Design & Desire by Keith Helfet

Wij van Wheels-and-things zitten allemaal zot van boeken. Dat hebben jullie wellicht al gemerkt. Als uitgeverij Porter Press dan een autoboek uitbrengt over autodesign dan ben ik (en ik spreek nu even voor mezelf) helemaal verkocht.

Uiteraard wordt alles gedesigned maar een goed design kan het verschil maken tussen een succesvol product of een mislukking. In de auto-industrie is dat niet anders. Met uitstapjes naar medische beeldvorming, productontwerp, fietsen met hulpmotor en elektrische voertuigen biedt Design & Desire een persoonlijk inzicht in een unieke en gevarieerde carrière die meer dan veertig jaar heeft geduurd – en nog steeds voortduurt…

Ooit begon Keith Helfet vol ambitie aan een project om een tweedehands Triumph Spitfire een nieuw koetswerk te geven. Hij gebruikte hiervoor restjes piepschuim en gips. Op dat moment zal wellicht niemand hebben gedacht dat één van ’s werelds meest vooraanstaande designers hier aan het werk was. En toch is het dat wat Keith Helfet is geworden.

Na zijn studie aan het prestigieuze Royal College of Art in Londen kreeg de in Zuid-Afrika geboren jongeman een baan bij Jaguar, waar hij zijn mentor – oprichter Sir William Lyons – zou ontmoeten. Dankzij zijn aanmoedigingen en begeleiding creëerde Helfet een aantal iconische ontwerpen, zoals de supercar XJ220, de XK180 en het prachtige F-type concept uit 2000.

De auteur:

Keith Helfet werd geboren in 1946 en groeide op in Pinelands, een buitenwijk van Kaapstad, Zuid-Afrika. Na het afronden van zijn studie werktuigbouwkunde verhuisde Helfet naar Londen en werd toegelaten tot een masteropleiding auto-ontwerp. Na zijn afstuderen begon hij een een lange en succesvolle carrière bij Jaguar. Gedurende deze tijd ontwierp hij een aantal iconische auto’s waaronder de supercar van het merk, de XJ220. Hoewel hij regelmatig een column schrijft voor Jaguar World magazine, is Design & Desire Keiths eerste boek en biedt het een persoonlijke reflectie op zijn leven en carrière tot nu toe.

Het boek:

240mm x 280mm | Hardback met omslag 128 pagina’s | Meer dan 160 afbeeldingen en tekeningen uit Keith Helfets eigen collectie | Prijs: £39.00 | ISBN 978-1-913089-01-6

Uitgever: Porter Press International | Publicatiedatum: december 2023 | Auteur: Keith Helfet