10 zaken waarop je moet letten bij aankoop van een oldtimer in het buitenland.

10 punten waar je op dient te letten als je een oldtimer wil invoeren vanuit het buitenland naar België.

  1. Koop geen kat in een zak.
    • Na lang zoeken en wellicht het internet afschuimen heb je eindelijk de perfecte auto gevonden, althans op foto!
    • Probeer je emoties opzij te zetten en zorg dat je de zwakke punten van het model dat je wil aanschaffen kent. Dit kan gemakkelijk door te informeren bij één of andere club van het merk of model dat je wil aanschaffen. Van zowat ieder merk en model auto dat er op de markt is bestaat wel een club. Daar kennen ze de zwakke punten.
    • Vraag de verkoper specifiek naar foto’s van die zwakke plekken, als ze die zonder problemen doorsturen is dit alvast een goed teken.
  2. Ga ter plaatse kijken en testrijden.
    • Hoever de auto ook staat, zorg dat je ter plaatse kan gaan kijken en doe een testrit.
    • Neem zeker iemand mee want jijzelf bent wellicht helemaal verliefd op die auto en het spreekwoord zegt ‘liefde maakt blind’. De persoon die je meeneemt heeft wellicht een meer nuchtere kijk op de zaken. Staat de auto echt te ver zorg dan dat je via een vertrouwenspersoon aan degelijke info geraakt.
    • Controleer de auto grondig, durf dus gerust eens een mat op te tillen om eronder te kijken. Uiteraard mag je niks destructiefs doen maar een goede eerste controle kan latere teleurstellingen voorkomen.
    • Tijdens je testrit let je op de goede werking van oa de versnellingsbak, de remmen, of er bvb niet teveel speling op het stuur zit en of je nergens iets hoort of voelt rammelen.
    • Weet dat er in vele landen vergelijkbare systemen bestaan zoals onze Carpass, bvb in Spanje is er Carfax. Met deze systemen kan je dikwijls aan de hand van het chassisnummer een historiek opvragen.
  3. Indien je tot aankoop zou overgaan zorg dan voor de juiste documenten.
    • Als eerste dient er uiteraard een verkoopovereenkomst te worden opgemaakt. Dit is meestal tussen verkoper en koper maar in een aantal landen zijn er ook kantoren waar je de verkoop officieel kan laten registreren. Het voertuig wordt dan meestal ook uit de registers uitgeschreven. In je verkoopovereenkomst staat de aankoopdatum, het merk en type van de auto, het chassisnummer, het aankoopbedrag en de kilometerstand. Eventuele speciale opties of opmerkingen kunnen ook steeds worden vermeld. Ook de datum van overdracht dient er op te staan.
    • Zorg dat je zeker alle autopapieren in je bezit hebt, het inschrijvingsbewijs van het land waar de auto was ingeschreven, het gelijkvormigheidsattest en eventueel een keuringsbewijs. Vergeet je bvb het originele inschrijvingsbewijs of het is er niet bij dan krijg je de auto in België niet ingeschreven. Dan zal je bij het DIV een aanvraag moeten indienen om een dubbel te bekomen. Zij zitten daar niet op te wachten en dit is een hele administratieve rompslomp die lang kan aanslepen!
    • Koop je de auto bij een autohandelaar of van een bedrijf met BTW nr. dan is een verkoopovereenkomst NIET voldoende. Je moet dan effectief een geldige factuur krijgen, heb je die niet kan men daar bij de douane behoorlijk lastig over doen.
  4. Je auto naar België krijgen.
    • Afhankelijk van het land waar je auto vandaan komt en de staat waarin hij zich bevindt kan je met je nieuwe aanwinst naar huis rijden. Je moet hierbij wel enkele regels in acht nemen.
    • Allereerst moet je zorgen dat je auto verzekerd is, je kan aan je verzekeringsmakelaar bvb vragen of hij de auto op het chassisnummer kan verzekeren. Kan hij dat niet dan moet jij bij een andere verzekeringsmakelaar informeren want je kan echt niet onverzekerd op pad met je nieuwe aanwinst.
    • Je hebt nummerplaten nodig, in sommige landen hoort de nummerplaat bij het voertuig maar in de meeste gevallen niet. Het is dan een optie om transitplaten te halen in het desbetreffende land. Met deze platen kan je het voertuig dan naar huis rijden. In sommige gevallen zijn deze nummerplaten ook voor enkele dagen verzekerd. Dus best even op voorhand informeren bij de verkeersbelastingdienst van het betreffende land.
    • Mocht je toch beslissen om zelf naar huis te rijden hou er dan rekening mee dat een lange afstand voor een oude auto die misschien lang heeft stilgestaan een zware beproeving kan zijn. Hou dus rekening met de kans op een panne. Dus alvorens je de rit aanvat controleer dan zeker alle vloeistofniveau ’s zoals olie, koelwater, remolie enz… Controleer ook de bandenspanning (ook van het reservewiel) en check of alle lichten functioneren. Ga indien mogelijk niet alleen zodat je kan afwisselen. Het is uiteindelijk een auto die je waarschijnlijk niet kent en dat is vermoeiender rijden.
    • Je kan de auto ook op een trailer zetten en hem op die manier naar huis brengen. Dit is zeker aan te raden want zo sluit je het risico op panne uit en hoef je ook niet voor transitplaten of een aparte verzekering te zorgen.
    • En als laatste optie is er dikwijls de mogelijkheid om je auto te laten ophalen door gespecialiseerde bedrijven in autotransporten. Dit kan in een open vrachtwagen zoals je dikwijls op de baan ziet maar ook gesloten transporten zijn mogelijk. Informeer je goed en spreek op voorhand een prijs af zodat je later geen onaangename verassingen krijgt.
  5. Je auto is thuis, nu zorgen voor een gelijkvormigheidsattest.
    • Dikwijls is het gelijkvormigheidsattest bij een oude auto nog niet Europees maar land gebonden. Wanneer je de auto in België in het verkeer wil brengen moet deze voldoen aan de Belgische wetgeving en heeft hij dus een Belgisch of Europees gelijkvormigheidsattest nodig.
    • Hiervoor kan je terecht bij de invoerder van het merk waar je meestal op afspraak naartoe kan. De auto wordt daar op een heleboel punten gecontroleerd en als alles conform is dan krijg je gelijk (na betaling) het Belgische gelijkvormigheidsattest mee.
    • Indien je twijfelt of het model dat je wil aankopen ooit in België is verkocht informeer je dan eerst want anders dien je nog een homologatieprocedure op te starten.
  6. Volgende stap is de douane.
    • Je auto heeft nu zijn gelijkvormigheidsattest dus kan je de auto door de douane laten invoeren.
    • Bij de douane hebben ze een aantal documenten nodig, ik som ze even op
      • Het originele inschrijvingsdocument van de auto van het land waarvan je de auto importeert.
      • De verkoopovereenkomst of factuur.
      • Het gelijkvormigheidsattest
      • Het aanvraagdocument tot inschrijving van een voertuig, dit kan je bekomen via je verzekering.
      • Gepast geld
    • Als alle documenten in orde zijn dan brengt de douane een 705-vignet aan op het roze inschrijvingsdocument.
    • Recent kan je het 705-vignet ook online aanvragen, je kan het daarna afhalen in het door jezelf aangeduide kantoor na het tonen van de hierboven genoemde documenten. Hierbij de link.
  7. Nu naar de autokeuring.
    • Soms een lastige stap want het is een grondige keuring, dit wil zeggen dat je remmen, schokbrekers, lichten, ruitenwissers, carrosserie, gordels (afhankelijk van de leeftijd van de auto) allemaal wordt nagekeken. Dus je kan beter op voorhand zorgen dat deze zaken in orde zijn.
    • Ook hier heb je dus alle voorheen verzamelde documenten nodig, dus je gelijkvormigheidsattest, het roze document voor inschrijving van een voertuig met het 705-vignet en het originele inschrijvingsdocument.
    • Je dient je auto aan te bieden met nummerplaten, dit kunnen handelaarsplaten zijn, de transitplaten die je hebt gebruikt om de auto naar België te rijden of platen van een andere verzekerde auto die op jouw naam staat. Let op wanneer je platen zou gebruiken die op een vennootschap staan want dan komt je oldtimer in principe ook op je vennootschap. Ik heb het zelf meegemaakt, na wat heen en weer gediscuteer is de auto dan toch op mijn privenaam gezet maar voorkomen is beter dan genezen.
    • Je kan zelf wel lichte ergernis van het personeel voorkomen door bvb al te weten waar het chassisnummer van je auto staat. Zeker bij oude auto’s staat dat niet altijd op de meest voor de hand liggende plaatsen en de mensen op de autokeuring weten het bij oude auto’s ook niet altijd staan.
    • Eens je auto is (goed)gekeurd dan krijg je een carpas en een tweedehandsrapport.
  8. Volgende stap is je nummerplaat aanvragen bij het DIV.
    • De aanvraag van een nummerplaat kan je in principe zelf doen maar de meesten laten dit uitvoeren door de verzekeringsmakelaar. Aangezien je auto toch verzekerd moet worden zien zij dit dikwijls als een service naar hun klanten toe.
  9. En route!
    • Nu je nummerplaat in je bezit is en je verzekering in orde kan je beginnen bollen. Let op waar je met je nieuwe aanwinst gaat rijden want er zijn al aardig wat milieu zones in ons land en er komen er steeds bij. Kijk dus of je auto een euronorm heeft en zo ja waar je er nog mee binnen mag. Ook in het buitenland zijn er hoe langer hoe meer milieu of lage emissiezones dus best even op voorhand nazien want de boetes zijn niet min…
  10. Nog een extra tip.
    • Je bent nu bezitter van een oldtimer met wellicht een O plaat. Dit wil zeggen dat je niet jaarlijks naar de controle moet. Echter voor je eigen veiligheid en die van anderen kan ik niet anders dan je het advies te geven je auto jaarlijks eens te laten nazien door je garagist. Je zal er zelf ook een beter gevoel aan overhouden om met een auto rond te rijden die technisch in orde is. Bovendien verkleint hierdoor ook de kans op een panne.

Deze tekst kan worden gezien als een leidraad. Echter wetgevingen veranderen wel eens dus informeer je ook bij de officiële instanties van het betreffende land waar je de auto wil kopen. Niets van deze tekst kan echter als officieel worden gezien. Informeer je dus steeds als er twijfel bestaat.