Zolder Historic Grand Prix: opnieuw een topevenement!

De maand juli was een drukke maand voor de Belgische klassieke autosport. Na de Spa Summer Classic stond twee weken later de Zolder Historic Grand Prix al op het programma.

We hadden het vorig jaar al gemeld dat er een nieuw elan waaide tijds de vorige editie door de toevoeging van enkele Duitse wedstrijden. Niet gelezen? Hier kan u hierover alles terugvinden.  De samenwerking tussen Circuit Zolder en de Duitse organisator met de “Kampf der Zwerge” en de “Youngtimer Trophy” was zeker een meerwaarde.

En dit jaar ging het zelfs nog verder: de Duitse organisator van beide reeksen had zelfs de volledige meeting  overgenomen met daar bovenop nog een extra topreeks  met de recent opgestarte “Tourenwagen Golden Ara”. Deze biedt die een alternatief voor de ter ziele gegane DTM Classic. Na de overname door de ADAC van het DTM kampioenschap bleek er geen plaats meer de classic deelnemers. Gelukkig kwam deze nieuwe organisatie tevoorschijn om al de ouwe rakkers op te vangen.

Naast al het racegeweld was er ook een verjaardag te vieren met het 60 jarige jubileum van het Circuit Zolder. Het was inderdaad in 1963 dat er voor de eerste keer rondjes werden gedraaid op het Limburgse circuit.

TOURENWAGEN GOLDEN ARA

De topaffiche van het weekend was ongetwijfeld de nieuwe “Tourenwagen Golden Ara”. Nu echt nieuw kunnen we ze wel niet noemen want de organisatie gebeurt door het team van het vroegere “Tourenwagen Classics” dat eind 2021 werd overgenomen door de DTM.

Maar de voorbereidingen liepen niet vlekkeloos. Onze nationale autosportfederatie, de RACB, wilde enkele dagen voor het evenement geen toelating geven voor deze wedstrijden. Een dispuut over “geen licentie voor buitenlandse wedstrijden van de organisatie” lag hiervoor aan de basis. Verschillende teams besloten dan maar om de afreis niet te maken. Gelukkig werd de zaak geregeld voor de start van de meeting. Het startveld was hierdoor wel ferm geslonken. Nu wel een beetje een rare zaak want de derde meeting van het kampioenschap had plaats gevonden op de Red Bull Ring in Oostenrijk.

Gelukkig kwamen enkele deelnemers uit het Belcar kampioenschap hun Duitse collega’s vervoegen zodat er toch nog een iet of wat deftig startveld kon gepresenteerd worden. Deze Belcar auto’s moeten uiteraard wel voldoen aan de reglementen en GT Belcar wagens mochten dus niet deelnemen.

Zo kwam ook de BMW 320i Bastos/Fina ex Bigazzi van het Qvick team aan de start. Eric Qvick kwam, zag en overwon. Zijn BMW was oppermachtig met een pole positie, snelste ronde in de wedstrijd en de overwinning in de eerste wedstrijd van het weekend op zaterdag.

Markus Reich eindigde met zijn Audi A4 STW een halve minuut later. Hiermee was hij de eerste Duitse deelnemer. Derde werd Ko Kopejan met zijn Mercedes 190e Evo 1 voor Jan Van Elderen met zijn Ford Sierra Cosworth RS 500. Daarmee waren er drie Belcar deelnemers op  de eerste vier plaatsen.

De tweede wedstrijd op zondag telde maar een klein startveld door de timing net na de Belcar wedstrijd. De meeste Belgen waren niet meer aanwezig.

De Audi van Reich wint de wedstrijd zonder veel tegenstand. Belcar rijder Ko Kopejan was er wel en rijdt nu naar P2 voor de Opel Kadett C Coupé van Georgios Katsikis.

Af en toe liep het wel eens mis maar gelukkig zonder al te véél erg.

KAMPF DER ZWERGE

Met deze dwergjes hadden we vorig jaar al kennis gemaakt. Kleine auto’s die voor véél spektakel zorgen met een héél divers merkenpallet: NSU, Fiat, Simca, Renault, Alfa Romeo, Mini Cooper en zelfs een Lada stonden aan de start.

En véél van de deelnemers reden meer op drie en zelfs twee wielen rond op het circuit van Zolder.

Het waren wel de kleinsten van de meeting maar toch mochten ze zowaar vier wedstrijden betwisten. Eentje op zaterdag en drie op de zondag.

Hans März werd, met zijn Simca 1200 S, winnaar van de eerste en de derde wedstrijd.

Beide andere wedstrijden werden gewonnen door een Mini Cooper. Nummer twee door Enzo Thiefaan en nummer vier door Gregor Nick.

Deze “kleine mannen” waren met hun vier wedstrijden en hun geboden spektakel zeker één van de hoogtepunten van het weekend en het publiek kon er met volle teugen van genieten.

YOUNGTIMER TROPHY

Deze organisatie, die dit jaar zijn 25 jarig jubileum viert, heeft een kalender waarbij de wedstrijden vooral op de Nürburgring worden verreden. Er zijn echter ook  uitstappen naar drie andere circuits met Hockenheim, Assen en Zolder. Het hoogtepunt van het jaar is het “Classic Rennen” tijdens het weekend van de 24u op de Nürburgring met meer dan 120 deelnemers.

Zoveel waren er in Zolder niet maar zowel de divisie 1 en vooral de divisie 2 mochten toch véél deelnemers verwelkomen. Nu is een wedstrijd met 120 auto’s op Zolder ook niet echt mogelijk. Daar is het circuit niet groot genoeg voor.

In de divisie 1 vinden we vooral auto’s uit de jaren 70 zoals de Ford Escort, BMW 2002, Opel Kadett VW Golf of Scirocco, en Renault 5 aan de start.

Na één wedstrijd van één uur zagen we dat de eerste zes plaatsen allen werden ingenomen door Opel Kadett’s. Sven Fisch is winnaar voor Michael Nolte en Michael Schmitz.

De snelle jongens in deze trophy vinden we in divisie 2 met toch wel een aantal Porsche 911 RSR, enkele BMW M3 E36 modellen , een Opel Ascona 400, een Porsche 964 Cup en een dikke BMW 635 CSi die door ex DTM rijder Olaf Manthey ( deze van Manthey Porsche ) werd bestuurd.

De Porsche 911 RSR van Salewsky domineert de wedstrijd  en komt met anderhalve minuut voorsprong aan de finishvlag voor een identieke RSR van Müller. Manthey eindigt met zijn BMW op de derde plaats.

BELCAR HISTORIC CUP

Twee weken na de “Summer Classic” op Spa mochten de jongens en meisjes van de Belcar richting Zolder voor de derde wedstrijd van het kampioenschap. Met meer dan 40 inschrijvers opnieuw een mooi plateau.

De BMW 320i STW van Qvick Motors is hersteld na zijn problemen in Spa en de concurrentie weet al meteen hoe laat het is met de realisatie van de pole voor de eerste wedstrijd. Het St. Paul Racing team strandt op P2 met de BMW van Tim Kuijl en P3 met de Ford van Wim Kuijl.

Maar niemand kan een vuist vormen tegen de snelle BMW uit Oostende. De BMW van Kuijl probeert de eerste ronden nog aan te klampen maar moet toezien hoe de Bastos/Fina BMW toch een kloof slaat.

De op de vierde plaats gestarte Luc Moortgat passeert eerst Wim Kuijl, die later moet opgeven, en daarna Tim Kuijl en zal op de tweede plaats eindigen na de ongenaakbare BMW van Eric Qvick. Tim Kuijl wordt als derde afgevlagd.

Aan de kop van de wedstrijd was het niet echt spannend maar in het veld waren er wel een aantal héél mooie duels waarbij er echt dicht bij mekaar werd gekoerst.

En niet enkel bij de “grote jongens” was dit het geval, de kleintjes deden even dapper mee.

Dit zorgde voor een mooi spektakel en zeker een aangename wedstrijd

De tweede wedstrijd op zondag is bijna een kopie van de eerste. De BMW van Qvick is opnieuw iedereen de baas en behaalt opnieuw een start/finish zege. Porsche rijder Luc Moortgat eindigt op P2 maar het is nu de Corvette C4 van Luc Brankaerts die derde wordt.

Volgende afspraak voor de Belcar was in Francorchamps tijdens het laatste weekend van september in de internationale meeting van de Spa Zes Uren. Daar kan u hier het verslag van terugvinden.

60 JAAR CIRCUIT ZOLDER

De organisatie was door Circuit Zolder wel doorgegeven aan de Duitse collega’s maar toch was er nog een Belgische inbreng met het “Concours d’ Elegance”. Uiteraard was 60 jaar circuit van Zolder één van de thema’s. Er was getracht om auto’s te tonen uit de verschillende decennia.

De Grote Prijs van België Formule 1 werd tussen 1973 en 1984  tien keer verreden op Zolder. Onze landgenoot Thierry Boutsen reed vanaf 1983 in het Arrows F1 team. In 1984 was hij een vaste piloot in het team met een Arrows BMW in de kleuren van Barclay.

Maar naast F1 was Zolder een circuit dat regelmatig grote wedstrijden en organisaties mocht ontvangen. Formule 2 was, al opstapklasse van de F1, daar ook een aantal jaren bij. Deze March 802 van Theo Fabi stamt uit het jaar 1980 en zou ook de klasse winnen van 60 jaar Zolder.

Ook het Europees toerenwagenkampioenschap was jarenlang een vaste waarde op Zolder. Met de EEG Trophy was het dikwijls de afsluiter van het kampioenschap. Deze originele, net gerestaureerde, BMW 635 Csi ex-Schnitzer van 1985 heeft ooit aan deze wedstrijd deelgenomen.

Een andere 60 jarige is de Porsche 911 die ook met een reeks werd herdacht. We vonden er deze toch nog vrij originele ex Vasek Polak 935 turbo in terug. Jacky Ickx was toen één van de piloten van deze IMSA auto.

De Zolder Historic Grand Prix heeft met de inbreng van de nieuwe organisator zeker een mooie boost gekregen. Mooie startvelden, aangename wedstrijden, véél sfeer in de paddock en toch ook wel véél toeschouwers en dat is zeker het voornaamste. We hopen dat deze nieuwe wind blijft waaien en dat zo de Zolder Historic Grand Prix, na toch wel enkele moeilijke jaren, zijn teruggewonnen status van vroeger kan behouden.