Classic cars op hun best tijdens Spa-Classic 2015

Spa-Classic 2015 6

Fotografie credits: Patrick Verheeken

De jaarlijkse hoogmis voor Classic Cars met een sportief DNA? Dat moet Spa-Classic zijn. Aangezien we hier namens Wheels-and-things en Auto’s van Toen niet konden ontbreken, trokken we op zaterdag voor dag en dauw richting Spa-Francorchamps.

 

DSC_2858-as-Smart-Object-1

Enkele weken vooraf slaagde ik erin om Thierry de Latre Du Bosqueau, de winnaar van één van de races in de editie van 2014, te contacteren met de vraag of we een GoPro in één van de auto’s mochten plaatsen. Deze erg aangename man gaf ons hier vrijwel meteen de toestemming voor.

 

Hij zou in de Endurance 3 met een BMW 635csi Müllerbräu uit 1984 racen en in de Endurance 2 Sixties met een Jaguar E-type 3,8L uit 1963. Deze tweede endurance race zou hij helemaal alleen uitrijden, een heuse prestatie in zo’n bloedhete auto. Want ja, deze auto’s zijn volledig gestript en bevatten dus geen isolatie tegen de warmte of motorlawaai meer (of moeten we -gezang schrijven?). Het beeldmateriaal vindt u hieronder.

 

 

 

Op Spa-Classic kan je de meest exclusieve pareltjes vinden. En deze staan er niet zomaar passief om naar te kijken, integendeel, er wordt keihard mee geracet. Soms stelden we ons de vraag gezien de kostprijs en de exclusiviteit van sommige bolides in hoeverre het nog verantwoord kan worden genoemd om al deze risico’s te nemen. Gelukkig zijn er velen die er anders over denken en gewoon flat out de Raidillon opstuiven.

Geloof me vrij, hier werd het verschil gemaakt en het lef afgemeten. Ontelbare keren zagen we een snellere auto gepasseerd worden door iemand die blijkbaar gewoon beter kon rijden en zonder twijfel meer lef had.

Verspreid over de dag worden er verschillende races gereden. Zo zagen we de CER (Classic Endurance Racing), de Spa-Classic Club, de Trofeo Nastro Rosso en de Spa-Classic Endurance 2 (met sixties auto’s). Dikwijls gingen hier ook nog kwalificaties aan vooraf, een goed gevuld programma dus. De eventuele gaatjes tussen de races werden opgevuld door groepjes auto’s, zowel jong als oud, die met hun eigenaar en eventuele gasten een ritje op het circuit gingen maken.

De CER leverde dankzij het hoge spektakelgehalte de mooiste foto’s op. Zeker de BMW M1’s bleken bij het oprijden van de Raidillon echte vuurspuwers te zijn.

Aan de benzinedampen en het soms snerpende geluid was het even wennen maar die horen er nu eenmaal bij. Wat me opviel, was het diepe geroffel van de dikke Amerikaanse V8 motoren dat in schril contrast stond met het veel agressievere geluid van bijvoorbeeld een Porsche of Ferrari. Na een tijdje wisten we aan de hand van het geluid welke auto eraan kwam. In de CER zaten ook erg veel Lola’s. Dit was in z’n jonge tijd één van de meer betaalbare auto’s waardoor piloten die niet het budget hadden om zich een Ferrari aan te schaffen ook aan hun trekken konden komen.

Spa-Classic 2015 1

In de rand waren er diverse standjes met memorabilia, boeken, schaalmodellen, kleding en vele andere hebbedingetjes. Ook een veiling van Bonhams stond gepland, met hierin een aantal exclusieve bolides. Zo spotten we er o.a. een Porsche van de Rijkspolitie, een ex pace car en vele andere rariteiten.

Een beetje rondlopen in de diverse paddocks leerde ons dat er constant werd gesleuteld aan de auto’s want oude techniek vraagt toch net dat beetje meer aandacht. Zo werden tussen de races door auto’s bijna helemaal gestript en met man en macht klaargestoomd voor de volgende race.

Kortom: als u enigszins liefde voelt voor Classic Cars en er bovendien een heel klein beetje race DNA in uw bloed zit dan is Spa-Classic 2016 een evenement dat niet op uw agenda mag ontbreken. De organisatie hiervan is in handen van Peter Auto. Meer informatie kan u terugvinden op hun website: http://www.peterauto.peter.fr Alvast tot dan!