Onze top 10 uurwerken van 2017

Het is weer die tijd van het jaar waarin we overal lijstjes zien verschijnen en waarom zouden we niet meedoen. We hebben dit jaar de uurwerken een beetje verwaarloosd en we zullen pogen dat volgend jaar recht te zetten.

Het neemt echter niet weg dat we jullie graag wat pareltjes van 2017 willen tonen.

We beginnen met Autodromo, wellicht niet zo gekend maar aangezien uurwerken en auto’s een perfecte match zijn wilden we alvast met een merk starten met een rechtstreekse link naar de classic cars waar we allen van houden. Met de Autodromo Stradale Automatic zet Autodromo een scherp geprijsd mooi uurwerk op de markt. Naar de website van Autodromo

Als tweede pik ik er meteen nog een onbekende uit namelijk Ball Watch. Dit Amerikaanse merk uit Ohio is vooral bekend geraakt vanwege hun Trainmaster, blijkbaar was een Ball Watch de standaard uitrusting van een conducteur. Ondertussen worden alle uurwerken gemaakt in het Zwitserse La Chaux-de-Fonds maar het blijft een Amerikaans bedrijf dat is opgericht rond 1894 uit noodzaak na een zwaar treinongeluk dat te wijten was aan foutieve tijdsaanduiding. Sindsdien zijn zij de Amerikaanse RailRoad standaard. Ball Watch werkt trouwens frequent samen met BMW, zo hebben ze voor de 100é verjaardag van BMW ook een speciale editie uitgebracht. Naar de website van Ball Watch

Als derde komt de Omega Speedmaster Moonphase Coaxial Master Chronometer aan de beurt. Dit uurwerk heeft een lange geschiedenis achter de rug. Het was namelijk de Omega Speedmaster die als eerste uurwerk in 1969 op de maan is geweest. De boordklok van de maanlander bleek defect en ze moesten zich dus beroepen op de Omega. Tijdens alle zes de bemande maanmissies droegen de astronauten de Omega Speedmaster waardoor dit uurwerk de bijnaam “Moonwatch” kreeg. Naar de website van Omega.

Als vierde denken we ook eens aan de dames met een Chopard “Happy Snowflakes”. Dit exclusieve uurwerk wordt slechts in een beperkte oplage van 25 stuks gemaakt, de afwerking in 18 karaats goud en een groot aantal briljanten maakt er een echt juweeltje van. Naar de website van Chopard.

Op vijf zetten we een Patek Philippe, dit erg exclusieve merk is opgericht in 1839 en hiermee één van de oudste uurwerk manufacturen in de wereld. Dit jaar hebben ze oa een Grand Complications uitgebracht die geïnspireerd is op een model van de jaren 40 – 50. Dit uurwerk is uitgerust met het nieuwe 324SQ automatische caliber en zoals gewoonlijk volledig in goud uitgevoerd. Naar de website van Patek Phillipe.

Op zes komen we een uurwerk tegen van Mont Blanc, dit merk dat vooral is gekend van hun schrijfwaren heeft ondertussen ook een mooie reputatie opgebouwd als het over haute horlogerie gaat. Zeker de Nicolas Rieussec collectie mag gezien worden. Maar Mont Blanc heeft zich ook als één van de eerste topmerken gewaagd aan een smart watch. Namelijk de Summit, dit horloge combineert het Zwitserse vakmanschap met de hedendaagse technieken. Het AMOLED display met hoge resolutie zorg voor een erg scherp beeld en door gebruik te maken van Android Wear 2.0 is comptabiliteit met zowel iPhone als Android gewaarborgd. Naar de website van Mont Blanc.

Op zeven plaatsen we een IWC, deze Ingenieur Chronograph “Tribute to Nico Rosberg” is ter ere van het wereldkampioenschap Formule 1 van Nico Rosberg gemaakt. De kast is in rood goud alsook de wijzers, als bijkomende special feature is het horloge voorzien van een doorzichtige saffieren achterkant waardoor je de naam NICO kan aflezen geschreven zoals op de helm van Nico Rosberg. Vanaf deze maand te koop in beperkte oplage. Naar de website van IWC.

Op de achtste plaats een Hublot, Hublot en Ferrari hebben al langer een partnership en dit heeft in het verleden al geleid tot erg mooie stukken. Deze “Big Bang Ferrari Unico Titanium” is er daar zeker een van en met een productieaantal van 1000 stuks is ook dit uurwerk exclusief te noemen. De band uit zwart alcantara is afgewerkt met rode stiksels en de uurwerkkast is gemaakt in Titanium. Het uurwerk heeft een gangreserve van 72 uur. Naar de website van Hublot.

Op plaats 9 zetten we een TagHeuer, dit merk heeft een lange geschiedenis met de autoindustrie. TagHeuer heeft ook erg lang de officiële tijdsregistratie gedaan voor tal van auto events. In november is er een gelimiteerde Fangio editie uitgebracht, dit ter ere van de 60é verjaardag van de overwinning op de Nurburgring in 1957 met een Maserati 250F. Deze Maserati haalde dankzij zijn lage gewicht van slechts 630 kg. toen al een snelheid van 300 km/u wat toen (en eigenlijk zelfs nu nog) echt spectaculair was. Het uurwerk wordt gemaakt in een beperkte oplage van slechts 900 stuks waarvan er 400 gereserveerd zijn voor verkoop in Argentinië het thuisland van Fangio. Over de wijzerplaat loopt een race lijn in de Argentijnse kleuren en op de achterkant vinden we de handtekening van Fangio terug. Een echt collectors item dus. Naar de website van Tag Heuer.

Als tiende en laatste in het rijtje een Parmigiani Fleurier, wellicht ook niet het meest bekende merk maar dit heeft wellicht meer te maken met het prijskaartje van de uurwerken dan met de kwaliteit. De nieuwste creatie van Parmigiani is de Parmigiani Bugatti Type 390, dit uurwerk is gemaakt naar de nieuwe Bugatti Chiron. Parmigiani is hiermee niet aan zijn proefstuk want met de Parmigiani Bugatti Type 370 hebben ze dit ook gedaan voor de Veyron. Dit uurwerk is zo speciaal dat we met plezier een link naar een filmpje hierover plaatsen. Ik zou zeggen geniet er van want het uurwerk aankopen zal er met een prijs van 250.000 euro wellicht niet van komen vrees ik. Naar de website van Parmigiani.

Laten jullie in een reply op deze post eens weten wat jullie top drie is?

Artikel: Patrick Verheeken.
Foto’s: De collectie van de betreffende merken.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*