Binnenkort : de 76 Members Meeting op het Goodwood Motor Circuit.

Op 17 en 18 maart start het nieuwe autoseizoen op de domeinen van Goodwood met de traditionele Members Meeting. Wij willen dit event wat meer bekendheid geven en combineren dit met een kleine terugblik op de vorige editie nr 75.

Goodwood kent naast de meer  bekende evenementen zoals het Festival of Speed en de Revival nog een iets kleiner broertje : de Members Meeting. Het betreft hier een samenkomst van de leden van de GRRC ( Goodwood Road and Racing Club ). Deze club heeft een beperkt aantal leden en men kan er enkel lid van worden als er een plaats vacant wordt. Dit resulteert in een héél lange wachtlijst en het kan jaren duren alvorens je echt tot de club kan toetreden.

Deze besloten vergadering vond voor het eerst plaats in 1949. Er werden 71 stuks gehouden tot en met de sluiting van het circuit in 1966. In 2014 werd de draad opnieuw opgenomen met nummer 72. Het bleek al direct een schot in de roos. De nog vrij koude Maartse temperaturen konden de leden er niet van weerhouden om toch massaal aanwezig te zijn en in korte tijd waren al de tickets uitverkocht.  Het programma was gebaseerd op dit van de Revival maar werd  één dag ingekort tot de zaterdag en de zondag. Je ziet veel wagens van de Revival terug verschijnen in de diverse wedstrijden voor auto’s en motorfietsen. Het grote verschil is dat er ook wagens na 1966 worden toegelaten. Zo is er de Garry Marshall trophy: een wedstrijd van 1 uur voor groep 1 toerwagens ( salooncars volgens de Engelsen ) uit de periode 1976 – 1981. Dit waren de topjaren voor deze serie met vooral exemplaren uit het Engels en Belgisch kampioenschap. België had toen één van de top startvelden van Europa met vooral Ford Capri’s en enkele BMW 530i’s en Chevrolet Camaro’s in de grote klasse boven 2000 cc. In de kleinere reeks waren het vooral Ford Escorts, Toyota Corolla’s  en VW Golfjes die voor de grote aantallen zorgden.  Sponsors waren er toen in overvloed: alle grote sigarettenmerken zoals Belga, Bastos, Gitanes en Barclay waren aanwezig. Zelfs de grootbanken deden niet onder: KBC en BBL beschikten allebei over een raceteam. België had met de 24 uren van Francorchamps zelfs de grootste internationale wedstrijd voor deze klasse.

 

Ook zijn er zoals op de Revival de “High Speed Demo’s”. Hierbij mogen de wagens rondjes rijden tegen hoge snelheid zonder wedstrijdverband. Er was een demo voorzien voor groep A toerwagens.  Bij de invoering van deze klasse in 1982 waren het vooral BMW 528i, Rover Vitesse en de fameuze TWR Jaguar XJS die het mooie weer maakten. Later verschenen  de BMW 635CSi, M3, Alfa 75, Nissan Skyline, Holden Commodore en de vuurspuwende Ford Sierra Cosworth’s op het toneel. Er waren zo veel deelnemers dat deze demo in twee delen werd opgesplitst. De sterrijders van de Members Meeting namen hier ook aan deel. De Italiaan Roberto Ravaglia betuurde zijn M3 die hij gebruikt had in het WK van 1987. De ondertussen 60 jaar oude Ravaglia past trouwens nog perfect in zijn toenmalige raceoverall. Hij behaalde met de M3 de wereldtitel in 1987, de Europese in 1988, het DTM kampioenschap in 1989, werd dan ook nog drie keer Italiaans Toerwagenkampioe. Hij won ook twee keer de 24 uren van Francorchamps. Tweede grote naam : Ex-F1 piloot Gerhard Berger. Hij kwam met zijn BMW 635 CSi Schnitzer in de fameuze “Original BMW Teile” uitvoering rijden. Berger heeft met deze BMW Coupé gereden tussen 1984 en 1986.  Ja, toen reden de F1 vedetten in de weekends dat ze vrij waren nog andere wedstrijden zoals Toer- en Prototypewagens. Berger is enkel moeten stoppen door zijn overgang naar Ferrari in 1987. De Scuderia wou niet dat hun piloten met een ander merk reden. Berger sprak in een interview met Henry Hope Frost  voor de demo dat de periode bij Schnitzer één van zijn hoogtepunten uit zijn carrière was en zeker met stip de plezantste van allemaal. De sterke familiale band tussen zowel de teamleiding, ingenieurs en mekaniekers heeft hij nergens meer teruggevonden in zijn latere loopbaan. Berger is zelfs de laatste piloot die in het zelfde weekend zowel deelnam aan een F1 wedstrijd als een toerwagenwedstrijd in het voorprogramma van de Grand Prix zat. Dit gebeurde in Adelaide in Australië waar hij de F1 deed met een Arrows BMW en de toerwagenrace met een BMW 635 CSi van het Bob Jane Team.

Na een groot gedeelte toerwagens was er ook aandacht voor de GT en Prototype wagens. Een tweede demo rum was gewijd aan de FIA GT1 wagens uit de jaren1996-1998. Hier vonden we vooral  de Porsche 911 GT1 en Mclaren F1 GTR terug. De Porsche 911 GT1 was in al zijn versies vertegenwoordigd en bij Mclaren waren zowel de korte  als de lange versie van de GTR aanwezig. Een enkele Lotus Elise en een Ferrari F40 LM waren de eenzamen in de toch wel vrij grote veld waarin Pink Floyd drummer Nick Mason voor de nodige sensatie zorgde door zijn Mclaren F1 GTR ( de rode met  gele GTR striping  ) nogal vrij hard met twee impacts in de muur parkeerde. Front en beide flanken hebben hierbij redelijk wat schade opgelopen.

De derde demo rum was voor prototypes vanaf  met maximaal een 3 liter motor. Het gaat hier om open proto wagens vanaf 1972 die de 5 liter gesloten collega’s moesten opvolgen. We zagen hier een Alfa Romeo 33, verschillende Chevron’s en Lola’s en een Toj Eurorace. De meest spectaculaire was een Matra 670 V12 die in hoge snelheid rond het circuit scheurde. Jammer genoeg was er geen Ferrari uit die periode aanwezig.

Het grootste deel van het programma is elk jaar het zelfde. De thema’s van de demoruns zijn wel verschillend. Voor de 76 Members meeting zijn het de vuurspuwende groep 5 wagens zoals de Porsche 935 turbo’s, BMW 30 CSL en 320i, de Lancia Beta Monte Carlo en de Zakspeed Ford Capri’s  die het merendeel van het veld zullen uitmaken. Misschien zal tussen dit geweld ook wel een exoot opduiken zoals de Lancia Stratos of een De Tomaso Panterea. Groep 5 is toch voornamelijk een Duitse aangelegenheid. Onze oosterburen hadden zelfs van 1977 tot 1982 een eigen nationaal kampioenschap : DRM genaamd. Liefhebbers van al dit moois kunnen hiervoor ook terecht op de OGP op de Nürburgring half augustus. Daar hebben ze een heuse Revival wedstrijd voor deze auto’s – zie deze link

Een tweede demorun is voorzien voor Formule 5000 wagens. Deze kan je best vergelijken met een minder complexe F1 maar voorzien van zoals de naam het al zegt een motor met 5000 cc cilinderinhoud. Deze formule is misschien minder bekend bij het grote publiek maar wij Belgen hadden toen wel een topteam in deze categorie. Het VDS team van Graaf Van der Straeten was met onze landgenoot Teddy Pilette en hun Lola T 400 twee keer Europees kampioen. Deze formule had ook kampioenschappen in Amerika, Canada, Australië en Zuid Afrika. In Amerika was vooral Brian Redman de te kloppen man met drie kampioenschappen achter zijn naam. Verder zien we in de erelijsten nog bekende namen zoals Peter Gethin, David Hobbs, Frank Gardner van onze JPS BMW 635 Csi waarvan u hier de link kan vinden en de latere Formule 1 wereldkampioen Jody Schekter. De Lola van Brian Redman zal een van de topwagens zijn in deze demo. Wij verwachten ook dat de net 81 jaar oude Brian zelf aan het stuur zal zitten

Conclusie: de Goodwood Members Meeting: als je de kans krijgt om er binnen te geraken moet je dit zeker doen. Achteraf heb je veel spijt als je niet bent geweest.

U kan alles wat er op de Members Meeting gebeurd gans het weekend van 17 en 18 maart live volgen via hun website. U zal ogen te kort komen ! – link –

Verslag: Joris De Cock.

Foto’s: Patrick Verheeken, Joris de Cock & Archief Goodwood.