Zolder Historic Grand Prix: Funfastic Heritage.

Na vele jaren afwezigheid waren we zeer verheugd dat er dit jaar terug een Historic GP zou georganiseerd worden op het circuit van Terlamen.

Dit evenement was in de jaren ‘80 en ‘90 zeker al een klassieker in het oldtimercircuit. Met de deelname van vele oldtimerclubs en mooie wedstrijden werden toen altijd veel toeschouwers gelokt. We zagen toen ook regelmatig grote vedetten zoals Jacky Ickx en John Surtees met hun oude racewagens demo ronden rijden. Jammer genoeg werd het event na de eeuwwisseling afgevoerd.
De nieuwe directie van Zolder heeft duidelijk begrepen dat het classic gebeuren al een tijdje fors in de lift zit. De organisaties met hedendaagse modellen moeten vaststellen dat hun collega’s met de historische, op enkele uitzonderingen na, duidelijk meer volk over de vloer krijgen.
Het programma omvatte verschillende wedstrijden voor de Belgian Historic en Youngtimer Cup en verder waren er demo’s met klassieke motorfietsen en formule wagens, beginnend met eenvoudige formule Fords en eindigend met heuse formule 3 wagens.Hoofdact van het weekend was de Modena Motorsport Trophy met formule 1 wagens. Deze firma staat in voor het onderhoud en raceklaar maken van historische Ferrari’s en had twee prachtige Ferrari’s meegebracht van het type 643 en F92. Beide waren voorzien van het magische nummer 27 dat beroemd is geworden door Gilles Villeneuve. Deze exemplaren waren ooit het “bureau” van de Fransman Jean Alesi. Deze prachtige bolides met hun magistraal gezang van hun V12, waren een lust voor zowel het oog al het oor. De reeks werd aangevuld met enkele soortgenoten zoals een ex Emerson Fittipaldi Copersucar D5, een ex Piece Courage De Tomaso 505 en een ATS D6 BMW turbo. De bekendste deelnemer in deze reeks was ongetwijfeld drievoudig Le Mans en Daytona 24 winnaar Marco Werner die een Tyrrell 017 van 1988 bestuurde.Op zondag was er, zoals het bij elk deftig classic event hoort, een Concours d’ Elégance waar we pareltjes zagen zoals een Lamborghini Muira SV, Lotus Elan, Mercedes 190SL, Jaguar E type en MKII, Aston Martin DB 2 zagen. Naast deze exoten vonden we er ook vrij gewone wagens tussen zoals een VW Golf, Ford Capri of BMW 1602. In de categorie rallywagens troffen we zowaar twee Audi Quattro’s aan: één exemplaar in de eerste groep 4 uitvoering en een latere groep B versie met de brede spatborden en achtervleugel.De weergoden waren na een zaterdag die voor een stuk in het water was gevallen, zondag wel van de partij en dit zorgde dan ook voor een massale opkomst.
Al bij al een geslaagde eerste editie die toch zware concurrentie had van de Classic Days Schloss Dyck die op slechts 100 km verder plaats vonden en met volgend weekend de Nurburgring OGP op het programma, moest de organisatie toch een plaatsje veroveren in de drukke zomeragenda.
Zij die niet ter plaatse waren konden van thuis uit een zeer hoog kwalitatieve live-stream volgen.
Tot volgend jaar voor de tweede editie!

Foto’s & artikel: Joris De Cock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*