David Brown Speedback GT, net ietsje anders…

David Brown Speedback GT-19Je bent een succesvolle zakenman/vrouw, je hebt net een dikke erfenis ontvangen of je bent gewoon vermogend en je hebt een boon voor mooie auto’s. Dan denk ik dat je best even verder leest want dan hebben we iets voor u! Uiteraard mag je als gewone autoliefhebber ook genieten van het artikel 😉

Het merk David Brown zal u wellicht niet veel zeggen, dat is compleet ten onrechte en ik ga proberen daar verandering in te brengen. David Brown heeft een lange geschiedenis in het designen, ontwikkelen en bouwen van zware machines voor grondverzet. Het bedrijf bleef groeien en is in de jaren negentig verkocht aan Caterpillar. Nu was David Brown al lang een fervent classic car enthousiast en terwijl hij in het zuiden van Frankrijk een rally reed met een Ferrari Daytona kreeg hij pech met deze auto. Hij kreeg een vervangauto (een massaproduct) waarmee hij probleemloos de rally kon verderzetten. Tijdens de rest van de rally viel het hem op dat ook deze goedkope auto alle comfort bood zoals een airco, een goede muziekinstallatie enz…Dit zette David aan het denken en zo ontstond begin 2013 het idee om een exclusieve hedendaagse auto te bouwen.David Brown Speedback GT-11 Belangrijk was een auto te bouwen met veel retro elementen maar wel met hedendaagse techniek. David Brown is hierin zeker geslaagd want de Speedback GT maakt een al dan niet gewilde knipoog naar de Aston Martin DB5. Nu vind ik persoonlijk de DB5 één van de mooiere classic cars ooit gebouwd dus de looks zitten volgens mij zeker al goed.

Zoals eerder aangehaald is het project Speedback GT gestart in het begin van 2013 en het eerste prototype is reeds voorgesteld in april 2014 te Monaco. De eerste productieauto is geleverd in maart 2016.

David Brown Speedback GT-24

Ook technisch staat deze Speedback GT zijn mannetje, het chassis wordt overgenomen van de Jaguar XK-R maar is van een handgemaakt jasje voorzien. En vanaf hier begint het exclusieve verhaal. Het koetswerk wordt namelijk helemaal uit aluminium vervaardigd en met de hand gerold en geslagen. Massafabrikanten pochen wel eens over de hoeveelheid auto’s ze per dag produceren. Daar is bij de Speedback GT niet echt sprake van want in het koetswerk alleen kruipen gemiddeld 2500 uren handenarbeid.

David Brown Speedback GT-3 Een hoogst uitzonderlijk ambacht welk bijna nergens meer wordt toegepast. Nu moet er uiteraard nog lak op en voor de voorbereiding, effectief lakken en nazorg wordt maar liefst 400 uur uitgetrokken, de lak wordt met de hand aangebracht en telkenmale gemeten en gepolijst tot alles perfect is.

David Brown Speedback GT-35

De Speedback GT is een state of the art auto met zowat alles aan boord wat je maar dromen kan, ik som er enkele van op. Verwarmde en gekoelde zetels met 6 geheugens, touchscreen entertainment, LED technologie, keyless toegang enz.. En uiteraard zijn er nog auto’s die over deze zaken beschikken maar eens je plaats neemt in de bestuurdersstoel merk je echt op dat het net allemaal net dat tikkeltje specialer is. Neen, hier vindt je echt geen harde plastiek terug. Alles is uit natuurlijke materialen zoals leder, natuurhout en metaal.

David Brown Speedback GT-38Een leuke gadget waarmee ze graag pochen is het verborgen bankje in de koffer, zo kan je op heel eenvoudige manier de picknic seat uitvouwen en genieten van het uitzicht…

David Brown Speedback GT-66

De Speedback GT wordt gebouwd in een beperkte oplage van 100 stuks. Geen enkele Speedback GT zal dezelfde zijn want elke auto wordt op maat gemaakt. En het op maat maken wordt wel erg serieus genomen. Aan zowat elke wens kan wel gevolg worden gegeven, speciale lak, speciaal leder, persoonlijke gravures enz.

David Brown Speedback GT-54De velgen zijn speciaal ontworpen voor de Speedback GT want er waren geen spaakvelgen op markt die het vermogen van de Speedback GT konden verwerken. Ook dit is het zoveelste bewijs dat er kosten noch moeite zijn gespaard om de exclusiviteit te benadrukken. Spaakvelgen vindt je immers al lang niet meer, ze staan de Speedback GT echter als gegoten. En ook al denk ik dat het een hel is om ze te poetsen toch zou ik ze verkiezen boven de eveneens prachtige aluminium velgen.

David Brown Speedback GT-49Eigenlijk begint er een uitzonderlijke belevenis van zodra je Speedback GT is besteld. Vanaf dat moment krijg je toegang tot uw eigen privé klanten portaal, geheel gewijd aan uw nieuwe auto. Je volgt de opbouw stap voor stap en kan desgewenst ook ter plaatse gaan. Ik denk dat het een unieke ervaring moet zijn om de productie van je droomauto in de fabriek te kunnen volgen, dit lukt echter niet voor iedereen en vandaar het privé portaal waardoor je toch alles kan volgen net alsof je erbij bent. Dit hele proces geeft de klant een “money can’t buy” ervaring en gelijktijdig een unieke vorm van reclame voor David Brown want deze nauwe betrokkenheid bij de bouw van je auto vindt je nergens anders.

David Brown Speedback GT-51Uiteraard kan de Speedback GT ook mooie papieren voorleggen als het over de motor gaat. Je moet geen Lamborghini prestaties verwachten want dat is ook niet de roeping van deze auto. Maar met een vermogen van 510pk en een koppel van 625Nm ben je nu ook weer niet de traagste van de klas hoor. Een spurtje van 0 naar 100 wordt afgeklokt op 4,8 seconden en de topsnelheid is begrensd op 250 km/u. best aardige prestaties als je weet dat de Speedback GT om en bij de twee ton weegt.

David Brown Speedback GTToen ik aan een medewerker vroeg of er beroemdheden met een Speedback GT reden kreeg ik als antwoord dat er wel interesse was en dat de allereerste Speedback GT is geleverd aan HRH Prince Abdulaziz bin Abdullah bin Abdulaziz al Saud. De man is een fervente liefhebber van klassieke auto’s en het was dan ook aangenaam dat er bij David Brown een week na de oplevering een telefoontje binnenkwam waarin werd gesteld dat zijn Speedback GT wellicht één van de beste auto’s was die hij bezat.

Kan je echt niet genoeg krijgen van de Speedback GT dan kan u hier de brochure downloaden.
Of een bezoek brengen aan de website kan via deze link.

Conclusie: Een bijzondere auto voor wellicht bijzondere mensen. Het staat in ieder geval op mijn lijstje om er eens een proefritje mee te maken ;-).

  1 comment for “David Brown Speedback GT, net ietsje anders…

 1. Johan C.
  27/08/2016 om 23:13

  Zéér interessant artikel. Voor mij een echte openbaring.
  Ik wist er niets van, maar ik vind het een verhaal en een wagen van uitzonderlijke schoonheid en passie…
  Zagen jullie dat David Brown Automotive jullie artikel vermelden op hun Facebook pagina ?
  https://www.facebook.com/davidbrownautomotive?fref=ts

Reacties zijn gesloten.