Gezien op het FOS 2017: de Art Car nr 19 van BMW: de M6 GTE

De paardenstallen van het Goodwood House ontvangen elk jaar een merk dat centraal staat op het FOS.  Op de vorige editie was BMW er aanwezig naar aanleiding van hun 100 jarige verjaardag. Dat is hun blijkbaar goed bevallen want ook op deze editie vonden we de paardenkracht van BMW terug in deze stallen.

Naast het hoogtepunt van de expo, de nieuwe 8 Serie concept, vonden we in een hoekje de meeste recente BMW Art Car nr 19 van kunstenaar John Baldressari.  Deze had een M6 GTE onder handen genomen die moest deelnemen aan de Rolex 24 uren van Daytona eind januari van dit jaar.

De wagen werd door de artiest voorgesteld op de Miami Beach Bazel kunstbeurs in november van vorig jaar. Het witte koetswerk werd door hem zelf voorzien rode en groene bollen en gele en blauwe strepen. De ene deur werd van de letters FAST voorzien en de andere met een afbeelding van de M6 GTE. Of deze simpele decoratie een bepaalde vorm van kunst weergeeft mag  U zelf beslissen. Ons heeft hij alvast niet overtuigd, maar wij zijn dan ook geen echte kunstkenners.Bij zijn deelname aan de 24 uren van Daytona werd de M6 Art Car ingezet door het Rahal, Letterman en Lanigan team dat voor BMW de deelname aan de Amerikaanse wedstrijden verzorgd.  De wagen verscheen aan de start met het toepasselijk startnummer 19 en werd door Bill Auberlen, Alexander Sims, Augusto Farfus en Bruno Spengler  na 651 ronden naar plaats 12 in het algemeen klassement gereden.

Het was de bedoeling om enkel deze wedstrijd met de M6 te rijden, daarna zal de wagen enkel nog gebruikt worden voor expositie zoals hier op het Festival of Speed in Goodwood of in één of ander groot kunstmuseum.

De wagen stond opgesteld in een volledig glazen container. Dit is trouwens altijd het geval als er een BMW Art Car in een outdoor expo staat. De bijgevoegde foto’s zijn dus van een iets mindere kwaliteit dan deze die U normaal gezien van ons gewoon bent, maar we wilden deze unieke wagen toch vermelden.

Ondertussen werd ook Art Car nr 18 voorgesteld. Deze is van de hand van de Chinese artieste Cao Fei en is ook een M6 maar in GT3 uitvoering ipv van de GTE.  Met zijn zwart carbon koetswerk een gans andere verschijning dan zijn witte voorganger. En ja, waarom 19 voor 18 is uitgekomen weten we eigenlijk ook niet echt. De nr 18 zal ook zoals zijn voorganger aan één wedstrijd deelnemen in de maand November : de FIA GT3 World Cup op het exotische stratencircuit van Macau. Als we hem in de toekomst ergens tegenkomen zal u dit kunnen lezen in onze artikels.

Artikel: Joris de Cock
Foto’s: Joris de Cock, Patrick Verheeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*