Bezoek aan de 49e Oldtimer Grand Prix op de Nürburgring

Na twee moeilijke jaren, in 2020 en 2021, was er opnieuw een volwaardige OGP op de mythische Nürburgring. In 2020 was er na de eerste covid lockdown een “lichte” editie met een kleiner programma met minder deelnemers en een heel beperkte publieke toegang.

Over deze OGP kan u hier meer lezen. Vorig jaar waren er helemaal geen historische wedstrijden in augustus want na de hevige overstromingen in de maand juli was de regio rond de Nürburgring uitgeroepen als rampgebied. De accommodatie van het circuit werd toen gebruikt als noodcentrum voor de hulpverlening. Vandaag is de regio nog volop in heropbouw.

De OGP is een mix van typische Duitse wedstrijden, zoals onder meer  de DTM en DRM, aangevuld met de gekende reeksen van het Engelse Masters Historic kampioenschap. Deze samenstelling is vrij uniek in de historische racerij en maakt dan ook dat een jaarlijks bezoek altijd de moeite loont.

En de Duitse fans hadden er duidelijk héél véél zin in: lange files aan de parkings en kassa’s waren hier overduidelijk het bewijs van.

De Nürburgring: het is toch wel een speciale locatie. Gelegen in het Eifel gebergte ademt en beleeft bijna gans de regio de autosport als topprioriteit. Als je langs de boulevard wandelt die naar het circuit gaat zie je ontelbaar veel mooie auto’s passeren. Prachtige oldtimers, sportieve auto’s en unieke GT’s:  ze komen er allemaal voorbij. Op vrijdagmorgen zagen we zelfs enkele gecamoufleerde  Mercedes prototype’s de afslag naar de Nordschleife of de “Groene Hel” nemen.

Jarenlange sponsor Porsche was er vanaf dit jaar niet meer bij. Door dit wegvallen was er véél minder oppervlakte nodig in de paddock. De VIP klanten mochten hun favoriete, meestal 911 in diverse uitvoeringen, Porsche naast het grote hospitality complex in de paddock parkeren. En die zakten toen massaal af voor de OGP.  Spijtig voor de Porsche liefhebbers maar dit maakte het mogelijk om vanaf nu het volledige circuit te gebruiken. De toeschouwers op de Mercedes tribune hadden nu een prachtig overzicht met deze grote extra bocht die er bij kwam. Deze configuratie wordt trouwens voor al de andere wedstrijden ook gebruikt op de Nürburgring. De Porsche club Duitsland was nog wel trouw op post op zijn vaste locatie naast de controletoren.

DTM Classics

Deze klasse, vroeger Tourenwagen Classics genaamd, werd vorig jaar door de DTM organisatie overgenomen. Vanaf dit jaar rijden ze in het voorprogramma van de DTM. Ook Spa-Francorchamps staat begin september op hun programma. Enkel voor de OGP wordt er een uitzondering gemaakt en zo verschijnen de typische DTM auto’s, zoals de BMW M3, Audi V8, Opel Calibra, Ford Sierra Cosworth en de Mercedes 190, die vanaf 1984 tot 1997 om de zo bevochten DTM Cup hebben gestreden op de OGP. Naast dit DTM geweld worden er ook groep A auto’s en de Supertourer 2 liter formule ( STW in Duitsland ) toegelaten. Dit zorgt voor een zeer leuke mix en mooi startveld. De ex WTCC auto’s worden door de DTM organisatie geweigerd. Wel jammer.

Het DTM format omvat twee wedstrijden per dag met telkens een ochtendkwalificatie per wedstrijd. Op zaterdag waren we getuige van één van de meest spectaculaire wedstrijden in deze reeks sinds jaren. Veel duels, inhaalmanoeuvres en laat remmen zorgden voor héél véél actie. Er vormden zich verschillende groepen met 3 a 4 deelnemers die streden als of er een gigantische prijzenpot was te verdienen. En dit was zeker niet het geval. Op zaterdag was de overwinning voor de Ford Sierra Cosworth van Ronny Scheer die de BMW M3 Schnitzer van Steffen Lykke Gregersen een halve seconde voor kon blijven.

Op zondag waren de rollen omgekeerd en had de M3 een halve minuut voorsprong op de Ford. Het startveld was op zondag ook al flink uitgedund. Verschillende deelnemers trokken, geveld door mechanische problemen, al na de eerste wedstrijd huiswaarts.

En ze waren hiermee niet de eersten want op vrijdag zagen we al een Ford Sierra Cosworth van Ringhausen plaats nemen op de trailer om thuistocht aan te vatten.

Ook de ex-Joest/Keke Rosberg Opel Calibra van het Mücke team kan in de trainingen slechts enkele ronden afleggen. Het team worstelt nog altijd met de betrouwbaarheid van de Calibra. Eens deze overwonnen zullen zijn zal deze Opel zeker een zege kandidaat worden.

Een eerste Belgisch tintje was er ook in de eerste wedstrijd op zaterdag waar we een Opel Vectra in Stella Artois uitvoering zagen onder de deelnemers. Deze Vectra had in deze configuratie deelgenomen aan de 24 uren van Francochamps en het Belgian Procar kampioenschap in 1996. Pierre Alain Thibaut kon toen bij de start van de 24 uren de BMW’s verschalken en als eerste de Raidillon nemen. Jammer genoeg was het na één ronde al gedaan voor deze mooie Vectra.

Nog Belgisch en dit met één van onze beroemdste piloten: op Jacky Ickx na is Thierry Boutsen onze meest succesvolle piloot. Na een prachtige F1 carrière reed Thierry 2 jaar mee in het Duitse STW kampioenschap met een Ford Mondeo van het Eggenberger team. Een “Boutsen” Mondeo, jaargang 1995, was onder de deelnemers.

Deze DTM wedstrijden waren ongetwijfeld de mooiste en spannende wedstrijden van het weekend. Van 9 tot 11 september zijn deze heren te gast op het circuit van Spa-Francorchamps. Wij kunnen een bezoekje zeker warm aanbevelen.

DRM

Voor de DTM was er in Duitsland het DRM kampioenschap. Ooit gestart  met toerenwagens en GT’s volgens het toenmalig groep 2 en groep 4 ( GT ) kampioenschap. Deze werden half jaren 70 opgevolgd door de dikke groep 5 auto’s en begin jaren 80 werd er nog een poging gedaan om dit kampioenschap te laten rijden met heuse groep C auto’s. Deze formule werd echter snel opgedoekt wegens te duur en een gebrek aan deelnemers. Daarna werd deze serie opgevolgd door de DTM die al eerder aan bod kwam. Op de groep C auto’s na mogen al deze exoten aan deze DRM Revival wedstrijden deelnemen.

Op enkele Alfa Romeo’s na is het ook bijna een volledig startveld dat door Duitse constructeurs wordt geleverd. Porsche zorgt met de 911 ( Carrera RSR, 934 turbo en 935 K3 ) voor bijna de helft van het  startveld. De collega’s van BMW doen niet onder met hun 2002, 30 CSL, 320 turbo,  635CSi en M1 Procar. Ford zorgt dan voor de rest met enkele Escort’s en de machtige Zakspeed Capri turbo.

Beide DRM wedstrijden werden op zaterdag gereden. De eerste ’s morgens bij de start van het wedstrijdprogramma en de tweede bij valavond met een ondergaande zon. De strijd voor de overwinning ging tussen de Ford Capri Zakspeed turbo van vader en zoon Mücke en de BMW M1 Procars van Michael Kammermann en Achin Heinrich.

In de eerste wedstrijd is de Ford Capri op weg naar de overwinning maar moet drie ronden voor het einde aan de kant met technische problemen. De M1 van Kammermann wint met 0,2 sec voorsprong op deze van Heinrich.

Op zondag houdt de Capri het wel vol. Mücke komt, terwijl de zon helemaal ondergaat, met tien seconden voorsprong op Kammermann  over de finishlijn. De drie M1’s in deze wedstrijd zorgden wel voor het beste geluid van het weekend.

MASTERS RACING LEGENDS – HISTORIC FORMULA 1

De meeste reeksen van de Master Series waren niet echt sterk bevolkt. Met slechts 17 Formule 1 wagens was dit zelfs een vrij zwak startveld. Misschien lag de datumwijziging van de Silverstone Classic hier wel van aan de basis. ( Normaal eind juli en dit jaar eind augustus ) De aangekondigde Tyrrell P34 zes wieler kwam niet opdagen maar met de Lotus 88B van 1981 hadden we wel een unicum op de deelnemerslijst.

Na het verbannen van de zijskirts had Lotus genie Colin Chapman het idee gekregen om een auto met een dubbel chassis te ontwerpen. Hij wilde, via dit systeem, de verloren neerwaartse druk compenseren. Zijn auto werd in 1981 echter vier keer geweigerd door de technische controleurs om de start te nemen van een Grote Prijs. De 88B verdween en de 87 nam over. Na 41 jaar zien we nu één van de twee gebouwde 88B modellen opduiken in de Masters Series. Lotus was trouwens met vijf exemplaren ( 78 – 87B – 88B -91 en 92 ) het meest vertegenwoordigd merk in deze klasse. Uiteraard allen in de iconische John Player Special uitvoering.

In de eerste wedstrijd op zaterdag namen slechts 13 auto’s plaats op de startgrid. Steve Hartley neemt van bij de start met zijn Mclaren MP4/1 de leiding met in zijn spoor vier JPS Lotussen. De Mclaren kan dit 14 ronden volhouden en wint voor de Lotus 88B, met dubbele bodem, van Nick Padmore. Michael Lyons is met de Lotus 92 derde.

Op zondag is de Lotus 87B van Marco Werner de sterkste van de groep. Hij wint voor de Mclaren van Steve Hartley en opnieuw is Michael Lyons derde met de Lotus 92. De Lotus 88B kwam niet meer aan de start.

Nieuwe verschijning in dit veld was de Mclaren MP4/1B. Dit is de auto waarmee Niki Lauda zijn comeback maakte in de Formule om later nog eens voor de derde maal wereldkampioen te worden. Piloot Mark Higson was volledig conform met een replica van Niki Lauda’s toenmalige helm.

MASTERS ENDURENCE LEGENDS

Ook hier met 13 deelnemers een vrij zwak deelnemersveld. Op zaterdag wint Marco Werner met zijn Lotus LMP2 B12/80 van Chrome Cars zonder problemen en ook op zondag is deze op weg naar de zege maar de Lotus houdt het drie ronden voor het einde voor bekeken en valt stil net na de ingang van de pitlane. De zege is voor Yannik Trautwein met een ex Patrick Dempsy Lola B12/20.

WOLFGANG BERHE VON TRIPS MEMORIAL – SHARK NOSE

De Ferrari 156 “Sharknose” is een mythe op zichzelf. De reden hiervan: grote baas Enzo Ferrari besliste om na het teleurstellende seizoen 1962 het compleet resterende wagenpark gewoon te slopen en dit was meteen het begin van een legende. Het feit dat geen enkele “Sharknose” nog “in leven” was creëerde bij sommige mensen het verlangen om er zelf één te bouwen of dit te laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Zanger Chris Rea was er zo door gefascineerd dat hij als eerste een 156 liet nabouwen. Enkele andere zouden volgen. Settford & Co bouwde er zo enkele volgens de originele plannen en met nog enkele resterende, originele onderdelen. Enzo wilde er niet van weten maar vandaag zijn deze “Sharkneuzen” regelmatig te gast in het officiële Ferrari museum in Modena of op officiële verjaardagsfeestjes van het Italiaanse merk.

We zagen de 156 al verschillende keren op het Goodwood Festival of Speed of de Historic Grand Prix in Zandvoort en deze keer kwamen ze het publiek op de Nürburgring plezieren met hun demorondjes. Deze demo werd de eerste keer uitgevoerd, ook met Ferrari F1 wagens, tijdens de covid editie van 2020 en deze traditie werd verder gezet.

Op zondag nam Arturo Merzario plaats in de “Sharknose” om samen enkele toenmalige Lotus tegenstanders de demorondjes af te werken. Arturo is ondertussen 79 jaar en stapt al iets moeilijker maar als hij in de Ferrari zit merk je daar niks van en dan is het van: volle gas en weg!!

TWEE ZITS GT AUTO’S TOT 1961

Met 47 deelnemers was dit het grootste en duurste startveld van deze OGP. Exoten zoals de Maserati T61 of 300 S, Jaguar D Type, Lister Knobbly, Porsche 356, Aston Martin DB4 GT, Porsche 904, Bizzarrini 5300 GT, Alfa Romeo Giullia TZ1 en Ferrari 250 SWB zouden het na een “Le Mans”start” pré 1970 ( waarbij de piloot naar de wagen loopt ) het op zaterdagavond in een wedstrijd van één uur tegen mekaar opnemen. Het wedstrijdschema was echter zodanig uitgelopen dat de Le Mans start werd geschrapt. Héél spijtig en na een normale start wonnen de gebroerders Ebeling met hun Bizzarini de wedstrijd.

Op zondag was de winst voor de Aston Martin DB4 GT van Wolfgang Friedrichs en Simon Hadfield. Het warme weer was niet echt een voordeel voor deze oude rakkers. Meer dan de helft van de deelnemers diende met technische problemen het strijdperk te verlaten. In de paddock vonden we toch wel een héél mooie opstelling bij één van de deelnemende ploegen. Het HK Mercedes team had zijn drie auto’s opgesteld tussen twee toenmalige vrachtwagens. Echt prachtig om zien en volledig in de juiste sfeer!

CAN-AM & SPORTSCARS / GROUP C CLASSICS

Een nieuwe wedstrijd dit jaar was de reeks met de Can-Am, sportwagens en Groep C auto’s. Deze drie reeksen zorgen voor een vrij gevarieerd startveld met onder meer een Porsche 917/10 turbo, een Mclaren M8F ( Canam ), Lola T 310 en zelfs een Ford Probe Zakspeed.

Ford wilde met deze Probe het gevecht aangaan met Porsche in het Amerikaanse IMSA GTP kampioenschap. Wel een leuke verschijning. Verder vonden we de typische kleine Lola’s en Chevron modellen en een aantal Porsche 911 Carrera’s en een BMW M1. De groep C was slecht door één enkele Spice SA90 vertegenwoordigd. Ook enkele WTCC auto’s zoals de BMW 320i die uit de DTM werden gegooid mochten hier starten. Kleinste auto van het veld was een Opel Kadett. Dit gewoon ter illustratie hoe groot het verschil tussen de auto’s was.

Absolute publiekstrekker was de Porsche 917/10 turbo uit de Interserie van 1973. De gele Bosch Porsche werkte als een magneet in de paddock. Stromen toeschouwers werden er naartoe “gezogen”. Het nemen van een foto zonder publiek was niet echt éénvoudig.

Toenmalig piloot Willy Kaushen was ook zelf aanwezig. Samen met zijn mecanicien werden, voor ieder die het wilde horen, herinneringen boven gehaald van 39 jaar geleden. De woorden turbo, 1000 PS en Can-am of Interserie kwamen voortdurend terug. Meer over Can-Am kan u hier vinden.

Piloot Patrick Simon deed het in de wedstrijden héél voorzichtig met dit museumstuk. De gele Porsche heeft na zijn racecarrière de wereld rondgereisd. Hij stond ooit een tijdje in het museum van Stavelot, reed mee in de Porsche vieringen op Laguna Seca, nam deel aan het concours van Pebble Beach en verscheen twee keer op het Festival of Speed in Goodwood. De deelnamestickers van toen prijken nog steeds op de auto.

Tijdens de eerste wedstrijd was er een hevige strijd tussen de Can-am Lola T 310 van Georg Hallau en de enig aanwezige Groep C Spice van Marc Devis. Deze laatste kwam met één seconde als eerste over de finishlijn.

Deze roze Spice ( wie heeft die kleur gekozen ? ) deed dit in de tweede wedstrijd nog eens over en opnieuw was de Lola T 310 tweede. De gele Porsche eindigde op de vijfde plaats maar dit was totaal niet belangrijk. Een dergelijke auto, met zoveel geschiedenis, nog eens te zien rijden in een heuse wedstrijd was véél belangrijker dan het resultaat. Enkel dit was op zich al een bezoek aan de OGP waard!!

De Ford Probe was dan al lang naar huis. Na een halve ronde moest deze al aan de kant. Gelukkig hebben we er een foto van uit de paddock en we willen deze toch zeker hier laten zien. Een unieke auto verdiend in onze rubrieken steeds een plaats.

Een ander uniek geval is de Audi 200 Turbo Transam. We kwamen deze al tegen in de Audi Quattro expo in Autoworld. Meer info erover kan u hier lezen. Een ander exemplaar reed mee tussen al dit zwaar geweld met als beste resultaat een zesde plaats net achter de Porsche 917.

SKODA

Skoda is de enige overgebleven autoconstructeur die de OGP organisatie is trouw gebleven. Ze werden hiervoor bedankt met twee parades op zater- en zondag. In de paddock stonden de wagens uitgestald in twee tenten. Je zou het direct niet verwachten maar in 1950 heeft Skoda zelfs deel genomen aan de 24 uren van Le Mans met een Skoda Sport. Deze Sport heeft onlangs tijdens de Le Mans Classic opnieuw zijn opwachting gemaakt. Een meer bekende ren Skoda is de 130 RS die zowel op circuit als in rally’s werd gebruikt.

NURBURGRING TV

Classic autosport liefhebbers die niet ter plaatse waren konden toch genieten van een héél goede livestream die verzorgd werd door de Nürburgring TV maatschappij. Alle wedstrijden werden duidelijk in beeld gebracht en voorzien van de live verslaggeving van de circuit commentator. Deze werd bij elke wedstrijd bijgestaan door een specialist van deze reeks.

FHR HTGT

Opnieuw een typische “Duitse” reeks met deze FHR / HTGT. Deze afkortingen staan voor historische toerenwagens en historische GT’s. In een één uur durende wedstrijd nemen toerenwagens en GT’s uit de jaren 60-70 en 80 het tegen mekaar op. Een Ford GT, Porsche 911, BMW 2002, Alfa Romeo Guilia, Austin Healy 3000, Ford Mustang, Porsche 914, Jaguar E-type, Chevrolet Corvette  en zelfs een BMW M1 zagen we voorbij komen. Je verwacht deze nu niet direct samen in één wedstrijd maar het was zeker de moeite met mooie duels en een groot deelnemersveld.

De Ford GT was lange tijd op weg naar de winst maar moest in de eindfase van de wedstrijd gas terug nemen en zo ging de overwinning naar een Porsche 911.

HISTORIC GRAND PRIX CARS ASSOCIATION

De voorlopers van de huidige Formule 1 waren uiteraard ook van de partij. De grote auto’s met motor voorin zoals de Maserati 250F of de Scarab nemen het op tegen de recentere kleinere modellen met de motor achterin zoals de Cooper’s ( T41-43-45-51-53 ), Lotus 18 en Brabham modellen ( BT4- BT7-BT11 ) en samen zorgden ze voor een mooi startveld met 35 deelnemers.

De auto’s met de motor achterin zijn de snelste van deze reeks. De eerste wedstijd werd gewonnen door de Cooper T 79 van Michael Gans en de tweede door de Cooper T 53 van Will Nuthall.

Aan de start waren er ook vier stuks van de Maserati 250F. Deze reden niet echt voor de overwinning maar wel tegen mekaar en we zagen toch wel hevige onderlinge duels waarbij er meermaals een opgeheven vuist tevoorschijn kwam.

LURIANI TROPHY

De Luriani’s waren enkele weken geleden ook aanwezig op de Zolder Historic Grand Prix. Een verslag  kan u hier vinden.  In beide wedstrijden was het podium identiek. Manfredo Rossi Di Montelera ( Lotus 22 ) besteeg P1 voor Roberto Tonetti ( Brabham BT 6 ) en Philipp Buhofer ( Lotus 27 ).

VINTAGE SPORTS CAR TROPHY

Traditioneel vinden we de oudste rakkers van het weekend in het de al even oude historische paddock die nog is overgebleven van de vorige circuit configuratie. Een bezoek aan deze paddock is een terugkeren naar lang vervlogen tijden. Alle deelnemers aan deze wedstrijd vonden we er terug in de oude typische Nürburgring autoboxen.  Als er een kleine BMW 328 of Bugatti 35B instaat is er nog voldoende plaats voor de mekaniekers om eventuele herstellingen uit te voeren. Als er een gigantische Mercedes SSK of SSKL instaat is dit niet echt het geval. Deze Vintage Trophy is niet echt een wedstrijd maar een regelmatigheidsrit. De deelnemers moeten proberen om ronden te rijden met het minste verschil in tijd. Wie dit het beste kan is de winnaar. Ideaal systeem om deze oudjes toch niet te zwaar te belasten. De liefhebbers van vooroorlogse auto’s kwamen hier volop aan hun trekken met merken zoals Mercedes, Bentley, Jaguar, Packhard, Hotchkiss, Maserati, BMW, Riley, Wolseley en Bugatti.

Uli Sauer reed voor de 49e keer mee in deze reeks met zijn BMW 328. Hij is de enige deelnemer die dit kan voorleggen en niet enkel in deze reeks maar van de ganse OGP organisatie.

Het is dan wel een regelmatigheidsrit maar toch zagen we een grote Mercedes SSKL elke ronde  driften door de zelfde bocht. Je moet het maar doen deze “witte olifant”, de bijnaam die Ettore Bugatti aan deze Mercedes gaf.

MOTOR KLASSIK

Elke editie nodigt het Duitse Oldtimer magazine Motor Klassik zijn lezers uit voor twee rondjes rijden op de Nürburgring tijdens de OGP. We zagen een stoet van meer dan 165 auto’s verschijnen met de meest diverse auto’s. Uiteraard veel Duitse exemplaren van Porsche, Audi, Mercedes, Opel en BMW maar ook Japanners zoals Mazda en Toyota verschenen op de baan. En met 165 auto’s was gans de omloop vol.

Hiernaast was er ook de tent van Motor Klassik waarbij iedereen die het wilde een kopje koffie kon kopen met de daarbij horende Motor Klassik koffiebeker uitgave 2022. Nadien kon je gans het weekend bijvullen voor 1 euro per beker.  

SCHNITZER CLASSIC

BMW en het raceteam van Schnitzer waren jarenlang vaste partners in de autoracerij. Eind 2020 kwam er tijdens de Corona pandemie een stopzetting van hun samenwerking. Meer info  kan u hier lezen. Eind 2021 werd de bijna complete infrastructuur, inclusief vijf historische race BMW’s, overgenomen door de familie Trautweinn. Vanaf 2022 begint met de oprichting van Schnitzer Classic een nieuw hoofdstuk in deze geschiedenis. Schnitzer Classic neemt dit jaar met twee wagens deel aan het DTM kampioenschap. Een M3 E30 DTM en een 320i STW Supertourer. BMW Classic deed voor de wedstrijd op de Norisring beroep op het team om een 320i in te zetten voor BMW fabriekspiloot Bruno Spengler die er een tweede plaats mee behaalde.

Onder hun tent in de paddock hadden ze twee van de vijf overgenomen Schnitzer BMW’s meegebracht. Een 2002 turbo groep 5 van 1977 en de machtige BMW M3 E46 V8 GTR van 2004. De 2002 was de eerste auto in de twee liter klasse die met een turbo motor werd voorzien in de toenmalige DRM. De 2002 turbo behaalde twee overwinningen in 1977. De turbo motor werd daarna overgeplaatst in de nieuwe 3 reeks en behaalde in 1978 de DRM titel.  De M3 GTR werd kampioen in het Amerikaanse ALMS kampioenschap en behaalde twee overwinningen in de 24 uren van de Nürburgring.

Het is de bedoeling om de 2002 turbo en de M3 GTR opnieuw klaar te maken voor deelnames aan wedstrijden. Wij zitten al te popelen op het moment dat deze opnieuw op de circuit’s zullen verschijnen. Naast deze twee zaten er in de overname ook nog een originele BMW 635CSi groep A, een 320i WTCC en een M3 E30 DTM.

Ferrari Club Deutschland Racing Series

Iets minder klassiek zijn deze wedstrijden van de Ferrari Club van Duitsland. Toegelaten zijn Ferrari en Maserati racewagens. Op een enkel Maserati na is het een volledig startveld met Ferrari 430, 458 en 488 GT koersauto’s. We vinden er de zogenaamde “Cup” of “Trofeo” auto’s maar ook GT2 en GT3 auto’s die niet meer in de internationale wedstrijden gebruikt worden.

Onder de deelnemers zagen we een ex Belcar Ferrari 430 GT3 van het Delahye Racing Team in volledige Red Bull uitvoering. Niet echt een succesvolle auto in ons nationaal kampioenschap maar wel een héél mooie verschijning.

En dat er snel werd gereden en het toch redelijk warm was, bewijzen deze gloeiende remschijven die bij meerdere Ferrari modellen opdoken.

Met meer dan 30.000 toeschouwers was deze Nürburging AVD OGP opnieuw een succes. De talrijke toeschouwers genoten onder een prachtige zon en zelfs in aangename temperaturen van 25/26 graden van mooie auto’s en spectaculaire wedstrijden zoals de DTM Classic. Het was na drie jaar een héél leuk weerzien met dit circuit en de perfecte organisatie. Ja, we zijn tenslotte in Duitsland.

Deze organisatie kon trouwens met grote tevredenheid aankondigen dat er een nieuw contract werd ondertekend door de verschillende partijen en dat het doorgaan van de OGP al zeker is tot in 2028.

En laat ons hopen dat er voor de 50e editie, die zal doorgaan in het tweede augustus weekend van 2023, toch wel enkel speciale verrassingen zullen zijn. Misschien kunnen de grote Duitse automerken allen nog eens een “efforke” doen. Mercedes, BMW, Opel en Porsche hebben jarenlang hun steun betuigt aan de OGP maar zijn ondertussen allen vertrokken. Moeilijk te begrijpen en dus hopen we dat ze volgend jaar zeker tot inkeer zullen komen en zo van de jubileums editie een nog mooier schouwspel zullen maken.

Verslag & foto’s: Joris de Cock