Interclassics Brussel 2016

Interclassics Brussel 2016380De Expo in Brussel mocht dit jaar voor de tweede keer Interclassics ontvangen. Vorig jaar waren er twee hallen gevuld met classic cars en bezochten er 14121 geïnteresseerden dit mooi georganiseerd oldtimerfeest. 2016 zou beduidend groter worden werd ons al meegedeeld op het einde van de vorige editie..En dat het groter zou zijn hebben we geweten, van twee hallen met 22.000 m² naar vier hallen met 39.000 m². Aangezien er veel meer ruimte was zou je verwachten dat het allemaal wat verder uit elkaar zou staan maar dat was blijkbaar buiten het commerciële kantje gerekend. Niettegenstaande dat vind ik wel dat Interclassics de mooiste en de meest gevarieerde classiccar beurs van dit type is voor België.

Interclassics Brussel 2016288De show werd dit jaar geopend door ex F1 piloot Thiery Boutsen die zijn Arrows A8 op de stand van “The legends of Spa-Franchorchamps” heeft gesigneerd.

Interclassics Brussel 2016266Aangezien The Legends of Spa-Franchorchamps één van de thema’s was kunnen we hier gerust iets meer over vertellen. Al in 1924 vond de eerste 24 uur van Franchorchamps plaats, één jaar later de eerste grote prijs van Europa met als winnaar de bekende alfa Romeo piloot Antonio Ascari. In 1939 werd een unieke bocht bedacht ‘de Raidillon’ tot op de dag van vandaag voor de meeste piloten een uniek stukje circuit! Op de stand konden we een 18 tal auto’s ontdekken die allen een stukje Franchorchamps geschiedenis hebben geschreven.

Interclassics Brussel 2016144Een tweede thema waren de microcars, een toch wel apart segment in de auto-industrie want zo veel verschillende zijn er nu ook weer niet. Al moet ik zeggen dat er wel een aantal stonden waar ik nog nooit van had gehoord. De productie van de microcars is trouwens al gestopt net voor 1970, de jongste telgen zijn dus al minstens 46 jaar. Aangezien dit vooral goedkope autootjes moesten zijn hebben er vele de tand des tijds niet overleeft, diegene die er nu nog zijn worden dan ook zorgvuldig gekoesterd en onderhouden door hun eigenaars. De meest bekende zoals de BMW Isetta, de Fiat 500 en de Messerschmitt mochten natuurlijk niet ontbreken.

Interclassics Brussel 2016352Bij ieder bezoek aan een beurs of ander classic car event komen we één of meerdere auto’s tegen die we nooit eerder hebben gezien, ook nu was dit weer het geval. Deze keer viel de door Aston Martin gebouwde taxi me op. In 1984 had ene Bill Wallace een toch wel eigenaardig verzoek. Hij klopte aan bij Aston Martin met de vraag een Austin Taxi FX4 voor hem te bouwen. Bijna twee jaar later was de auto klaar en met een prijs van 44.000 pond was de auto zo een 10% duurder dan een Aston Martin V8 Saloon. De auto staat nu met slechts 19910 mijlen op de teller te koop voor een onbekende prijs.

Interclassics Brussel 2016306De stand van Porsche Classic nodigde ook echt uit om te bezoeken, heel mooi verlicht en een aantal erg knappe auto’s waaronder de baby Porsche die we ook in Goodwood tegenkwamen.

Interclassics Brussel 2016384In classic cars zijn de laatste jaren eigenlijk twee trends op te merken, ofwel ga je voor een perfect gerestaureerde oldtimer ofwel ga je voor een compleet origineel exemplaar. Beiden hebben zeker hun charme’s en de originele versie heeft duidelijk meer ziel en wint naar mijn gevoel aan belang. Langs de andere kant als ik de keuze zou hebben ga ik toch voor een gerestaureerde versie. Want zeg nu zelf, wat is er prachtiger dan een auto van pakweg 50 of meer jaren oud die zo uit de showroom kan komen. Dit soort restauraties zijn geen kinderspel en dat tonen de talrijke restauratiebedrijven maar al te graag. Eén van deze bedrijven is het Belgische Arie-Jean die tijdens deze editie van Interclassics de prijs voor beste restauratie wegkaapten. Als u de foto hierboven bekijkt begrijpt u ook waarom.

Interclassics Brussel 201694Ook het aantal deelnemende clubs was exponentieel gestegen en het doet deugt te zien dat er zoveel mensen zich inzetten voor het behoud van toch een belangrijk stuk geschiedenis.

Interclassics Brussel 2016374Ook in de rand was er erg veel te beleven, zo waren er opvallend meer standhouders met onderdelen, boeken en toebehoren zoals oldtimer olie en afdekhoezen om je dierbare oldtimer te beschermen.

ICM-2017-jaarbeeld-A4-0916-v2-LR

Noteer alvast de data voor Interclassics Maastricht in je agenda. Op 12, 13, 14 en 15 zijn zij namelijk de eerste classic car beurs van 2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*