Classic Days bij Schloss Dyck.

Classic Days Schloss Dyck-17Al enkele jaren komen we op diverse events steevast een stand tegen van de Classic Days bij Schloss Dyck. We hadden ook al enkele keren een praatje met één van de vrijwilligers die ons telkens poogden te overtuigen om zeker eens langs te komen. Op 7 augustus zijn we een kijkje gaan nemen en we hebben het ons niet beklaagd hoor!Classic Days Schloss DyckOp amper twee uur rijden kom je in de buurt van Mönchengladbach het domein Schloss Dyck tegen waar van 5 tot 7 augustus de Classic Days doorgingen. En het moet gezegd, we waren onder de indruk. Alles piekfijn geregeld en geloof me, aan uitstraling geen gebrek hoor. We hadden echt geluk met het weer want deze elfde editie baadde in het zonnetje.

Ik maakte in de teaser voor dit event al een beetje de vergelijking met de Goodwood Revival en nu we zelf zijn gegaan moet ik dit beamen. Het is echt nog wel verschillend hoor maar het kader waarin dit alles doorgaat is ronduit knap. mede dankzij het kasteel en de prachtig aangelegde tuinen krijgt dit alles een speciaal tintje. Ook om te fotograferen is het een dankbaar geheel, erg veel auto’s staan uitermate mooi opgesteld. Er waren trouwens ook opvallend veel exclusieve auto’s.Classic Days Schloss Dyck-2

Er werd vooral met thema’s gewerkt, zo vonden we “jewels in the park”, “Racing Legends”, “Lovely Heroes”, “Made in Germany (hoe kan het ook anders)”, “Charme & Style” en nog zoveel meer. alles is netjes afgebakend en ordelijk opgesteld.

Het aantal pareltjes die we hier weer tegenkwamen was echt indrukwekkend, eigenlijk mogen we van geluk spreken dat er toch nog zoveel mensen interesse hebben in classic cars. zo zie je hieronder een prachtige Aston Martin DB2. En wat ons ook opvalt is dat afhankelijk van het land dat we bezoeken de merkfocus duidelijk anders ligt.Classic Days Schloss Dyck-32

De Messerschmitt blijft ook zo een aparte verschijning, er was zelfs een heuse recordversie van aanwezig. Normaal vindt u deze terug in het Technik Museum Speyer en ook hier hebben we leuke beelden van.Classic Days Schloss Dyck-33

Ikzelf ben niet zo wild van Amerikaanse auto’s al moet ik toegeven dat ze soms ook wel erg mooie exemplaren hebben gebouwd, zo ook deze eerste uitvoering van de Corvette. Er was trouwens een “American corner” waar je zonder moeite werd ondergedompeld in het Amerika van de jaren zestig.Classic Days Schloss Dyck-34

Er was ook de mogelijkheid handtekeningen te bekomen van een aantal beroemde autopiloten. Zo waren er Walter Röhrl, Karl Wendlinger, Derek Bell, Jochen Mass, Leopold Prinz von Bayern en nog vele anderen. Hier was best veel interesse in getuige de lang rij wachtenden…Classic Days Schloss Dyck-47

Eén van de thema’s was de Jägermeister collectie waarvan er een groot aantal aanwezig waren. De sponsoring van Jägermeister in de autosport starte in 1972 en nam een grote vlucht. Het team stond ongeveer een 2000 keer aan de start en er hebben ongeveer 150 piloten met de diverse auto’s gereden. Er waren 11 auto’s aanwezig uit de collectie. Zo waren er de Porsche 911 Carrera RSR met Derek Bell aan het stuur, de March Cosworth Formule1 werd bestuurd door Hans-Joachim Stuck. Ook de Porsche 935 K3 Kremer flatnose was van de partij.Classic Days Schloss Dyck-84

Porsche is natuurlijk ook een merk dat niet kan ontbreken op een event zoals dit, vooral de 911 werd in het zonnetje gezet en er waren dan ook erg mooie en exclusieve exemplaren te bewonderen.Classic Days Schloss Dyck-36

Voor veel van de classic car eigenaars is een event zoals Schloss Dyck de ultieme kans om met hun bolide eens een toertje te maken op een afgesloten circuit onder massale belangstelling van de duizenden bezoekers want ook dit jaar worden er meer dan 40000 gasten verwacht.

Er was ook twee maal een flyby van een Juncker vliegtuig type JU-52. Er zijn slechts 8 toestelen wereldwijd die nog luchtwaardig zijn, dit toestel maakte een erg sierlijke indruk en leek erg langzaam te vliegen.Classic Days Schloss Dyck-56

Autostadt of anders gezegd de VW groep is één van de hoofdsponsors van het event en zijn dan ook prominent aanwezig. Zo ook Otto Ferdinand Wachs de huidige CEO van Autostadt die we hier een interview zien geven.Classic Days Schloss Dyck-76

we zijn eigenlijk nog maar goed een dik jaar bezig met zo frequent events te bezoeken en het valt op dat we regelmatig dezelfde mensen tegenkomen. Dat maakt het extra plezant want het leggen van contacten wordt steeds gemakkelijker.

Zo hebben we een aangename babbel gehad met Michael die eigenaar is van de Fiat Isotta Fraschini. Michael is niet alleen eigenaar, hij is ook de man die de auto eigenhandig heeft gerestaureerd. Maar liefst 25000 werkuren zijn er in gekropen en het resultaat mag dan ook gezien (en gehoord) worden. Aan de auto zit een heel verhaal vast, ik maak hierover binnenkort een uitgebreid verslag met ook een filmpje want onze GoPro is meegereden. Ik geef jullie nu alvast één cijfer mee, deze auto uit 1905 gaat van 0 – 100km/u in 5,6 sec…Classic Days Schloss Dyck-115

Zegt het merk “David Brown” u iets? Wel, eerlijk voor mij was het ook een onbekende. We hebben gesproken met David Sowden, de managing director van het merk en dit is alles behalve een gewone auto. De Speedback GT staat op een jaguar Chassis en deelt ook de motor. Al lijkt deze toch wel onder handen genomen want 510 pk is ook voor een Jaguar niet echt standaard. Ik was in de gelegenheid om plaats te nemen in de auto en voelde me direct thuis 😉
Binnenkort ook een uitgebreid verslag van deze exclusieve GT.Classic Days Schloss Dyck-173

In ieder geval als je mocht beslissen volgende editie langs te komen trek dan zeker je stapschoenen aan want het domein is erg groot en ik denk dat het erg moeilijk is om alles op één dag te zien. Classic Days Schloss Dyck-41

Er was ook een ruimte voorzien voor het exclusieve uurwerkmerk A.Lange & Söhne en buiten een groot deel van de collectie was er ook een graveur aan het werk. Met een microscoop was die man het binnenwerk van een uurwerk aan het graveren, petje af voor die man hoor want zonder engelengeduld is dit onmogelijk.Classic Days Schloss Dyck-44

Net zoals bij de Goodwood Revival zie je ook hier redelijk wat mensen rondlopen gekleed in een outfit uit de jaren 50. Hier ging het dan vooral over mensen die op een stand stonden, bij Goodwood is ook het grootste deel van de bezoekers zo gekleed. Classic Days Schloss Dyck-35Conclusie, noteer gewoon 4 tot 6 augustus 2017 nu reeds in je agenda en ga zelf zien want net als wij zal je onder de indruk zijn van het geheel. Ook de toegangsprijzen vallen echt mee hier. Wij zullen er in ieder geval terug bij zijn!

Fotografie: Patrick & Loïc Verheeken, Joris De Cock
Verslag: Patrick Verheeken.

  1 comment for “Classic Days bij Schloss Dyck.

  1. Johan
    15/08/2016 om 15:19

    Hans Stuck verplaatst zich al lang niet meer voor een kleinschalig of lokaal oldtimer-treffen. Zijn aanwezigheid op zich is al een referentie. Maar om Goodwood-fähig te zijn moet je héél sterk uit de hoek komen. En deze organisatoren zijn daar blijkbaar in gelukt.
    Jullie geven terecht heel positief commentaar zo te zien. Bedankt voor deze inside-kennismaking middels een fotoreportage om van te snoepen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*