Bezoek Porsche museum Stuttgart

Porsche museum-2

Op uitnodiging van Leica ben ik eind 2014 de splinternieuwe fabriek in Wetzlar gaan bezoeken, een leuke bijkomstigheid was dat er ook een bezoek aan het Porsche museum was gepland. Uiteraard ben ik hier met plezier op ingegaan! Alle foto’s zijn voor deze gelegenheid gemaakt met een Leica Vlux in raw.

Het Porsche Museum is een automuseum gevestigd in de Duitse stad Stuttgart. Het museum bevindt zich nabij de hoofdzetel van Porsche in Zuffenhausen en opende zijn deuren in 1976. Vanaf 2005 is op de Porsche Platz begonnen met het optrekken van een nieuw gebouw. Het is een ontwerp van het Weense architectenbureau Delugan Meissl en is voltooid op 31 januari 2009. De totale expositieruimte is ongeveer 5600m² groot en er staan rond de tachtig auto’s opgesteld. Een bezoek stond al lang op de verlanglijst en ik keek er dan ook naar uit. Het gebouw is een knap stukje architecturaal werk en geeft van bij het binnenkomen een erg ruime en lichte indruk.

Porsche museumWe kregen bij het binnenkomen een gids toegewezen in Engels of Duits waarna de rondgang begon. Eén van de eerste stops was bij een wielnaafmotor die reeds in 1900 is toegepast in een Lohner-Porsche. Deze auto beschikte over twee van deze motoren die in de voorwielen waren gemonteerd, er was ook een benzinemotor aanwezig de zogenaamde otto motor die via een dynamo elektriciteit leverde om de wielmotoren aan te drijven. Een hybride avant la lettre zou je kunnen zeggen.

Porsche museumVervolgens ging het naar de absolute voorloper van de huidige 911, de type 64 uit 1938. Er stond enkel een carrosserie tentoongesteld, wellicht was het rijdende exemplaar uitgeleend op een andere tentoonstelling. Je kan er in ieder geval de hedendaagse lijnen al in herkennen.

Porsche museum-8 Dat bij Ferdinand Porsche snelheid in het bloed zat zie je in elke auto die zijn naam draagt. Zo was en is de Porsche 356 nog steeds een knappe verschijning. Het eerste type is hiervan in 1948 op de markt gekomen en werd gebouwd in het Oostenrijkse Gmünd waar het bedrijf naartoe was gevlucht tijdens de oorlog. Er zijn slechts 49 Porsche 356 gebouwd in Oostenrijk want na de oorlog verhuisde Porsche terug naar Zuffenhausen. Aangezien de 356 de eerste Porsche is die ook daadwerkelijk werd verkocht wordt dit model dan ook door velen aanzien als de eerste Porsche. Zowel in de type 64 als in de 356 worden vrij veel onderdelen uit de kever gebruikt zoals ophanging, versnellingsbak en motor. Gedurende de verdere evolutie van de 356 werden hoe langer hoe meer onderdelen door Porsche zelf ontwikkeld en geproduceerd. Zo hebben de laatste modellen een volledig door Porsche ontwikkelde motor.

Porsche museum-17In 1963 is de eerste Porsche 911 op de markt gekomen. Nu was de initiële naam niet 911 maar 901, De naamsverandering kwam er nadat Porsche op het autosalon van Parijs een 901 had tentoongesteld. Porsche is toen gecontacteerd door de juridische afdeling van Peugeot die hen lieten weten dat ze reeds sinds 1929 een driecijferig getal gebruikten met steeds een nul in het midden. Dus wanneer Porsche ook voet aan grond wilde zetten in Frankrijk moesten ze hun nummering aanpassen wat het  huidige nummer 911 opleverde. Er zijn echter 49 auto’s gebouwd met typebenaming 901. De officiële naamswijziging kwam er in 1964, sindsdien is er een 911.

Porsche museum-28

In 1969 kwam Porsche met de 914, de ontwikkeling hiervan gebeurde in nauwe samenwerking met Volkswagen. Er werden 2 motorisaties voorzien, een 914/4 en een 914/6 waarbij het laatste cijfer het aantal cilinders aangaf. Er zijn ook twee 914/8 gebouwd op vraag van Ferdinand Piech maar deze zijn nooit te koop aangeboden. De 914/6 werd geen verkoopsucces, de 914/4 overtrof met 118000 exemplaren ruimschoots de verkoop van de toenmalige 911.

Porsche museum-33In 1976 leide de samenwerking tussen Porsche en VW / Audi tot het model 924. De bedoeling van VW was eigenlijk een topmodel aan te bieden boven het toenmalige VW gamma. Ook al was de 924 een echt Porsche ontwerp toch werden er erg veel componenten van VW en Audi gebruikt. VW zelf besloot al vrij snel het project te stoppen vanwege de opkomende oliecrisis waarop Porsche het opkocht en liet produceren in de VW fabrieken Neckarsulm. De 924 werd een succes want met een oplage van meer dan 150000 stuks redde dit model Porsche van de financiële ondergang. De Porsche 924 is opgevolgd in 1982 door de 944 die een 100% Porsche ontwerp was. De productie is uitbesteed aan Audi echter het motorblok werd door Porsche kant en klaar aangeleverd. Dit was ook één van de grootste verschillen met de 924 waarvan het motorblok door Audi werd gebouwd. De Porsche 944 turbo en cabriolet werden vanwege het afwijkende chassis volledig in eigen beheer gebouwd. In 1992 is de 944 opgevolgd door de 968 en deze was dan ook meteen het sluistuk voor deze serie auto’s.

Porsche museum-79

Uiteraard heeft Porsche door de loop der jaren ook een sterke stempel op de racerij gedrukt. Zowat elke discipline waaraan Porsche deelnam leverde hen overwinningen op. Alleen de korte uitstap naar de F1 in 1961 bleek niet zo een succes te zijn. De Porsche 917 maakte dit echter ruimschoots goed want buiten winst in de 24 uur van Le Mans in 1970 en 1971 domineerden ze ook de Can-Am racing. Later volgden afgeleiden van de 911 (types 934, 935 en prototype 936) waar ze groep 4, 5 en 6 domineerden. In de jaren 80 waren ze dan weer heer en meester in groep C en IMSA GTP met de Porsche 956 en 962C.

Porsche museum-36Porsche museum-44Meer recent heeft de Porsche 918 ook hoge ogen gegooid, deze hybride beschikt over een 4,6 liter grote V8 benzinemotor die 608 pk levert. De twee elektromotoren staan hem bij en leveren samen nog eens  279 pk wat het gezamenlijke vermogen op 887 pk of 661 Kw brengt. Hiermee heeft de 918 ook een nieuw ronde record gevestigd op de Nürburgring. Met een tijd van 6min 57sec was dit maar liefst 14 seconden sneller dan het vorige record. Hieronder kan je ook het record bekijken.

Porsche museum-67 Porsche museum-69

Conclusie van het bezoek is simpel, of je nu Porsche fanaat bent of niet dit museum moet je toch op je lijstje zetten. Porsche heeft namelijk zo een belangrijke stempel op de autogeschiedenis gedrukt dat je hier gewoonweg niet aan voorbij kan. Het museum is trouwens ook erg aangenaam opgezet waardoor het ook voor mensen die iets minder affectie met de auto hebben aangenaam vertoeven is. Meer info kan je steeds vinden op de website van het Porsche museum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*