40 Jaar na laatste overwinning zegeviert BMW Luigi 3.0 CSL terug op Francorchamps tijdens Spa Classic.

 

BMW LuigiWe keren terug in de tijd naar 5 mei 1976. Op deze zondag namiddag worden op het oude circuit van Francorchamps de “Coupes de Spa” gereden. Wat tot in 1975 een toerwagenwedstrijd was in het voorprogramma van de 1000 km wedstrijd voor prototypes, is in 1976 het hoofdprogramma.

Reden hiervoor is dat de proto’s niet meer willen rijden op het supersnelle circuit van 14,1 km waar, langs de magische bochten Burnenville, Malmedy en Masta gemiddelde snelheden tussen de 250 en 260 km werden behaald. Het ronde record staat op naam van Henri Pescarolo in een Matra 670 met 262,461 km/u.BMW Luigi

De wedstrijd werd verreden volgens het nieuwe groep 2 reglement dat vanaf 1976 in voege was. Dit had ook als doel om de snelheid van deze toerwagens af te remmen. De Belgische BMW dealer Luigi uit het nabije Comlain-au-Pont neemt onder de benaming BMW Luigi Racing deel met twee zwarte door Castrol gesponsorde BMW 3.0 CSL’s. Jean Xhenceval, de schoonbroer van Luigi, is de nummer 1 piloot in het team samen met  journalist Pierre Dieudonné. Op de tweede wagen zijn Hughes De Fierlant en de Italiaan Martino Finnoto  de rijders. Deze twee laatste zullen na een hevig duel met hun teamgenoten en een door Serge Power ingezette BMW 3.0 CSL de overwinning behalen. Dit was meteen de laatste overwinning voor het team met de CSL, want wat normaal een triomf moest worden in de 24 uren met een hattrick ( Luigi was winnaar in 1974 en 1975 ) eindigde in een drama voor het team; van de drie ingezette wagens behaalde behaalde er geen enkele de eindstreep. Luigi zou in 1977 wel terug de Coupes de Spa winnen maar met een BMW 530i. De groep 2 wagens werden wegens nog te snel, vervangen door groep 1 productiewagen. De BMW 3.0 CSL zou tot 1979 in dienst blijven maar zal niet meer op Spa-Francorchamps rijden. Het circuit zou na 1978 ook gehalveerd worden om de veiligheid te verhogen.BMW Luigi

Op 14 mei 2016, 40 jaar later, zien we tijdens de Heritage Touring Cup op Spa Classic 2 prachtexemplaren van de BMW Luigi 3.0 CSL terug op de startgrid. Een 1973 exemplaar, met sponsor uitgeverij Marabout en een 1977 versie in de UFO jeans uitvoering. De eerste is een ex deelnemer van de 24u in 1973 met Jean Xhenceval en Willy Braillard als piloten. De strijd werd destijds gestaakt met een defecte zuiger. De Ufo versie van 1977 heeft nooit op Spa gereden maar behaalde wel een historische overwinning in de IMSA klasse in de 24u van Le Mans in 1977. Jean Xhenceval, Pierre Dieudonné en de Italiaan Dini Spartaco konden toen net voor de BMW 320i Gr 5  “Art Car” van Hervé Poulain, Marcel Mignot en de betreurde Manfred Winkelhock eindigen.  Ook werden er in 1977 vier wedstrijden voor het Europees Toerwagenkampioenschap als winnaar afgesloten.

Beide wagens bevinden zich in een bijna originele en perfecte staat, het is bijna alsof je met een teletijdmachine terug in het Francorchamps van de jaren 70 bent. BMW Luigi

Pierre-Alain Thibaut en Eric Mestdagh winnen met de Marabout van 1973 de eerste wedstrijd voor Toerwagens in de Peter Heritage Touring Cup, 40 jaar en een week later dan de laatste overwinning.

Mooi eerbetoon aan het ganse Luigi team dat zijn grootste overwinningen toch met de 3.0 CSL behaalde. Luigi bleef actief in de Autosport tot einde van de jaren 80 met zowel BMW, Toyota, Alfa Romeo en Ford maar zou nooit meer het succes  behalen van de jaren 70 met hun BMW 3.0 CSL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*