Gezien tijdens de 6 uren van Spa, de Vauxhall Firenza Baby Bertha.

Baby Bertha

Foto’s en artikel Joris de Cock

Eén week na de Goodwood Revival waren we aanwezig op de Spa Six Hours. Dit is een beetje een ondergewaardeerd evenement in België. We zagen veel wagens terug die ook in Goodwood waren.

Daar bovenop waren er nog het historische Fia Historic F1 en het Historic Grand Prix Cars Kampioenschap met wagens uit de jaren vijftig, zestig en zeventig.

Tijdens de wedstrijd Master 70’s Historic Touring Car en DRM Klassik Pokal op de Spa Six Hours werd onze aandacht gerokken door een dikke Vauxhall Firenza met 5 Goodwood FOS stickers op. Baby Bertha (4 van 8)Het bleek een in 1975 door Blijdenstein gebouwde Firenza in opdracht van en met financiering van het  Vauxhall Dealer Team voor het Brits Super Saloon Championship. In een buizenframe werd een V8 Holden Repco Motor geplaatst en voorzien van een Firenza koetswerk. Bestuurd door Gerry Marshall ( 16/11/41 – 21/04/05) werden er in het debuutjaar 15 overwinningen behaald en een vierde plaats in de Brands Hatch Kerstmismeeting in een wedstrijd met formule en prototypes. In 1975 werden er op Kerstdag nog autoraces georganisseerd in Engeland onder het motto – Wat doe je op Kerstmis? Racen natuurlijk!  1976 bracht 8 zeges en in 1977 werden alle wedstrijden waaraan werd deelgenomen gewonnen. Hierna trok Vauxhall zich terug uit het project en in 1978 werd er nog drie keer gestart, maar daarna was er geen budget meer en kwam er met 33 overwinningen een eind aan de succesvolle carrière van Baby Bertha.Baby Bertha (5 van 8)

Vanwaar de bijnaam? In 1973 bouwde Vauxhall een Ventora V8 racewagen om een nieuw seriemodel te promoten. In die tijd was Vauxhall nog een echte Vauxhall en nog geen Opel met een andere badge. De oliecrisis van 1973 maakte een einde aan het Ventora project. De racewagen werd totaal vernield in een crash op Silverstone, ondertussen had deze wagen de bijnaam Big Bertha. Na het ongeval werden de mechanische onderdelen gebruikt voor de Firenza waardoor de wagen al snel de bijnaam Baby Bertha kreeg.Baby Bertha (2 van 8)

In 1986 werd de wagen aangekocht door de huidige eigenaar die de wagen volledig restaureerde en ermee deelneemt in het Masters Historic Kampioenschap.Baby Bertha (1 van 8)

In 2001 werden wagen en piloot terug samen gebracht op het FOS in Goodwood. In 2003 deed Peter Brock – een Australische legende en 9 keer Bathurst 1000 winnaar) er de fameuze hill-climb mee. Het grote verschil is dat Bertha in zijn eerste carrière enkel op Engelse circuits heeft gereden en nu in heel Europa en zelfs tot in Australië verschijnt op classic events. Bertha verschijnt ook regelmatig op PR events van Vauxhall als er een sportief model wordt gelanceerd. Een gepensioneerde met een heel druk schema!Baby Bertha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*