Goodwood Festival of Speed 2015

FOS FIAT S76 Beast van Turijn 300Pk 28,4 l 4 cyl

Fotografie credits: Joris De Cock / Artikel credits: Patrick Verheeken

Eind juni vond in Goodwood voor de 23e keer het Festival of Speed plaatst. Deze editie trok maar liefst 150000 bezoekers. In 1993 werd op initiatief van Charles Gordon-Lennox, beter bekend onder zijn eretitel Lord March het eerste Festival of Speed georganiseerd. De eerste editie trok 25 à 30000 bezoekers een heel verschil met nu dus. De rode draad doorheen al die jaren is echter het exclusieve en toch toegankelijke karakter.

In tegenstelling tot de Goodwood Revival later dit jaar is er hier een enorme variatie in soorten auto’s. Dit gaat zo ver dat een aantal merken hun meest exclusieve nieuwigheden bijhouden voor dit festival. Zo beleefde onder andere de nagelnieuwe Aston Martin Vulcan zijn publieksdebuut.

FOS Aston Martin VulcanDe diverse merken houden niet alleen een aantal premieres voor Goodwood, ze willen ook de bezoeker imponeren met hun overweldigende stands.

Goodwood_2015_92 Goodwood_2015_87

Uiteraard komen de meeste bezoekers om de auto’s in actie te zien. Onder andere de beroemde hill climb is een van de belangrijkste attracties. Hier is een combinatie van een goede auto en een grote portie lef de ideale cocktail om een toptijd neer te zetten. De twee foto’s hieronder bewijzen dat er echt op het scherp van de snee wordt gestreden. Deze Ford Falcon V8 van het Dick Johnson Racing team scheerde rakelings langs de strobalen op zoek naar een scherpe tijd.

Goodwood_2015_82

Goodwood_2015_83

Het is zoals elk jaar ook weer uitkijken naar tal van beroemdheden en ook dit jaar was Sir Stirling Moss weer van de partij. Knap hoe die man met zijn 86 jaar keer op keer laat zien dat hij nog vlot rondjes rijd met echte raceauto’s en hieronder zelfs met een F1 van Mercedes type W196. Maar ook Felix Baumgartner liepen we daar tegen het lijf. U weet wel, de man van de ruimtesprong.Goodwood_2015_52

Hieronder ziet u Nick Mason, u weet wel de drummer van Pink Floyd. Er is geweten dat hij een fervente classic car liefhebber is en ook een grote collectie bezit. Mason heeft trouwens ook vijfmaal deelgenomen aan de 24 uur van Le Mans.

Goodwood_2015_63

Exclusiviteit zei u? ja dat kan je wel vinden in Goodwood. Zo was er bvb de Aston Martin Vantage GTE Art car Le Mans 2015 waarvan er slechts eentje bestaat. Maar ook de complete serie Mercedes SLR 300 ooit geproduceerd min één (die hangt aan de muur in het Mercedes museum).

 

Ook een hele reeks oude en nieuwe Formule 1 auto’s passeren de revue, zo ziet u hieronder bvb de Williams FW13B Renault met Felipe Massa aan het stuur. Het huilende geluid van de V10 motor staat in schril contrast met de huidige flauw klinkende auto’s die ook de naam Formule 1 dragen.

FOS Williams FW13B Renault V10 Felipe Massa

Als u dacht dat er alleen iets op de grond te beleven valt dan heb je het verkeerd, je hebt gewoon ogen tekort want ook het Britse Red Arrows team laat zich van zijn beste kant zien.

FOS Red Arows, actie zowel op de grond als in de lucht

Hieronder ziet u nog een korte lijst van foto’s die we u niet wilden onthouden. De lijst is echter vele malen langer want als er iets is aan Goodwood is het wel dat je ogen tekort komt.

Tot volgend jaar!