Bentley Bentayga SUV.

Bentley Bentayga (13)

Als een autoconstructeur een nieuw model op de markt brengt zijn ze daar uiteraard meestal wel fier over. Ze geven het geheel ook meestal wel de nodige ruchtbaarheid maar meestal verdwijnt het snel in de grijze massa van de continue stroom vernieuwingen. Als een merk als Bentley iets nieuws op de markt brengt is dat toch wel iets anders. Daar wordt meestal wel de nodige aandacht aan geschonken, en het trekt die ook. Wellicht heeft het te maken met de droomstatus van het merk.

Bentley Bentayga (9)

Het is dus nu zover, Bentley heeft zijn eerste SUV op de markt en wat voor één! De Bentayga (want dat is de naam) is uitgerust met een gloednieuwe W12 van 6.0 liter met twee turbo’s. Deze krachtbron levert maar liefst 608 PK en een koppel van 900 Nm het moet wellicht niet gezegd dat het vooruit zal gaan.Bentley Bentayga (5)

Bij Bentley claimen ze dat de 100km/u al na 4,1 seconden wordt afgeklokt en dat het feest blijft duren tot de naald 301 km/u aangeeft. Dit alles heeft niet echt een gunstige impact op de CO2 uitstoot want met 292 g/km is dit niet bepaald weinig. Al moet het gezegd dat gezien het gewicht van 2422 kg en de prestaties die de Bentayga neerzet dit toch in perspectief moet worden gezet.Bentley Bentayga (2)

Bentley zou Bentley niet zijn mocht een luxueuze afwerking niet een van de belangrijkste zaken van deze nieuwe telg zijn. Zo merk je bij het instappen al direct dat alleen perfectie net genoeg is. De fijnste ledersoorten en handbewerkt hout worden bijna als gewoon gezien, al moeten we zeggen dat het verre van gewoon is.

De vakmensen van Crewe hebben zoals altijd zichzelf weerom overtroffen. Ik ga niet alles opsommen want dan wordt deze tekst te lang dus ik pik er eentje uit. De voorstoelen bijvoorbeeld want die worden compleet met de hand gemaakt en hebben maar liefst 22 verschillende instelmogelijkheden. De zetels beschikken over speciale aanpasbare kussens en rugleuning die voor een optimaal comfort zorgen. En alsof dit nog niet genoeg was zijn er ook zes verschillende massageprogramma’s voorzien. Uiteraard zijn de stoelen ook verwarmd en geventileerd. De lederkeuze is quasi onbeperkt, zo kan de klant kiezen uit 15 kleuren in drie duotoon combinaties alsook een monotoon kleur. En indien echt nodig kan er ook op special request worden gewerkt.

Bentley Bentayga (10)

Er kan op verzoek ook een Mulliner Tourbillon uurwerk van de hand van Breitling worden voorzien. Dit meesterstuk wordt met een speciaal voor de auto ontwikkelde watchwinder periodiek opgewonden. Het uurwerk is in massief goud en de klant kan kiezen of hij roos of liever wit goud wenst. De wijzerplaat pronkt met acht diamanten indexen, kwestie van ook de tijd in stijl af te lezen.Bentley Bentayga (7)

Er is ook aangekondigd dat de Bentayga binnenkort ook verkrijgbaar zal zijn als Plug-in Hybrid en zelfs als diesel.

Nu heb ik persoonlijk niks tegen een diesel want ik rij er zelf ook mee maar mocht ik het geld hebben om dit soort auto te kopen zou ik toch niet direct aan een diesel denken.

Voor zij die interesse hebben, de Bentayga maakt zijn publieksdebuut tijdens de komende IAA Frankfurt autoshow (15 – 27 september). Eerste leveringen worden verwacht begin 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*