Classic Volvo P1800s versus Polestar 1

Vandaag starten we met iets nieuw, oud versus nieuw. We bijten de spits af met het duo Volvo P1800s en een Polestar 1. Bij Polestar zelf steken ze trouwens niet weg dat de P1800 model stond voor de Polestar 1.

Wereldpremière

We ontmoeten het merk Polestar voor het eerst tijden het Goodwood Fos in 2018. Je kan ons artikel daarover nalezen en hierboven zie je de foto van de toenmalige wereldpremière. Een nieuw automerk gooit altijd wel hoge ogen maar hier was wel erg veel marketing aan besteed. De link naar Volvo was overduidelijk en willen of niet bij mij kwam er toch een soort van vergelijking met Toyota en Lexus.

Polestar heeft een duidelijke missie, ze willen een duurzame auto op de markt zetten met een minimalistisch design.

Volvo P1800s

Als we even naar de P1800s kijken dan ben ik er zeker van dat op het moment van lancering in 1961 dit model minstens evenveel aandacht trok dan nu de Polestar 1 doet.

Wij van Wheels-and-things hadden het geluk te mogen rekenen op de medewerking van Renaat met zijn prachtig witte P1800S met rood lederen interieur uit 1968.

Florida

De P1800s van Renaat zijn roots liggen in Florida, en dat heeft zo zijn voordelen blijkt nu. Want zoals jullie wellicht weten is Florida de sunshine state. Buiten het feit dat de auto zijn eerste 30 jaar quasi geen regen heeft gezien is deze P1800s bovendien uitgerust met airco. Zeker in Europa was dat toen meer uitzondering dan regel.

Volvo P1800 wereldpremière

De P1800 beleefde zijn wereldpremière in 1960 op het salon van Brussel. In het begin werd de P1800 in Groot-Brittannië gebouwd door Jensen. Vanwege aanhoudende kwaliteitsproblemen verhuisde de productie vanaf 1963 terug naar Zweden in de fabrieken te Göteborg en Lundbyverken.

Veel varianten, en Zweedse degelijkheid

Er zijn maar liefst twaalf versie’s gebouwd van de P1800 tussen 1961 en 1973 met een totaal productieaantal van 47484 stuks.

Guinness book of records

Dat de P1800 een degelijk gebouwde auto is bewijst de Amerikaan Irv Gordon die met zijn P1800 van bouwjaar 1966 maar liefst meer dan 5 miljoen kilometer aflegde. Hij haalde hier al bij 3 miljoen kilometer het Guinness book of records. Bij zijn aankoop wilde hij eigenlijk airco op zijn auto maar die optie bleek te duur. Een originele radio kocht hij wel voor 10 dollar wat toen best veel geld was. Irv heeft ons ondertussen verlaten en je kan dus stellen dat zijn Volvo hem heeft overleefd.

Rustig aan

Renaat doet het rustiger aan, zijn witte Volvo P1800s is reeds vanaf 2000 in zijn bezit. Vermoedelijk is hij de vierde eigenaar. Op 53 jaar valt dat nog best mee. Op de vraag hoeveel kilometers er precies mee zijn afgelegd moest Renaat me het antwoord schuldig blijven. De teller loopt maar tot 99999 zei hij, dus hoeveel keer die is rondgeweest weet ik niet hé.

De motor is een B18, dit blok is door Volvo in de P1800 gebruikt vanaf de introductie tot juli 1968. Met een inhoud van 1780cc leverde de motor een respectabele 100 pk bij 5000 toeren. Aangezien de P1800s amper 1190 kg op de weegschaal zet is hij redelijk vinnig volgens Renaat.

2 à 3000 km per jaar

Op mijn vraag of er veel mee wordt gereden was ik met 2 à 3000km per jaar toch aangenaam verast. Zeker als je weet dat er met een oldtimer gemiddeld amper 1480 km per jaar wordt gereden. Renaat doet niet mee aan rally’s maar hij doet er wel regelmatig uitstapjes mee. Altijd fijn om te horen dat er toch nog best veel mensen zijn die genieten van hun klassieker. Zeker nu met al die LEZ toestanden is dit toch een bekommernis van Renaat. Ik denk trouwens niet van hem alleen.

Het wordt tijd dat er hier een eenvormige lijn in wordt getrokken. Elke oldtimerliefhebber zal het wellicht met mij eens zijn dat het Brusselse model wel ok is. Vanaf 30 jaar mag je terug de stad binnen en dat zou zo overal moeten zijn. Natuurlijk verliezen dan Antwerpen en Gent direct een serieus inkomen. Al beweren ze in elke communicatie dat het hun absoluut niet om het geld te doen is…

Unieke locaties

Ik had de Polestar bijna 4 dagen in mijn bezit. Het was bovendien fantastisch weer en via via hadden we een aantal bijzonder plaatsen weten vast te leggen. Eéntje daarvan was Fort Liefkenshoek, daar hadden we rendez vous met de Volvo P1800s.

Vervolgens zijn we met de Polestar 1 naar een metaalverwerkend bedrijf gereden waar we enkele droneshots konden maken.

De Antwerpse haven was de volgende bestemming. Hier hebben we echt een aantal prachtige opnames kunnen maken met onze oneindige dank aan Sam.

Rij impressie met de Polestar 1

Ik had het geluk een goeie 500km te kunnen rijden met de Polestar 1. Dat is voldoende om ook echt te voelen hoe een auto zich gedraagt in alledaagse omstandigheden. Dikwijls krijg je een auto amper een uurtje in handen en dan is het toch moeilijk een oordeel te vellen. Nu dus anders :-).

Een wolf in schapenvacht

Dat is naar mijn gevoel de beste omschrijving voor deze machine. Iedereen die de auto zag was het roerend eens dat hij een prachtige lijn heeft. Maar verder valt de Polestar 1 niet echt op. De cijfers laten echter anders vermoeden. 609pk en 1000Nm koppel, wablieft zegt u? Juist je hebt het goed gelezen, met deze cijfers komen we terecht in een select clubje. Een BMW M8, een Audi RS6, een Ferrari Portofino M en uiteraard nog een hele rits supercars. Maar past deze Polestar 1 eigenlijk wel in dit rijtje? Het antwoord is tweeledig.

Hybride

Juist ja, de Polestar 1 is een hybride. De meeste mensen waarmee ik sprak gingen ervan uit dat de Polestar 1 een vol elektrische auto is. En pk’s en elektrische auto’s gaan blijkbaar heel goed samen. Kijk maar naar de sprintjes die ze bij Tesla trekken. Dit dikwijls tot scha en schande van de meest vooraanstaande sportwagenbouwers.

Hier zit echter (gelukkig) nog een echte motor in. Deze viercilinder tweeliter levert 309 pk dankzij een turbo én een supercharger. Dit vermogen wordt naar het asfalt overgebracht via de voorwielen. Ieder achterwiel beschikt over een elektromotor van 116 pk. In de versnellingsbak vinden we nog een elektromotor (eigenlijk een starter / generator) van 68 pk. Deze vult oa het wegvallen van de trekkracht op tijdens het schakelen.

Gedisciplineerde krachtontwikkeling

Als je al deze pk’s samentelt kom je uit op 609 pk en een koppel van 1000 nm. De auto rijdt comfortabel en nodigt uit tot cruisen. De goede zithouding en degelijke geluidsisolatie versterken dit gevoel van rust en sereniteit nog. Tot je het rechter pedaal vloert en dan breekt de (beschaafde) hel los. Zo goed als geen wielspin en een meer dan behoorlijke duw in je rug laten je voelen dat ze bij Polestar hun zaakjes op orde hebben. Ook het snellere bochtenwerk voelde heel precies aan. Je hebt niet het gevoel dat je onderweg bent met een auto van bijna 2.4 ton.

Renaat aan het woord

Toen we Renaat vroegen waarom hij een Volvo P1800 heeft gekocht vertelde hij honderduit.

Ik kocht mijn eerste tweedehands Volvo toen ik achttien was, het betrof een 144. Na een zwaar ongeval waar ik redelijk ongeschonden was uitgekomen besloot ik om terug een 144 te kopen. Ik was een echte Volvo liefhebber geworden vanwege de veiligheid hetwelk bij Volvo erg belangrijk was en nog steeds is.

Toen ik voor het werk in Duitsland woonde heb ik mijn enige nieuwe auto ooit gekocht. Een Volvo 244, het was een Amerikaanse uitvoering.

Een P1800 heb ik altijd één van de mooiste Volvo’s ooit gevonden. Door ouder te worden kan je het rationele al eens gemakkelijker aan de kant zetten en het hart laten spreken.

Na lang van een P1800 te hebben gedroomd twijfelde dan ook niet toen een onverwacht aanbod mijn pad kruiste. Een oude dame had recent haar man verloren en besloten op een appartementje te gaan wonen. Er was geen plaats meer voor de P1800. Toen ze me de auto aanbood hapte ik dan ook meteen toe.

Vroeger werkte ik wel eens aan de auto maar door omstandigheden is dit naar een laag pitje weggezakt.

Ik rij vooral zelf met de auto maar de dochter dringt regelmatig aan om er ook eens een toertje mee te maken. Dus ik vermoed dat mijn P1800 wel in de familie zal blijven op termijn.

Mijn P1800 verkopen om iets anders aan te schaffen zit er niet echt in. De auto is mijn volle goesting en als ik het zo bekijk is het nog niet zo een slechte investering geweest. Zoals je weet heb ik de auto in 2000 gekocht. Ik betaalde er toen 6200 euro voor. Er is toen vrij snel een compleet nieuw interieur in geplaatst door ECA want dat had wellicht door het warme weer in Florida zijn beste tijd gehad. Hiervoor betaalde ik 2000 euro. De auto heeft me dus in totaal een 8200 euro gekost. Als je weet dat een vergelijkbaar exemplaar vandaag vlot 40000 euro kost geeft dit me wel een goed gevoel ja.

Onze conclusie

Een verslag over een P1800s versus een Polestar 1 vraagt om een conclusie denken we. De beide auto’s hun wereldpremière ligt maar liefst 58 jaar uit elkaar. Jullie weten dat onze blog vooral focust op classic cars. Langs de andere zijn we er vrij zeker van dat zowat iedere classic car bezitter ook een recente auto gebruikt. De P1800 heeft na 58 jaar nog steeds een fantastische lijn en kan ook nog vlot mee in het dagelijkse verkeer. Maar wil je deze auto dagelijks gebruiken om bvb naar je werk te rijden of boodschappen te gaan doen? Wij denken van niet en daar komt de Polestar 1 dan in the picture. De Polestar 1 is een hypermoderne auto die erg aangenaam rijdt en bovendien ecologisch is.

Dus onze conclusie is dat het ideaal zou zijn mocht je de beiden in je garage hebben staan. De Polestar voor het rationele (met toch nog een vleugje fun) en de P1800 voor het hart ;-).

Wij hebben genoten van dit combiweekend en hopen dat jullie het ook kunnen smaken want er komen nog oud / nieuw vergelijkingen.

Er komt binnenkort nog een uitgebreider verslag van de Polestar 1.
Link naar de website van Polestar

Dit verslag was niet tot stand gekomen zonder de bereidwillige medewerking en hulp van volgende mensen die ik dan ook oprecht wil bedanken.
Renaat Maes(eigenaar P1800s)
Lieven de Keulenaer (Volvo garage Beveren)
Gemeente Beveren
Laure Vandeghinste (persverantwoordelijke Polestar)
Sam Mertens

Verslag: Patrick Verheeken
Foto’s: Patrick & Loïc Verheeken