Tijdens ons bezoek aan Techno Classica Essen in april 2016 (hier de link naar het artikel) raakten we aan de praat met de mensen van Noble House te Almere. Na een leuke babbel werden er kaartjes gewisseld en werden we eigenlijk al gelijk uitgenodigd om het bedrijf eens te bezoeken. Aangezien Almere nu niet echt op mijn dagelijkse route ligt (ruim 200km) bleef het bij woorden.Tot ik enkele weken terug een vriendelijke mail ontving van André Huis in ‘t Veld met de melding dat de uitnodiging nog steeds open stond. Aangezien ik om een andere reden in Noord Nederland moest zijn heb ik meteen van de nood een deugd gemaakt en een bezoek ingepland. Op 9 Januari terwijl ze in volle voorbereiding waren voor Interclassics Maastricht werden we op een erg gastvrije manier door André ontvangen in het bedrijf. Een complete rondleiding doorheen het bedrijf volgde en willen we graag met jullie delen.
Op 1 januari 1986 was het Kees, de broer van André die het bedrijf oprichte en zich initieel op Jaguar richte. De basis was gelegd en gezien de niet aflatende drang om perfectie af te leveren groeide de klantenkring al snel. Het werkterein werd uitgebreid met merken als Austin-Healey, Bentley, Rolls-Royce en Aston Martin. Aston Martin zou echter al snel de rode draad doorheen het bedrijf worden. Op dit moment is Noble House één van de dertien wereldwijd geselecteerde Aston Martin Heritage specialisten. Nu was en is Aston Martin een erg exclusieve auto die nooit in grote hoeveelheden is gebouwd. Als u echter weet dat van alle ooit gebouwde Aston Martins er nog steeds drie vierde rondrijdt wil dit wel zeggen dat er steeds werk aan de winkel is.
Tijdens de rondleiding werd het al snel duidelijk om hoeveel handwerk het hier eigenlijk gaat, zo zijn de body’s van de DB4, DB5 en DB6 compleet in 3D ingescand, waarna alles wordt opgeslagen in de computer en verwerkt. Nu kunnen de diverse plaatstukken perfect worden opnieuw gemaakt. Alles wordt gesneden via laser en dan terug in vorm gebracht. Er zijn ook jigs ontwikkeld waarop de auto wordt geplaatst en zo kan elk stuk tot op de millimeter worden gepositioneerd. Deze precisie is nodig om het hoge niveau dat een klant verwacht te kunnen afleveren. En anderzijds is het ook gewoon noodzaak want niemand wil een auto waar een deur scheef inzit.
De auto’s die binnenkomen worden vakkundig gestript en alle componenten worden netjes geordend in dozen en dicht bij de auto bewaard. De dozen krijgen het chassisnummer van de auto mee. Zo zit er een net systeem in en blijft de privacy van de klant gewaarborgd. Begrijpelijk want bij Noble House komen regelmatig bekende mensen over de vloer die de nodige discretie verwachten.
Het bezoek aan de plaatwerkerij was best wel indrukwekkend te noemen. Op het moment van ons bezoek was men bezig aan 3 DB5’s, een DB4 en een DB6 shooting break. Deze laatste was nieuw voor mij, nooit eerder van den DB6 shooting break gehoord… Het ging ook over een een DB6 saloon die op vraag van de klant werd omgebouwd met als basis het Radford Shooting break concept. Aan dit concept werden de nodige wijzigingen aangebracht zodat het perfect aansluit bij de wensen van de klant. Zo kan bvb de achterruit gescheiden open, kan de achterbank worden neergelegd enz. Dit alles met als doel om de honden van de klant comfortabel te kunnen meenemen… De auto wordt eigenlijk gebouwd rond een speciaal op maat gemaakte mal die meestal maar één keer wordt gebruikt want de volgende klant wil bvb een andere daklijn waardoor er een nieuwe mal dient te worden gemaakt.
Buiten restauratie worden er ook reparaties uitgevoerd, op dit moment stond er een DB4 die achteraan was aangereden. Blijkbaar was dit voor de klant gelijk de aanleiding om de auto in zijn gehele aan te pakken. Zoals hij er nu bijstond was hij tot op het blote aluminium gestript. in dit specifieke geval wordt de auto gedeeltelijk opgeknapt voor de verzekering en gedeeltelijk op kosten van de klant. Aangezien de kast helemaal uit aluminium bestaat is het een erg delicate taak om deze perfect op te knappen. Aluminium is namelijk een eerder zacht materiaal en bovendien is de plaat ook nog eens erg dun, dus is men als de dood voor mensen die onbedachtzaam met hun knokkels eens op de plaat kloppen want dan zitten er eigenlijk al minuscule deukjes in.
Voorlopig zijn er nog vrij veel wisselstukken leverbaar, ook voor de erg oude modellen. De stock is natuurlijk niet eindeloos en zijn ze zich bij Noble House al aan het voorbereiden om een aantal onderdelen zelf te gaan produceren. Ze beschikken namelijk zelf over een erg grote voorraad onderdelen. Dat gaat van een originele DBS grille (wellicht nog de enige originele die te koop is) tot een bumper, carburator, versnellingsbak, remklauw of zelfs een compleet motorblok. Zelfs de originele user manuals van de auto’s kan je nog vinden bij Noble House. Wat de onderdelen betreft hebben ze ook een webshop opgezet, de fotografie en het catalogeren van de diverse onderdelen doen ze allemaal zelf en op zich is dit wel logisch aangezien zij ook het product echt kennen en het dan ook perfect weten te omschrijven. Ondertussen staan er reeds enkele honderden onderdelen online. Benieuwd hoe het er uitziet? Dan kan u HIER klikken om naar de webshop van Noble House te gaan. Aangezien de roots van Noble House eigenlijk bij jaguar liggen is er ook voor de Jaguar liefhebber een grote keuze in de webshop. Het blijkt trouwens zo te zijn dat een Jaguar dikwijls door een “doe het zelver” wordt gerestaureerd terwijl dit bij een Aston Martin eerder zeldzaam is. In het verleden hebben ze bij Noble House een vrij groot aantal wrakken opgekocht om uit elkaar te halen en de onderdelen te stockeren, waaronder ook veel chroomwerk. Het is gedurende lange tijd een spreekwoordelijke hoop oud ijzer geweest maar nu de classic car markt echt in een onstuitbare opmars zit blijkt het een verstandige investering te zijn geweest.
Men heeft een aparte afdeling waar men alles wat eerder is ingescand netjes wordt verwerkt tot bruikbare 3D scans. Het is trouwens ook de bedoeling om aan andere Aston Martin service en restauratie punten onderdelen en plaatwerk te kunnen gaan leveren.
Toen we op de bovenverdieping doorliepen kwamen we oa ook nog een rechts gestuurde vierdeurs Lagonda Rapide tegen, er zijn er ooit 55 van gebouwd waarvan er nu nog 49 overschieten. De auto die hier stond is een restauratieproject en eigendom van Noble House zelf. Men was er op het moment nog niet uit of ze hem zelf gingen restaureren of doorverkopen als project. Dat is trouwens ook één van de plannen voor de toekomst om zorgvuldig geselecteerde auto’s op te kopen en weer in de markt te zetten. Een beetje verder kwamen we dan een DB2/ MKI LHD tegen die ook stond te wachten op restauratie, ook dit was een eigen auto. Hiernaast stond een tot in de puntjes gerestaureerde DB2 te wachten tot de Zwitserse klant hem kwam afhalen. Deze was zo perfect gerestaureerd dat ik twijfel of hij er even goed uit zag toen hij ooit de fabriek verliet, perfectie met een grote P bestaat dus echt en het is duidelijk hier te vinden. De door Noble House uitgevoerde restauraties worden ook steeds goed gedocumenteerd voor de klant zodat dit netjes bij de historiek van het voertuig kan worden toegevoegd.
Op deze verdieping is ook een heuse trim shop, een externe stoffeerder komt hier regelmatig werken om ook de binnenbekleding weer helemaal te vernieuwen. Er werd ook voorzichtig gesproken over een mogelijke uitbreiding om een aantal onderdelen die nu extern gestockeerd liggen ook naar deze locatie te brengen. Dus toekomstplannen zijn er zeker nog.
Noble House heeft tevens een mooie showroom waar een aantal auto’s netjes staan opgesteld. Daar stonden ook een aantal jongere modellen, hiermee tasten ze ook af of er markt voor is. Er word dan vooral geïnvesteerd in exclusieve modellen, zo stond er een jubilee versie van de DB7 Vantage Volante.
We hadden het ook over welke auto’s nog het restaureren waard zijn, technisch is men in staat om bvb een Jaguar MK2 perfect te restaureren maar financieel is dit gewoon onverkoopbaar. Dat is ook de reden waarom men bijna uitsluitend Aston Martin restaureert. Deze auto’s zijn door hun zeldzaamheid vele malen kostbaarder waardoor een doorgedreven restauratie wel verantwoord is.
Wellicht niet helemaal onbelangrijk is dat men bij Noble House ook in het onderhoud voorziet van de door hen ooit gerestaureerde wagens. Of indien er kleine reparaties dienen te worden uitgevoerd is men ook aan het goede adres.
Om af te sluiten had ik nog de vraag hoe ze eigenlijk aan de naam Noble House waren gekomen, het antwoord was best grappig want het was ingegeven door een klant.
De initiële bedrijfsnaam was “Cars” van “Classic automobile restoration service”. Nu is de achternaam van de twee broers “Huis in ’t veld” en een klant wist te zeggen dat ze hun bedrijfsnaam moesten veranderen want dat het restauratiewerk te nobel van aard was en dat de huidige bedrijfsnaam dat niet uitstraalde. Dus de naam Noble House was geboren. Met de naam stralen ze nog meer hun hoog niveau van kwaliteit uit.
In de werkplaats hangt er ook nog een complete body van een DB AR1 aan het plafond (waarde 100.000 à 125.000 euro). Deze is ook echt uniek en nog door Aston Martin geleverd. Best imposant hoor! André poseerde ook nog even bij een DBS
Conclusie: Heeft u een Aston Martin of bent u op zoek naar een mooi exemplaar neem dan zeker de moeite en de tijd om naar Almere te rijden, je zal het je niet beklagen!
Foto’s & verslag: Patrick Verheeken