Concours d’Elegance Chantilly, een bezoek meer dan waard!

Het is zondagochtend 6u30 als we vertrekken naar het Concours d’Elegance op het kasteeldomein van Chantilly nabij Parijs. Dit nog jonge event (het is pas de vierde editie) heeft op enkele jaren zijn positie in het rijtje van de grote classic car evenementen weten te veroveren.

De weersvoorspellingen wezen in de goede richting al waren er bij aankomst toch een pak dreigende wolken te zien, dit zou op het eerste zicht alvast een fijne dag worden!

Het domein van Chantilly is volgens ons al een bezoek waard zelfs zonder de auto’s. Het is enorm uitgestrekt en erg goed onderhouden en dankzij de omvang bleef je overal een ruimtegevoel houden. De 850 aanwezige auto’s stonden heel open opgesteld, een hele verademing t.o.v. sommige events waar ze letterlijk op elkaar gepropt staan.

Wat ons ook opviel was dat er redelijk wat structuur in de opstelling van de diverse auto’s zat, zo was er een groep oude elektrische voertuigen, een heel mooie collectie auto’s die afgewerkt zijn met hout, een groep Jaguar Estates zoals ze dat zo mooi noemen enzovoort.

Dat we in Frankrijk waren, kon men ook niet echt verbergen want het aanbod Franse auto’s was echt wel opvallend groot. Niet dat daar iets mee mis is hoor want het auto patrimonium van Frankrijk is zonder meer indrukwekkend. We zagen meerdere pareltjes waarvan ik gewoon het bestaan niet eens wist zoals de foto hierboven van een Dietrich – Bugatti  van 1902-1903. Deze viercilinder met een inhoud van 12867cc heeft nog meegereden in de race Parijs – Madrid. Er zijn er slechts twee van gebouwd en voor ons was het de eerste keer dat we er eentje tegenkwamen.

Eerder dit jaar zagen we tijdens Retromobile een Bugatti SC57 Atlantic. Van de vier ooit gebouwde zouden er maar drie meer overschieten, ééntje is van Ralph Lauren en van de andere twee eigenaars is niet zoveel geweten. Nu tijdens het Concours d’Elegance konden we dit jaar echter ons tweede exemplaar bewonderen. Deze is van het Amerikaanse duo Robson Walton en Peter Mullin, de auto was speciaal voor deze ene dag overgbracht vanuit de VS. Ik denk dat we dat wel mogen opschrijven want twee van de allerduurste auto’s ter wereld (+ 40 miljoen euro!) in één jaar zien zal wellicht niet veel meer voorkomen. Deze toch wel erg speciale auto is gebouwd in 1936 en verkocht in Engeland op 2 september 1936 aan Nathaniel Mayer Victor Rothschild, derde baron van Rothschild. De auto is meermaals van eigenaar veranderd en bij mijn weten is hij in 2010 verkocht. Sindsdien wordt hij door de huidige eigenaars uitgeleend aan het Mullin Automotive Museum. Niet moeilijk dus dat ook deze Bugatti met de Best of Show (pre-war) prijs ging lopen.

Een rode draad doorheen dit jaar was de 70ste verjaardag van Ferrari en dat was tijdens het Concours d’Elegance niet anders, unieke stukken stonden er zeker tussen. Zo ging een Ferrari TR58 lopen met de best of show (post-war) award. Naar ons gevoel hebben we ook één van de minst mooie (en nu ben ik voorzichtig) Ferrari gezien. Het betreft een prototype waarvan we blij mogen zijn dat hij de productie niet heeft gehaald (al is dit gevoel wellicht persoonlijk). Gelukkig waren er vooral ook erg mooie stukken te bewonderen. We telden er maar liefst 28.

Het programma van het Concours zat goed vol waardoor je eerder selectief moest zijn. Je kan nu eenmaal niet naar de auto’s op het domein gaan kijken en tegelijk naar de diverse defilés gaan kijken. We pikten wel het Concours d’Elegance van de concept cars mee alsook de prijsuitreiking voor de Best of show cars.

Bij de conceptcars ging onder andere de Renault Trezor met de hoofdprijs lopen. Laurens van den Acker is sinds 2009 Senior Vice President of Corporate Design bij Renault. Samen met zijn team wisten ze de Trezor uit de pen te toveren en het is toch wel echt een designpareltje. We hadden hem al eerder gezien tijdens Retromobile in Parijs begin dit jaar. Wat we echter niet eerder zagen is dat deze prototypes ook effectief kunnen rijden en dat geeft toch een ander gevoel dan dat ze er gewoon statisch staan.

Zoals we weleens meer tegenkomen bij dit soort events zijn er ook tal van clubs aanwezig en uiteraard waren hier de Franse merken ook weer stevig vertegenwoordigd. Zo was er een erg grote collectie Citroën DS te bewonderen maar ook de prachtige Facel Vega die in beide modellen aanwezig was, blijft een lust voor het oog. Maar het was gelukkig niet al Frans wat de klok sloeg. Zo was er een erg grote groep Mercedes SLR aanwezig die met Duitse precisie netjes uitgelijnd stonden. Rolls Royce en Bentley waren trouwens ook prominent aanwezig en zoals het hoort met een netjes gedekte picknick tafel. Ik kan hier wellicht nog lang over doorgaan maar ik som nog enkele clubs op die in het oog sprongen. De Morgan Club, een zeer grote vertegenwoordiging van Aston Martins, een afdeling met Amerikaanse auto’s waaronder meerdere Corvette’s, diverse Jaguar clubs, de Franse BMW Z1 en 850 clubs, een prachtige collectie Alfa’s enzovoort.

Er stond ook een groep van auto’s die eerder van beroemde muzikanten waren, zo spotten we deze Bentley die vroeger eigendom was van Sir Elton John.

Tijdens het Concours d’Elegance is er ook een demo met paarden, wellicht moeten we niet ver zoeken naar de reden aangezien het domein Chantilly hiervoor wereldwijd bekend staat. Zo zijn de paardenstallen (die echt de proporties van een gigantisch kasteel aannemen) de grootste paardenstallen van Europa. Er zijn in deze gebouwen ook permanente tentoonstellingen hierover. De beelden zijn van Mathieu-Bonnevie en van Julien Hergault. (courtesy of Peter Auto).

Deze uitzonderlijk mooie Alfa Romeo 3000CM “Superflow IV” Pinin Farina van 1960 bleek van Steven Tillack te zijn. Ik kwam deze uiterst sympathieke Amerikaan eerder dit jaar tegen tijdens het Goodwood Festival of Speed. We monteerden toen onze GoPro op zijn Lancia D50 waarvan u het filmpje hier nog eens kan bekijken. Duidelijk een man met goede smaak.

Eén van de grote Franse merken is ongetwijfeld Citroën, zij hadden een hele collectie presidentiële auto’s bij elkaar gebracht. Dit ging van de speciaal (om)gebouwde DS voor president Georges Pompidou tot de DS7 van de huidige president Macron. Een leuke anekdote over de DS21 van Georges Pompidou is dat deze is omgebouwd door de koetswerkbouwer Henri Chapron. De opdracht was onder andere dat de auto langer moest zijn dan de Lincoln van de toenmalige president van de Verenigde Staten. Deze DS21 is maar liefst 6,53 meter lang, niet echt iets voor een ondergrondse parking dus …

Nog enkele cijfers, dit jaar bezochten 16300 bezoekers het concours (een stijging van 20% t.o.v. vorig jaar). Er waren maar liefst 42 clubs aanwezig alsook meer dan 90 historische auto’s van over de hele wereld (35% was Frans en 65% buitenlands.)

Conclusie: Het Concours d’Elegance is iets helemaal anders dan de Revival te Goodwood maar hoe je het ook draait of keert het heeft bij ons wel een snaar geraakt. De uitstraling, het aanbod auto’s de setting, het plaatje klopt gewoon helemaal. Het zal voor ons een moeilijke worden om te kiezen volgend jaar. Maar we komen hoe dan ook terug.

Verslag & foto’s: Patrick Verheeken