Paul Newmans Daytona, het duurste uurwerk ooit!

Op 26 oktober 2017 is de originele Rolex Cosmograph Daytona van Paul Newman geveild bij Phillips in New York.Dat het uurwerk veel geld zou opbrengen stond in de sterren geschreven, dat het zo veel zou worden had echter niemand zien aankomen.

De Rolex Cosmograph Daytona is in 1969 door actrice Joanne Woodward, de vrouw van Paul Newman als verjaardagsgeschenk aan hem gegeven. Joanne betaalde er rond de 300 dollar voor, het was op dat moment helemaal geen populair model en wellicht is het mede hierdoor dat er niet erg veel exemplaren van zijn gemaakt.

Tussen 1969 en 1984 is het horloge zo goed als constant door Newman gedragen. Het geveilde exemplaar is te koop aangeboden door James Cox. Hij kreeg het horloge in 1984 van Newman met de woorden. ‘Here, here’s a watch. If you wind it, it tells pretty good time‘. Cox was op dat moment nog student en had verkering met de dochter van Newman. De opbrengst van de verkoop gaat naar goede doelen, meer bepaald de Nell Newman Foundation, waar Cox nog steeds penningmeester van is.

Er is lang gedacht dat het uurwerk verloren was tot het recent dus terug opdook. Het feit dat het met zekerheid over de originele Daytone van Newman gaat wordt bevestigd door de gegraveerde tekst op de achterkant van het uurwerk. Joanne had er “Drive Carefuly Me” in laten zetten.

Het horloge is zo sterk aan Newman gelinkt dat Rolex dit model naar hem genoemd heeft. Het betreft hier trouwens een stalen horloge hetwelk eigenlijk helemaal niet zo speciaal is. De zeldzaamheid en in dit specifieke geval de voormalige eigenaar maakt van deze Daytona voor rijke verzamelaars / beleggers een “must have” item.

Het vorige record voor de duurste Rolex stond op 4,3 miljoen euro en het duurste ooit geveilde horloge stond op naam van een Patek Philippe met een opbrengst van 9,5 miljoen euro. Klein bier vergeleken met de veiling van de Daytona van Newman.

De Veiling georganiseerd door Phillips in New York werd ingesteld op 1 miljoen dolar en duurde slechts 12 minuten. Er is afgehamerd op 15.290.698 euro. Een absoluut record, de koper wenste anoniem te blijven.

De andere Newman achtige Rolex Cosmograph Daytona uurwerken verwisselen vandaag de dag van eigenaar voor bedragen van rond de 100.000 euro en meer. Wellicht had niemand dit ooit gedacht toen ze bij lancering voor slechts 300 euro werden verkocht.

Bronnen: Quote, De Tijd, Phillips

Artikel: Patrick Verheeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*