Gezien tijdens Schloss Dyck en het Festival of Speed, de Isotta Fraschini / FIAT 1905 L.S.R auto.

Je zou het een oude auto kunnen noemen ja maar deze is zoveel meer. Misschien moeten we hier toch echt wel wat geschiedenis over vertellen.

We starten ons verhaal een goeie 25 jaar geleden toen men tijdens een opkuis in de oude Fiat archieven in Turijn plots de blueprints tegenkwam van deze Land Speed Record car. Een record is er echter nooit mee neergezet, eigenlijk de schuld van de Amerikanen en Mercedes. In 1905 was er namelijk een recordpoging in Daytona, op 24 januari verscheen The Flying Dutchman met als bestuurder Herbert Howden aan de start. Ze zetten een snelheid van 109,75 mijl neer! Helaas werden ze gediskwalificeerd door het A.I.A.C.R die vonden dat de auto te speciaal was. De auto woog meer dan toegelaten maar bovenal beschikte hij over twee viercilinder motoren en laat het net dat zijn waar men over struikelde onder het mom “niet eerlijk tov de andere auto’s”, de Fiat beschikte ook over twee motoren en men wilde blijkbaar het risico niet nemen hier nog meer geld in te steken met als risico ook gediskwalificeerd te worden… Hierdoor werd het Fiat project in de koelkast gestopt en is er helaas nooit meer uitgekomen. De Vier ontwikkelde 100pk motoren zijn in 1905 gebruikt door het Fiat race team met Nazzaro, Allesandro Gagno, Weilschott en Vincenzo Lancia (die van de latere Lancia car company) als piloten. We weten niet zeker wat er later met de motoren is gebeurd, wat wel zeker is is dat er eentje de vernieling is ingegaan toen Louis Chevrolet (de latere oprichter van het merk) zijn auto tegen een telefoonpaal parkeerde. Dus er moest worden uitgekeken naar een andere motor, het werd een Isotta Fraschini (model V6-V) waar de V stond voor Vollo of beter gezegd vlucht. De motor is gedurende de eerste wereldoorlog ingezet in Italiaanse luchtschepen, Caprioni CA.5 bommenwerpers en nog tal van ander oorlogstuig. De hier gebruikte motor heeft zelfs nog zichtbare kogelinslagen op het carter. De motor ontwikkelde 250pk en produceerde een koppel van 1111nm met een inhoud van 16,5 liter. De 6 cilinder in lijn had twee kleppen per cilinder en een droog carter. Tussen 1916 en 1917 zijn er door tal van Italiaanse autobouwers waaronder Alfa Romeo ruim 30000 exemplaren van gebouwd. Na de oorlog zijn er vrij veel van deze motoren naar Amerika verscheept met de bedoeling ze te gebruiken voor oa volgende recordpogingen. Deze bewuste motor werd niet gebruikt en belande in een museum, vele jaren later is de motor gekocht door een Britse ondernemer Mr Graham Rankin die het project opstartte begin jaren negentig met als bedoeling terug een landspeed record car te bouwen. Ongeveer 12 jaar geleden zijn de plannen en de motor in handen gekomen van de Britse Michael B Vardy. Hij kreeg spreekwoordelijk een grote doos met onderdelen en een plan. Er was reeds een chassis waarop dan verder is gebouwd, Michael heeft hier echt een levenswerk van gemaakt. Er zijn maar liefst 25000 uren werk gespreid over 8 jaar in gekropen om de auto op te bouwen tot wat hij nu is. Wellicht ging dit ook niet zonder slag of stoot want het originele ontwerp bevatte bvb geen versnellingsbak. Die was ook niet nodig aangezien de auto louter zou worden gebouwd om een record mee te vestigen. Michael wist er een versnellingsbak van 1912 in te proppen, hierdoor is er nu wel mee te rijden op circuit of zelfs op normale wegen. Wat Michael ook deed is een stuk geschiedenis tot leven wekken, de Fiat is ondertussen namelijk al 112 jaar oud en geeft ons een mooie inkijk over hoe het er toen aan toe ging in de nog jonge autoindustrie.Al dit uitvoerige werk zou Michael wellicht nooit gelukt zijn zonder de steun en hulp van zijn echtgenote Jacquie die eigenlijk altijd mee is en volop helpt om de wagen telkenmale raceklaar te maken. We hebben nu dus een prachtige machine waar ook effectief mee geracet wordt. In 2017 zullen we de auto helaas niet in actie zien want hij is voor een jaar uitgeleend aan het Isle of Man Motor Museum. Volgens Michael gaan we in 2018 de auto misschien wel terug kunnen bewonderen op diverse events. Onze GoPro reed in ieder geval al eens mee tijdens de Classic Days in Schloss Dyck. U kan hieronder het filmpje bekijken.

Wij van Wheels-and-things hebben deze prachtige machine al meermaals live aan het werk gezien en het was keer op keer indrukwekkend. Dus als u in 2018 de gelegenheid hebt om deze Fiat Isotta Fraschini eens aan het werk te zien zou ik zeggen “niet twijfelen”!!

Foto’s & artikel: Patrick Verheeken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*