Op 21 en 22 mei bezochten we het circuit van Spa Franchorchams ter gelegenheid van Spa-Classic. We herinneren ons dat het vorig jaar ijzig koud was en daardoor wat minder mensen kwamen opdagen. Dit jaar zag het er helemaal anders uit, en de cijfers liegen er niet om want met meer dan 20000 bezoekers is het record van 2015 verbroken.
Goed op tijd vertrokken kwamen we na het papierwerk om 9u00 toe op het circuit net op tijd om de CER 1 te zien passeren, het belooft een mooie dag te worden. We hadden ondertussen het programma eens bekeken en het zat eivol.
Met veertien races!! en iets meer dan 300 auto’s op het circuit mochten we wel wat spektakel verwachten. Zo zagen we de Sixties Endurance, de Trofeo Nastro Rosso, CER1 en CER2, Group C racing enz..
Er was dan ook heel wat nieuws, zo was er nu een Formula VEE wedstrijd. Deze op VW kever gebaseerde eenzitters zijn in 1963 ontstaan in de Verenigde Staten. En ook nu is deze discipline nog steeds één van de meest toegankelijke entree’s tot de autosport. De Formula VEE heeft ook een aantal latere F1 wereldkampioenen voortgebracht, zo zijn bvb Keke Rosberg, Jochen Rindt, Niki Lauda ooit Formula VEE rijders geweest.
Ook de Euro F2 Classic was de eerste keer te bekijken tijdens het Spa-Classic event. Best indrukwekkend die F2 auto’s die met 19 aan de start stonden. Deze racemachines zijn toch lange tijd gezien als de perfecte opstap naar de F1 en reden het Europese kampioenschap tussen 1967 en 1978.
De Bonhams veiling beloofde ook heel wat volk te trekken, er waren dan ook enkele mooie stukken te koop. Het pronkstuk van de veiling, een Benetton F1 waar Michael Schumacher nog mee heeft gereden bleef echter onder de verwachtingen want is niet verkocht. De Mercedes-Benz 300SL kaapte de hoofdprijs weg want met een opbrengst van € 1.127.000 oversteeg deze ruimschoots de geschatte opbrengst van € 600.000 tot 800.000.
1400 collector cars konden we verspreid over het circuit vinden. De meesten waren aanwezig als lid van een club of organisatie en er waren zoals altijd pareltjes bij. In the village vonden we zoals elk jaar de diverse standjes met boeken, hoeden, petten en kleding alsook modelauto’s en uurwerken. Er was trouwens een prachtige stand van Zenith.
De reeks toerwagens uit de 60 tot 80-er jaren waren om duimen en vingers af te likken zo zagen we ondermeer de prachtige Ford Capri 2600RS met als bestuurder Yves Scemama die in race 2 ook als eerste over de eindmeet reed. Het duo Thierry de Latre Du Bosqueau en Raphaël de Borman reden met een Ford Escort 1600RS van 1968 als tweede over de lijn. Wilt u graag Thierry aan het werk zien kijk dan zeker eens naar dit filmpje van een vorige editie. Na een rij Ford’s die duidelijk domineerden passeerden er een hele rij BMW’s waaronder de prachtige BMW 635 CSI van 1984 ooit bestuurd door Gerhard Berger die met zen Marlboro reclame een echte eyecatcher was. In dezelfde race zette David Huxley met een Ford Mustang GT Pinepac van 1984 de snelste rondetijd neer. Hij deed een ronde in 2:52.397 met een gemiddelde snelheid van 146,3 kph.
Gedurende de Trofeo Nastro Rosso schitterden uiteraard vooral Italiaanse volbloeden, al vonden we de aanwezigheid van een Mercedes 300SL en een Porsche 550RS Spyder Durlite een beetje raar. Onze aandacht werd al snel getrokken door een Maserati T61 Birdcage bestuurd door Guillermo Fierro. Deze bijzondere auto dank zijn naam aan het wel erg bijzondere chassis dat geheel uit fijne buizen is opgetrokken. Dit zorgde voor een erg licht maar tegelijkertijd erg stijf chassis, het vertaalde zich in mooie resultaten al viel de Italiaans mechaniek wel eens ‘en panne’. Onze GoPro reed mee met deze racer dus binnenkort een uitgebreid artikel met extra beeldmateriaal. Tijdens de eerste race van 35 min ging de Ferrari 275 GTB/C van 1966 er als een speer vandoor, in de kortste keren was er een gat geslagen met de Bizzarrini 5300GT wat wellicht niet meer te dichten was. Vincent Gaye werd dan ook overtuigend winnaar met de Ferrari 275 GTB/C.
De GT1 parade was een mix van Ultracars en GT1 wagens, er werd geen wedstrijd gereden maar de deelnemers toonden toch behoorlijke affectie met het rechterpedaal. Voor alle duidelijkheid, de Ultra cars zijn auto’s speciaal ontwikkeld voor circuit. Denk hier bvb aan een Aston Martin Vulcan, Ferrari FXX, McLaren P1GTR enz. De acceleraties van dit soort auto’s is ronduit verbluffend om nog maar te zwijgen over de topsnelheden die quasi allen een eind boven de 300 km/u gaan.
De Group C wagens die jaarlijks aantreden waren tijdens deze editie erg ruim vertegenwoordigd met heel wat nieuwkomers. Met meer dan 20 waren ze en dat geeft een indrukwekkende en rumoerige startgrid. De auto’s die ons het meeste opvielen waren oa een Intrepid RM1 – Chevrolet, enkele nieuwe Porsches en ook een Spice SE92. Deze in 1992 gebouwde auto heeft initieel uitsluitend in de VS gereden. Ik ben ook aan de praat geraakt met Michiel Campagne, deze uiterst aangename man was samen met Allard Kalff de bestuurder van deze Spice SE92 met Denon logo op de zijkant. Hij wist me te vertellen dat er op het rechte stuk nog steeds snelheden tot 290 km/u worden gehaald met deze machines… Een eenvoudige vraag volstond om onze GoPro in deze Group C te mogen plaatsen het filmpje geeft alvast een indruk van de snelheden.
Uiteraard konden we ook niet ontbreken bij de CER1 & CER2 waar we Martin O’Connell tegen het lijf liepen, hij reed dit weekeind zowat in elke race mee. Die man is een echt talent, zo vertelde zijn oom me het grootste deel van zijn levensloop waarop we later zeker nog eens terugkomen. We konden onze GoPro plaatsen in de Porsche 911 RSR 3,0L van Jean-Marie Belleteste die trouwens ook aan het stuur komt na een wissel.
In beide CER reeksen wordt altijd op het scherp van de snee gereden wat er spannende koersen van maakt om naar te kijken.
Conclusie van de Spa-Classic editie 2017:
Zonder meer één van de betere die we de voorbije jaren hebben mogen meemaken. De inspanningen van het team van Peter Auto maken er elk jaar opnieuw een topevent van voor België en omstreken en het zou zeker niet op uw lijst van to-do’s mogen ontbreken. Dus wat in godsnaam zou u nog kunnen tegenhouden om volgend jaar ook naar het mooiste circuit ter wereld af te zakken? Afspraak in mei 2018, de exacte data kan u steeds raadplegen in onze kalender.
Foto’s: Patrick Verheeken & Joris de Cock
Verslag: Patrick Verheeken