100 jaar BMW in Autoworld Brussel.

Autoworld 100 jaar BMW-17Met Kerstmis en Nieuwjaar in aantocht hadden we nog één afspraak in onze agenda en dat was de jaarlijks grote tentoonstelling in het Auto World Museum in het Jubelpark van Brussel. Deze editie was gewijd aan het eeuwfeest van de autobouwer uit München: BMW.

Door een samenwerking van BMW Classic, BMW Motorsport, BMW Frankrijk en verschillende BMW verzamelaars stonden er 50 klassieke auto’s en 20 motorfietsen ten toon. BMW Belux bracht ook een tiental nieuwe BMW’s mee.Autoworld 100j BMW-18
De tentoonstelling was onderverdeeld in verschillende blokken met wagens uit de zelfde periode of reeksen. De grote klassiekers zoals de 328, 507, 3.0CSL en M1 zijn aanwezig. De BMW geschiedenis begint bij de auto’s met de DIXI in 1927. Deze staat dan aan het begin van de rij van de oude modellen. Na hem volgen de 3/15, 321, 327 cabriolet, 503. Hierna volgende de iets recentere modellen zoals de 2000 in berline en Coupé versie, 2002ti, 2002 touring en ook de machtige turbo versie sluit de rij af. In een tweede blok vinden de we de 70 en 80 jaren youngtimers met de 323i, 728i, M535i, 635CSi en de 850i met de eerste Duitse naoorlogse V12 motor.In het centrum van de tentoonstelling staan de vooroorlogse BMW 328 en de ultramoderne I8 Hybride gezamenlijk op een podium .Autoworld 100j BMW-9

De ster van de expo zal voor velen de BMW Art Car nummer 8 zijn. De M3 E30 groep A van Ken Done. Deze op zich al mytische wagen werd door deze artiest voorzien door zijn visie op het thema snelheid. Nu is kunst zeker niet onze specialiteit, maar volgens onze mening zit deze zeker niet bij de topstukken uit de collectie zoals de Calder, Stella, Lichtenstein, Kroons of Warhol, maar deze mag er ook zeker zijn en als je de M3 in het echt ziet valt hij beter mee dan op foto.Autoworld 100 jaar BMW-14
Een volgend blok was gewijd aan de Z modellen gaande van de Z1 via Z3, zowel in roadster als de zeldzame coupé versie. De tentoongestelde roadster is een replica van de Z3 die gebruikt werd in de James Bond film: Golden Eye. BMW USA heeft hiervan een beperkte versie van 100 stuks op de Amerikaanse markt verkocht en dit exemplaar is daar één van. Onder het Z3 embleem prijkt het fameuze 007 logo inclusief de afbeelding van Bond zijn Walther PPK. De Z3 Coupé staat er in de M versie met 321 M paarden onder de motorkap en is geen katje om zonder handschoenen te temmen. De reeks gaat verder met de Z4 M Coupé die er nog 23 paarden bij doet om te slotte af te sluiten met de grote Z8 roadster met de M-motor uit de toenmalige M5 V8 cilinder.Autoworld 100j BMW-16
De geschiedenis van BMW zonder racewagens is ondenkbaar en deze zijn ook in grote getale aanwezig. De aangekondigde 1800 Tisa konden we niet vinden en zo beginnen we bij de 2002 die er zowel als circuit- en in rallyversie staat. Hierna volgen verschillende 3-reeksen waarvan de reeks start met een magnifieke 320 groep 5 Faltz Alpina van Hans Joachim Stuck in de fameuze Jagermëister kleuren. De E30 modellen zijn vertegenwoordigd door een al even sublieme Bastos M3 in Rally versie van Prodive uit het Franse Kampioenschap. De laatste E30 is de 325i Juma Belga van de betreurde Philip Verellen die na het behalen van het Belga stuurwiel wedstrijd een jaar deze wagen gratis ter beschikking kreeg en hiermee de basis legde voor zijn autosportcarrière. Jammer genoeg is Philip na een slepende ziekte veel te vroeg van ons heengegaan. Door zijn auto blijft hij toch nog in onze gedachten. Autoworld 100 jaar BMW-34De 6 reeks is zowel in zijn oorspronkelijke als in de huidige model te bekijken: de Groep A versie van Brun Racing is ook een juweeltje met Belgische inbreng van zowel de piloot Thierry Boutsen als de sponsor Jambon des Ardennes heeft deze wagen deelgenomen aan de 24 uren van Spa in 1984 en 85 zonder evenwel grote resultaten. Dit was wel het geval met zijn huidige grote broer de M6 GT3 die dit jaar de dezelfde wedstrijd bij zijn eerste deelname winnend kon afsluiten met onder meer onze landgenoot Maxime Martin aan het stuur.Autoworld 100 jaar BMW-9 De wagen van het Duitse Rowe Racing staat nog in de zelfde staat waarin hij op zondag 31 juli van dit jaar de aankomstlijn overschreed inclusief alle vet, vliegen en rubber die zo’n auto ophaalt tijdens zo’n uithoudingswedstrijd. Naast deze M6 staat een al even imposante Z4 GT3 V8 die met onder meer Alex Zanardi aan het stuur. Van deze wagen en piloot kan U trouwens ons verslag lezen vanop het Festival of Speed van dit jaar via deze link.Autoworld 100j BMW-8
Het raceprogramma van BMW omvat niet enkel toerwagens maar ook Formule, GT’s en zelfs Prototypewagens. De oudste formule wagen is een Formule Junior met een twee cilinder motor.
Ook vinden we twee Formule 1 wagens: een Arrows BMW van 1986 met de 1.5 turbomotor die bestuurd werd door Thierry Boutsen en de Williams FW22 van Ralf Schumacher uit het jaar 2000 met de V10 motor. Autoworld 100 jaar BMW-11De M1 Procar in de fameuze M kleuren mocht niet ontbreken en we konden ook twee zeer zeldzame proto’s ontdekken. De V12 LM van 1998 die twee maal heeft deelgenomen aan de 24 uren van Le Mans is een pracht stuk techniek en de IMSA March 85 BMW turbo staat ook te pronken alsof hij morgen aan de start van een wedstrijd moet verschijnen. Deze door BMW USA ingezette wagen werd trouwens door Mclaren North America klaar gestoomd voor de wedstrijden.Autoworld 100 jaar BMW-26
In een zijbeuk van het museum vonden we de komplete atmosferische M3 collectie gaande van de E30 Sport Evolution, E36 3.2, E46 CSL en de M3 GTS V8. Deze beide laatste bijna in nieuwstaat. Ook de meest recente M4 GTS is aanwezig. Jammer genoeg staat deze verzameling niet in de grote expo. Toch wel jammer voor zo’n belangrijk model en de meest succesvolle racetoerwagen ter wereld.Autoworld 100j BMW-7
Ook de motoliefhebbers komen aan hun trekken met de tentoongestelde exemplaren maar aangezien we hier weinig kennis van hebben verwijzen we door naar ons beeldmateriaal.
Conclusie: deze expo moet je als BMW liefhebber zeker gezien hebben. Er staan auto’s in die je toch niet dikwijls tegen komt. Ontbreken er stukken ? Ja, zeker maar dat zal te wijten zijn aan plaatsgebrek veronderstellen we. Een icoon die we zeker hebben gemist is de eerste versie van de M5. Dit was een bij zijn uitkomen een zeer uitzonderlijke auto: een vierdeur berline met een grote koffer die er geen moeite mee had om menig sportwagen op zijn donder te geven en wat we eigenlijk ook misten was de eerste BMW 524td. Diesel is nu niet echt onze favoriete brandstof maar de eerste BMW met een 6 cilinderturbo motor was toch zeker een mijlpaal in hun geschiedenis.Autoworld 100 jaar BMW-29 Als je de expo bezoekt kan je trouwens ook de permanente collectie van het museum bewonderen en daar vonden we naast een 3.0CSi en 3.0 CSL ook twee ex Rijkswachtvoertuigen: een BMW 2002 tii en een 320 compleet met de fameuze fluorode streep en blauwe zwaalichten en SOS 901 op de deuren.
De Expo loopt nog tot 8 januari 2017 en is alle dagen open inclusief Kerst- en Nieuwjaarsdag en is voor 11 euro aan de kassa toegankelijk.

Foto’s Patrick & Joris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*