijn wedstrijd meebeleven alsof u zelf meerijdt. De comments in beeld zijn gegeven door de piloot zelf.
De Spa one hour wedstrijd werd zondagmorgen onder nog mistige weersomstandigheden gestart. Hier vonden we vrijwel alle typische Britse auto’s zoals MG, Lotus Elan, Morgan, Austin Healy, Ford Escort en Mustang en zowaar een Ford Anglia ! Ook een enkele Alfa Romeo, Porsche 911 en twee BMW CSL’s waren van de partij. En nu we toch bij de klassewagens aanbeland zijn: een Aston Martin Vantage en DB4 stonden eveneens op de startgrid. In deze wedstrijd had er ook een Porsche 917, een replica weliswaar, moeten aantreden in Gulf outfit, maar deze lag na de kwalificaties al in de lappenmand. De overwinning was voor de Morgan van vader en zoon Bryant.
In de Masters Pre 66 Touring Car Kampioenschap was er twee keer een hevige strijd tussen de Alfa Romeo Giulia GTA van de gebroeders Banks die het haalden voor de Ford Cortina Lotus van ene meneer Steve Soper die hemel en aarde bewoog maar net te kort kwam tegen over de Alfa Romeo.
Een typisch Engelse wedstrijd zagen we met de Historic Sports Car Club “closed wheel race”. In een 75 koppig startveld zagen we zelfs oudere proto’s met Le Mans pareltjes van Lola en Chevron. Vooral de Gitanes Lola deed ons bijna het water uit de mond komen. Voor de rest van het veld kregen we weer een allegaartje van merken en modellen zoals: Ferrari Dino 308, Jaguars XJS, Ford Gulf GT 40, Datsun 240Z, Porsche 914, Triumph TR 7/8, Mazda RX7, MGB, Ford Mustang en verschillende BMW’s, Alfa Romeo’s en Porsches. En dat het niet altijd een 911 moet zijn bewijst het Porsche Classic Team UK dat in deze wedstrijd een 928 inzet en hiermee ook de bekendste piloot van de wedstrijd leverde met ex 1970 Le Mans winnaar Richard Attwood. Hiermee merk je toch meer en meer dat het niveau van deze organisatie toch sterk in de lift zit. Meer en meer oude gloriën komen zo op de deelnemerslijsten van diverse classic organisaties. Waar je ze vroeger enkel op de Goodwood meetings tegen kwam, zie je deze persoonlijkheden toch ook in deze toch eigenlijk meer voor amateurs bedoelde reeksen. Steve Soper vertelde in een interview na de wedstrijd dat hij voor het eerst aanwezig was op Francorchamps in 1985 en dat hij nog altijd met héél véél plezier terug komt om op één van de mooiste circuits ter wereld te rijden. En wie Steve iets beter kent weet wat dit wil zeggen. Deze ex Spa 24 uren winnaar heeft in zijn carrière werkelijk overal ter wereld op alle circuits gereden, dus dat wil dan toch wel iets zeggen.
We durven gerust stellen dat deze 25e editie van de Spa 6 hours toch wel één van de beste was in de reeks. Organisator Roadbook mag er trots op zijn. Natuurlijk worden ze hierin bijgestaan door het grote aantal Engelse deelnemers die echt massaal komen deelnemen. Zo zagen we zondagavond trucks van de grotere teams waar zes auto’s in stonden. De kleine amateur-teams waren dan hun kleinere racewagen in de achterkant van een Mercedes Sprinter bestelwagen aan het opbergen. Daarachter nog een trailer met twee Mini’s erop en weg waren ze naar Calais.
Roadbook mag ook alle jaren rekenen op de medewerking van de Belgische Federatie voor Oude Voertuigen ( BFOV ). Deze nodigt zijn leden traditiegetrouw uit in de villa van de Eau Rouge en voorziet voor alle deelnemers een speciale parking zodat ze net naast het circuit kunnen parkeren met hun mooie oldtimerwagens. Dit maakt dat eigenlijk de ganse dag het een komen en gaan is van oude wagens.
Ook de weergoden waren voor deze editie van de partij. Van de slechte weersvoorspellingen bleek niet veel waar te zijn. Op één kleine regenbui na en wat mist ’s morgens bleef het weekend droog en vrij zonnig. De ganse wedstrijd van de 6 uren werd in droge omstandigheden afgewerkt. Dit was toch al een hele poos geleden.
See you in 2018 voor editie 26.
Verslag: Joris De Cock
Foto’s: Patrick Verheeken & Joris De Cock