Het outdoor classic circuit seizoen 2016 is ondertussen al een flink eind opgeschoten. Na Jarama, Spa, Dijon, Le Mans en Silverstone Classic was in het weekend van 13 en 14 Augustus aan de Automobielclub Van Duitsland om de Nürburgring OGP te organiseren.
Een vaste klassieker in de rij van dit soort events en ook één van de belangrijkste en grootste. Binnenkort volgen nog Zandvoort op 3-4 september, een week later is het dan de beurt aan Goodwood om de Revival te organiseren (10-11/9) en dan nog week een week later is het op 17 en 18 September de beurt aan Francorchamps om met de Spa 6 Hours de kalender af te sluiten in onze contreien.
Na de twee door de weergoden geteisterde edities van 2014 ( regen en storm ) en 2015 ( mist ) lag dit jaar de Ring te blinken onder een stralende zon.
De toppers van het programma zijn natuurlijk de Historic Formule wedstrijden, de Grand Prix Cars en de in Duitsland heel populaire DRM ( Deutsche Rensport Meisterschaft ) , DTM ( Deutsche Tourenwagen Meisterschaft ), en STW ( Super Touren Wagen ).
Beide F1 wedstrijden werden gewonnen door de Williams FW07/C van Nick Padmore die het in een hevige strijd ook twee keer haalde voor de Tyrrell 010 van onze landgenoot Loic De Man. Dat vele van deze piloten het risico niet schuwen, bevestigt de aanrijding tussen de Trojan 103 van Philippe Bonny en de ex Jan Lammers Ensign N180 van Simon Fish. Vooral de eerstgenoemde had zware schade aan zijn Trojan. Bij Fish was enkel de voorvleugel beschadigd en deze kon het einde nog halen. In dit prachtige startveld zie je toch regelmatig nieuwe deelnemers of wagens opduiken. Zo ontdekten we deze keer een UOP Shadow DN1 van 1973 en de unieke Parnelli VPJ-4 van Mario Andretti uit 1975.
De wedstrijden van het in Duitsland georganiseerde en zeer populaire DRM waren heel spannend. Porsches in allerlei versies ( 911, Carrera RSR, 934 turbo en 935K3 ) Ford Capri’s met en zonder turbo, verschillende BMW1 Procars , een 320i ex BMW Junior Team en een De Tomaso Pantera vormde het grootste deel van het startveld. Deze vuurspuwende monsters zorgden voor het grootste spektakel van het weekend. Zaterdag was de overwinning voor Ralf Kelleners met zijn De Tomaso en zondag kon onze landgenoot Pierre Alain Thibaut ( voormalig circuitdirecteur Spa-Francorchamps ) met de champagne spuiten.
In de GT reeks hadden de organisatoren een jaren 60 Le Mans start voorzien waarbij de piloten naar hun wagens moesten lopen. Deze manier van starten werd de laatste keer toegepast in 1969. Piloot John Woolfe kwam toen in de eerste ronde om het leven toen hij bij een ongeval uit zijn wagen werd geslingerd. Het volgende jaar werd de startprocedure veranderd en moesten de piloten vertrekken met hun gordel aan. Na de fictieve start moesten de wagens aansluiten achter de pace-car om daarna de definitieve start te nemen. De race werd gedomineerd door twee Lister Jaguars Knobbly. We zagen ook weer de fameuze Ferrari 250 Breadvan meedoen. Deze kom je tegenwoordig op elk groot event tegen.
Een leuke reeks is ook de DTM/STW Revival. Hierbij gaat het niet om een echte wedstrijd maar is het meer een regelmatigheidsformule. De deelnemers dienen zoveel mogelijk de zelfde ronden te rijden en degene met de kleinste verschillen is de winnaar. Deze editie was er een vrij groot startveld met ondermeer: verschillende BMW’s M3 DTM, Mercedes C klasse DTM met een wagen van ex F1 piloot Jean Alesi, meerdere Opels waaronder Commodores en Manta’s uit de jaren 70 en en nog een enkele Rover Vitesse, BMW 635CSi en 320i. De organisatoren laten de laatste jaren ook exoten toe zoals de imposante Audi 200 Turbo uit de Transam serie, de BMW M1 Procars en de Porsche 911. Er was ook een heel mooie Ford Escort Zakspeed Mampe uit 1977, maar die heeft enkel op zaterdag gereden. En ja het beste advies dat we kunnen geven is het volgende: naar een Classic event moet je eigenlijk best altijd al op zaterdag gaan kijken want dan rijden er sowieso meer wagens dan op de zondag. Door technische problemen staan er op zondag altijd al een heel deel aan de kant.
De wedstrijden voor Grand Prix wagens tot 1960 werden gewonnen door de Amerikaanse Scarab Offenhauser van Julian Bronson. Wie deze wagen niet kent kan altijd de strip “Le grand defi” van Michel Vaillant consulteren. Zijn toenamlige rivaal en later teamgenoot Steve Warson rijdt daar met deze Scarab. In dit startveld zaten ook 3 Maserati’s 250F ( ex Fangio / Moss ). Telkens weer een plezier om die te zien en te horen voorbij komen en de stuurbewegingen die de piloten hiermee moeten maken zijn gewoon fantastisch.
Verder waren er nog wedstrijden voor Formule 3 wagens, de FIA Luriani Trophy en een wedstrijd voor Jaguars ter gelegenheid van de sponsering van dit merk met vooral E-types.
Een andere hoofdsponsor Porsche was trouwens zoals elk jaar massaal aanwezig met een immense oppervlakte. Naast hun expositie en VIP tenten stonden er een massa Porsches geparkeerd op een deel van het circuit dat afgesloten was. 80% van de expositie waren van het type 911 met alle jaargangen en versies tot de meest recente 911GT3 RS en 911R. Het thema dit jaar was de 40 jarige verjaardag van de Transaxle modellen ( 924, 928, 944 en 968 ). Op hun centrale podium stond een pas gerestaureerde 924 Carrera GTS die in 1980 door Porsche UK werd ingezet in de 24 uren van Le Mans en die met piloten Tony Dron en Andy Rouse op de twaalfde plaats zijn gefinisht. De restauratie werd recent voltooid en een bijna nieuwe 924 Carrera GTS stond te blinken in de Eifelzon.
Ook Opel Classic was met een prachtige collectie aanwezig beginnende met de Commedores, via de Manta’s, Ascona 400, Calibra DTM om te eindigen bij de Astra DTM die de 24u van de Nürburgring heeft gewonnen in 2003. Deze wagen staat nog in de staat waarin hij toen de eindmeet heeft overschreden. Er waren ook verschillende rally auto’s van de Duitse legende Walter Röhl.
Het tijdschrift Motor Klassic had centraal in de paddock een tentoonstelling staan met rallywagens die de Safari in Kenia hadden meegedaan. Dat zijn de rallywagens met meestal een reservewiel op hun dak en de luchtinlaat boven het dak van de wagen om zonder problemen door de grote plassen te kunnen oversteken. Zijn zaken die je in het huidig tijdperk ook niet meer ziet.
Verschillende automusea en autoclubs hadden standen met hun mooiste exemplaren tentoon.
De vierenveertigste uitgave van de AVD Classic GP was zoals altijd een voltreffer en we zijn al in volle verwachting voor nummer vijfenveertig volgend jaar.