Schloss Dyck Classic Days 2017

Het is reeds de twaalfde editie van de Classic Days bij Schloss Dyck, voor ons was het na ons verassende bezoek vorig jaar nu de tweede keer. We kunnen nu al zeggen dat het zeker niet de laatste keer zal zijn.

Schloss Dyck ligt op een goeie 2 uur rijden van Antwerpen in de buurt van Mönchengladbach, we zijn op zondag 6 augustus gegaan en dat bleek een goeie keuze aangezien het zaterdag een hele dag geregend heeft. Wat me eigenlijk al snel opviel was dat er erg veel andere auto’s en themas waren t.o.v vorige editie. Zo was er een erg grote delegatie MG’s en Triumph. Maar ook de Benjafield’s racing club, één van de grootste groepen oude Bentley’s die ik ooit samenzag. Zij droegen bijna allen het Stanley Mann Racing label. Nu blijkt Stanley Mann een van de grootste klassieke Bentley dealers / restaurateurs te zijn, die zich dan ook uitsluitend en alleen met Bentley bezighoud, de collectie was ronduit indrukwekkend!

De categorie Jewels in the park was weerom aanwezig met echte pareltjes. Zo spotte ik een BMW 507 met na restauratie slechts 475 km op de teller, nooit eerder zag ik zo een puntgaaf exemplaar. Ik zou er op derven wedden dat ze niet zo perfect uit de fabriek kwamen tijdens de productie. Er zijn van de 507 slechts 254 exemplaren gebouwd en tijdens ieder event komen we er wel één of meer tegen, deze had ik echter nooit eerder gezien. Het zal wellicht niet verbazen dat hij een trofee heeft gewonnen. Zo verging het ook de Talbot Abbott AV 105 Roadster, de Belgische eigenaars waren trots op de wagen en konden er ook honderduit over vertellen. Zo beschikt deze auto over een erg eigenaardige versnellingsbak, de hendel aan het stuur kon je al rijdend verplaatsen naar een andere versnelling en pas op het moment dat je het koppelingspedaal indrukt en weer lost schakelt de auto. Zo kan je bvb alvorens je een bocht nadert de juiste versnelling klaarzetten en met de beide handen aan het stuur in de bocht schakelen. een knap staaltje techniek voor een auto die stamt van 1933.

Het prachtige ornament dat prijkte op het radiator van een Delage D8S Open Tourer van 1931 deed menig hoofd draaien. Het zal de dag van vandaag de veiligheidsnormen wellicht niet meer halen maar hoe je het ook draait of keert er werden toen toch echt wel prachtige wagens gebouwd hoor. Dit pareltje stond trouwens recent nog te koop bij Movendi voor € 325000; Hij heeft dus een nieuwe eigenaar die er gelukkig ook mee buitenkomt.Het is wellicht tot in de treure dat we herhalen dat Ferrari dit jaar 70 kaarsjes uitblaast, ook de Classic Days bij Schloss Dyck ontsnapten er niet aan. De groep auto’s die gepresenteerd werden mochten er wel zijn. Zo zagen we een F40, een 250GTO, enkele Dino’s. Hierboven ziet u tevens een groep van keurders aan het werk die iedere auto nauwlettend nakeken en quoteerden voor het concours d’elegance later op de dag.We spotten ook een prachtige 195 inter (Ghia) die voor het eerst is voorgesteld op het salon van Parijs in 1950. De 195 inter is eigenlijk een 166 inter met een iets langere wielbasis om het rijcomfort te verhogen. De 195 inter is in 1951 reeds vervangen door de 212 inter. De 195 inter beschikte over een V12 met een cilinderinhoud van 2341cc die 130pk leverde. Met slechts 27 exemplaren gebouwd is deze Ferrari uiterst zeldzaam. Prijzen variëren op veilingen tussen de 300.000 en 1.000.000 euro afhankelijk van de geschiedenis die ze kunnen voorleggen.

Aan prominenten ontbrak het ook deze editie niet, zo zagen we hierboven Walter Röhrl aan het werk in de Audi Sport quattro A2, maar ook Jochen Mass, Ellen Lohr, Roland Asch, Frank Biela, Klaus Ludwig, Christian Geistdörfer en nog tal van andere bekende piloten gaven acte de presence.Jutta BenzJutta Benz was aanwezig met de Patent-Motorwagen of beter gezegd een replica hiervan. Deze dame haar grootvader Carl Benz is namelijk de uitvinder van de eerste automobiel. Jutta was constant in de weer met deze “auto” en tufte het hele domein rond. Toch wel indrukwekkend te weten dat zij hier rondrijdt met de uitvinding van haar grootvader. Jutta was vele jaren onderwijzeres maar heeft op een zeker moment automechanica gevolgd omdat ze effectief iets over de techniek wilde kennen. Zij is opgegroeid in het Duitse Ladenburg waar nu het Dr. Carl Benz museum is, als kind speelde ze in de fabriekshallen en de burelen.

De Duitse Heidi Hetzner met haar Hudson Eight van 1927 was ook present en deed ook op regelmatige tijdstippen een toertje met de Hudson. Meer info en een filmpje over haar wereldreis kan u vinden in ons artikel van het bezoek aan Techno Classica Essen.

Een opmerkelijke collectie Iso Bizzarrini auto’s troffen we aan naast de voorstelling van de “Jewels in the park”. Zo leerden we dat de Isetta blijkbaar door ISO is getekend. Er stonden enkele prachtige Grifo’s tussen, deze auto’s werden uitgerust met dikke Amerikaanse motoren van Ford of Chevrolet makelij. De topmodellen werden uitgerust met een 7 liter Chevrolet motor die het vuur aan de schenen moest leggen van oa Ferrari en Maserati. Het merk beëindigde echter zijn activiteiten door een faillissement in 1974, de teller bleef staan op een totaal van 413 Iso Grifo’s wat de auto ondertussen tot een gewild verzamelobject heeft gemaakt.

Wat de Classic Days ook zo fijn maken zijn de vele standjes met items uit lang vervlogen tijden, hier zie je bvb een stand waar je allerhande producten van Opel kon vinden. Het gaat van een fietspomp over kleding, schoenen, naaimachines (ja die hebben ze bij Opel ook gemaakt) tot koersfietsen van heel wat decennia geleden. Er waren ook demo’s op die heel oude hoge fietsen.Aan interesse ontbrak het niet, vermits het op zaterdag had geregend waren er duidelijk veel mensen die voor zondag hadden gekozen waardoor het hier en daar op de koppen lopen was. met ruim 30000 bezoekers konden ze de Classic Days op zondagavond afsluiten met een glimlach. Er is ook steeds een mooie stand met uurwerken aanwezig, De uurwerken van A.Lange & Söhne kan je gerust als kleine kunstwerken bestempelen. Veel van deze uurwerken worden met de hand gegraveerd hetwelk we ook live konden bekijken. Dit gebeurt onder een microscoop en buiten een vaste hand moet de bewerker wellicht ook over erg veel geduld beschikken. De uurwerken van A.Lange & Söhne worden ook in België verdeeld door de gespecialiseerde uurwerkwinkels.

Conclusie: De Classic Days in Schloss Dyck zijn meer dan een bezoek waard en wij hebben het al zeker terug in onze agenda staan voor 2018.

Foto’s & artikel: Patrick Verheeken

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*