Interclassics Brussel

Interclassics Brussel-72
Op 8 november bezochten we Interclassics Brussel. Dit was de eerste versie in Brussel van de al vele jaren bestaande Interclassics Maastricht. Ik ben al eerder op bezoek geweest in Maastricht en ik had wel wat verwachtingen voor Brussel.

De verwachtingen zijn meer dan ingelost want Interclassics Brussel was een schot in de roos. Met 14121 bezoekers, liefhebbers en ook kopers konden de inrichters tevreden terugblikken.Interclassics Brussel-56 Eric Panis, de directeur van Interclassics wist te zeggen dat het hen in de eerste plaats te doen was een kwalitatief hoogstaand evenement te organiseren. Net zoals ze dit al 23 jaar in Maastricht doen. Dat er zoveel enthousiaste bezoekers zijn langs geweest is het bewijs dat ze de goede weg zijn ingeslagen. Stil zitten is er niet bij want de voorbereidingen voor Interclassics Brussel 2016 zijn al van start gegaan. Noteer alvast 18, 19 & 20 november 2016 in je agenda want ik heb vernomen van de organisatie dat er wellicht twee hallen bijkomen en dus de oppervlakte bijna verdubbeld.Interclassics Brussel-64

Er waren voor Brussel twee thema’s namelijk Bugatti en Citroën DS, niet van de minsten kan je wel stellen. Een 30 Bugatti’s waren van de partij waaronder ook de Type 101c Antem Coupe die ik al eerder voor de lens kreeg. Link naar het eerder verschenen artikel.

Het aanbod was overweldigend, er waren behoorlijk wat exclusieve pareltjes hoor. Lamborgini Miura, Aston Martin DB5, Bugatti Type 35, Porsche 930 turbo, Ferrari BB512 enz het zijn slechts enkele van de auto’s waarbij mijn hart wel eens een slag overslaat. Interclassics Brussel-71

Vanwege het 60 jarige bestaan van de Citroën DS was er een afgebakend deel en dat heeft zo zijn redenen. De Citroën DS is namelijk een icoon dat voor zijn tijd – en dat geld nog steeds – qua vormgeving en technische innovatie gewoon uniek was. Citroën had dan ook nooit eerder zoveel technische innovatie in één keer in een auto verwerkt, eigenlijk had dat geen enkel merk hen al voorgedaan. Het sloeg wel aan want tijdens de eerste dag van het Salon de l’Automobile werden maar liefst 12000 orders genoteerd, tegen het eind van de week was dit opgelopen tot 80000. Een absoluut record dat tot vandaag nog door geen enkel ander merk is gebroken.Interclassics Brussel-40 In 1956, het eerste productiejaar worden er echter maar 9868 auto’s gebouwd waardoor er lange wachttijden ontstonden. Er wordt ook een uitgeklede versie ontwikkeld, de ID. Zij is nagenoeg identiek aan de DS maar is uitgerust met eenvoudigere techniek en minder vermogen. De ID/DS wordt door Citroën in verschillende versies geleverd, berline, break en décapotable. In totaal worden er 1454746 stuks van gebouwd tussen 1955 en 1975. Er zijn erg veel varianten geproduceerd zowel betreffende motorvermogen maar ook betreffende uitrusting. De “déesse” wat godin betekend zal altijd een unieke auto blijven, in 2001 is dit nogmaals bevestigd met de bekroning “meest vooruitstrevende technische innovatie van de twintigste eeuw”. Eén van de belangrijke stukken van de tentoonstelling was de auto die gebruikt is door President Charles De Gaulle.Interclassics Brussel-36Interclassics Brussel-37

Wat opviel was het overaanbod Porsche 911, niet dat het me stoort hoor want ik hou wel van een 911 maar je kon er echt niet naast kijken. Wat ook opviel waren de prijskaartjes die niet echt van de poes waren. De hoge tot zeer hoge prijzen stonden uiteraard in evenredigheid met het getoonde aanbod. Zoals ik al eerder aanhaalde stonden er echt pareltjes tussen en naar rommel moest je niet zoeken want dat was er gewoonweg niet. Het was dus echt genieten voor de vele bezoekers.Interclassics Brussel-69Ook de vele standjes met boeken, onderdelen, kleding en andere curiosa kleden het geheel mooi aan. Ook bij deze alleen het mooie spul hoor, het is telkens op de tanden bijten om niet nog meer boeken mee te nemen.Interclassics Brussel-63 Interclassics Brussel-49Er is één auto waar ik een beetje meer aandacht aan wil besteden, niet dat de rest me niet interesseert maar het artikel zou gewoon te lang worden. Ik ga het nog even hebben over de Moretti 1200. Het Italiaanse merk Moretti is opgericht in 1925 door Giovanni Moretti en ze hebben tot 1934 kleine sportwagens gebouwd. Vanaf 1934 kwamen daar ook motorfietsen bij, ze gebruikten 250cc motoren van Ladetto, DKW en JAP. De Moretti 1200 is een erg zeldzame auto want er zijn er slecht 2 van gebouwd. Het exemplaar wat hier te koop werd aangeboden is perfect gerestaureerd en de kans is klein dat we deze auto na verkoop ooit nog terug zullen zien. De huidige vraagprijs zit op € 400000; Een stevige prijs voor een 1200cc maar zeldzaamheid heeft blijkbaar zijn prijs en het moet gezegd, de auto ziet er wellicht nu beter uit dan toen hij de fabriek verliet in 1955.Interclassics Brussel-13Interclassics Brussel-11 Interclassics Brussel-14Volgende afspraak is Interclassics Maastricht op 14, 15, 16 en 17 januari 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*