De nieuwe Rolls-Royce Phantom voorgesteld.

Hier is hij dan, de lang verwachte 8é generatie van de Rolls-Royce Phantom. De eerste Rolls-Rocye Phantom is in 1925 voorgesteld door Sir Henry Royce en kreeg bijna direct de titel ‘The Best Car in the World’. Een titel die nu 92 jaar later nog steeds standhoudt. Het zal wellicht niet verbazen dat Rolls-Royce gedurende al die jaren de meest belangrijke en invloedrijke mensen op aarde heeft vervoerd.

Elke nieuwe Phantom heeft de titel ‘Best Car in the World’ verdiend en het zal bij deze achtste generatie niet anders zijn. Niet dat men dit gewoon cadeau krijgt want bij iedere nieuwe generatie wordt de lat beduidend hoger gelegd. Alleen zo kan een merk als Rolls-Royce de maatstaaf blijven waar de anderen naar opkijken.

Peter Schwarzenbauer, voorzitter van Rolls-Royce en bestuurder van de BMW Group, zei: “De wereldwijde introductie van een nieuwe Rolls-Royce is altijd een heel speciaal moment binnen de BMW Group. Deze bijzondere gelegenheid is des te meer speciaal omdat we een all-new Phantom introduceren, het vlaggenschip van het Rolls-Royce merk en ’s werelds meest luxueuze product. De nieuwe Phantom is een statement in ontwerp, engineering en gespecialiseerde expertise en ik ben verheugd met de response die we ontvangen hebben van onze vele zeer veeleisende klanten wereldwijd. De BMW Groep blijft volledig toegewijd aan de toekomst van Rolls-Royce Motor Cars en is trots op de vele prestaties die het merk sinds zijn overname heeft bereikt. ‘De nieuwe Phantom beschikt over een nieuwe compleet aluminium spaceframe dat maar liefst 30 procent stijver is dan zijn voorganger. Dit chassis zal ook voor toekomstige modellen gaan dienen. Deze ingreep komt vooral het comfort ten goede en laat nu net dat erg belangrijk zijn voor de Rollce-Royce klant.

Het nieuwe aluminium chassis is niet alleen 30 procent stijver dan zijn voorganger maar ook een stuk lichter. Combineer dit met een erg uitgekiende luchtvering en een nieuwe ophanging (die elke seconde miljoenen berekeningen maakt en de ophanging continue bijstuurt) en het zal je niet verbazen dat de naam ‘vliegend tapijt’ al eens zal vallen. Ze gaan zelfs zo ver dat er een stereocamera systeem de weg voor de auto analyseert en zo proactief aanpassingen maakt.

Op dit niveau klinken de woorden ‘The most silent motor car in the world’ misschien logisch maar daar zijn wel enorme inspanningen voor geleverd. Zo is de auto rondom voorzien van 6mm dubbel glas, is er meer dan 130kgr geluidsisolatie gebruikt alsook massa’s geluidsabsorberende materialen. Er zijn zelfs speciaal nieuwe banden ontwikkeld voor de Phantom die het bandengeluid met maar liefst 9db verminderen.

Als krachtbron wordt nog steeds gebruik gemaakt van een V12 motor. De motor is compleet nieuw ontwikkeld en in de meest stille auto ter wereld hoort ook een erg stille motor thuis. De nieuwe 6,75 liter grote V12 beschikt nu over twee turbo’s en levert 900Nm koppel bij slechts 1700 toeren. De 563 beschikbare PK’s zorgen ervoor dat wanneer het gaspedaal wordt ingedrukt de boel goed vooruit zal gaan, in alle stilte natuurlijk.De nieuwe Phantom wil ook op technologisch vlak een statement maken. Hier wordt uiteraard gebruik gemaakt van de jarenlange ervaring binnen de BMW groep. Zo vinden we een Panoramic view, een All round Helicopter view, Night Vision, Vision Assist, Active Cruise Control, aanrijdings waarschuwing, voetganger waarschuwing, cross-traffic warning, lane departure en lane change warning, een van de grootste head up displays en uiteraard ook de nieuwste navi en entertainment systemen.

Ook de verlichting zet nieuwe maatstaven, zo is er overdag een herkenbare ring maar in het donker beschikt de Phantom over de meest geavanceerde verlichting tot nu toegepast in een auto. Zo verlichten deze laserlichten de weg tot maar liefst 600 meter ver.

Met de deuren doen ze ook iets speciaal, zo zijn er specifieke sensoren ingebouwd waardoor je door te wuiven naar de deuren ze automatisch kan laten sluiten.

Verder kunnen we stellen dat ‘personalisering’ het meest gebruikte woord is binnen Rolls-Royce. Alles maar dan ook alles kan worden aangepast naar de wensen van de klant. Dat maakt dat er wellicht ook geen twee identieke Phantoms de fabriek zullen verlaten.

De luxe in het interieur van de Phantom staat op ongekende hoogte, zo werden de zetels compleet hertekend om nog comfortabeler te worden. De stroken hout op de achterkant van de voorstoelen laten vermoeden dat er inspiratie is opgedaan door de beroemde Eames Long Chair van 1956. Deze panelen kunnen worden uitgeklapt en omgevormd tot picknick tafels, ook de monitors om een filmpje mee te pikken zitten hier netjes achter verborgen. Uiteraard kan worden geopteerd voor slaapzetels die je door een simpele druk op de knop van een luxe zetel tot bijna een bed kan omvormen. Zo kan je alvast een dutje doen alvorens James je afzet bij het volgende jetset feestje.

Nog een nieuwigheid is ‘The Gallery’ deze nieuwe manier van vormgeven aan een dashboard is uniek en nooit eerder in een auto gebruikt. Alle instrumenten en displays zitten achter een massief gebogen glas dat zich uitstrekt over de hele breedte van de auto. Het echt bijzondere is de rechterzijde die volledig op maat kan worden gemaakt en zo unieke kunst in het interieur van de Phantom brengt.

Onze conclusie: De nieuwe Rolls-Royce Phantom zet nieuwe maatstaven en bewijst ondertussen al 92 jaar lang dat ze de titel ‘Best car of The World’ ook echt verdienen. Uiteraard komt dit alles met een stevig prijskaartje, we starten bij £ 300000; Er zijn zeker duurdere en snellere auto’s op de markt maar ik denk dat er maar erg weinig merken zijn die de magie waarover Rolls-Royce beschikt naar voor kunnen schuiven. Voor merken zoals Maybach en Bentley blijft het volgens mij achter de feiten aan lopen.

 

Artikel: Patrick Verheeken
Foto’s & video’s: Rolls-Royce

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*