Gezien op Spa-Classic 2017: Ferrari 312PB en 512M.

Dat Ferrari in 2017 zijn zeventigste verjaardag viert weten we ondertussen al en beurzen zoals Interclassics Maastricht, Rétromobile Parijs en zelfs onze plaatselijke beurs in Antwerpen hebben het niet nagelaten om er hun centrale thema van te maken.

Dit jaar zal ook het Festival of Speed in Goodwood dit uitgebreid vieren. We hebben sinds januari dus al héél véél mooie Ferrari exemplaren de revue zien passeren. Tijdens Spa Classic konden we er nog een paar aan ons lijstje toevoegen. Tijdens het bekijken van de deelnemerslijst was ons oog gevallen op twee Ferrari’s voor de CER klasse. Een 312 PB en een 512M kom je nu niet elke dag tegen en zeker niet op een circuit. Bij dit soort van wagens is het altijd afwachten of ze ook wel effectief in de paddock en op het circuit verschijnen. Bij onze aankomst op het circuit op zaterdagmorgen was één van de eerste verschijningen die we langs de pitmuur zagen voorbij razen een gele 512M waarvan de V12 een gebrul produceerde dat we nog nooit eerder hadden gehoord. Het gebrul van deze Ferrarimotor op hoge toeren was echt fenomenaal !! Onze oren fluiten er nog van… We wisten meteen dat de 512M aanwezig was. De 512M is een upgrade van de 512S waarbij de M voor Modificata staat. De 512M werd in 1971 gebruikt door privé teams zoals Penske, Nart of in dit geval het Spaanse Escuderia Montjuich. Deze 512M met chassisnummer 1002 is vorig jaar van eigenaar veranderd voor de leuke som van 13.000.000 miljoen euro. En wat doet dan zo’n nieuwe eigenaar? Zijn nieuwe aanwinst naar het racecircuit brengen en uitproberen in dit geval. De twee piloten met een al vrij hoge leeftijd snorden er vrolijk mee rond het Ardennen circuit van Francorchamps. Nu gelukkig dat er zo’n mensen bestaan want zo kunnen we ook meegenieten van het concerto van één van deze 25 gebouwde exemplaren van de Ferrari 512.

 

Het tweede pronkstuk vonden we terug in CER2 en dit keer was het een rode Ferrari. Deze 312PB van het jaar 1972 is een volwaardige fabrieksversie die door de Scuderia Ferrari werd gebruikt in alle wedstrijden voor het WK van dat jaar. Alle wedstrijden ? Toch niet, want Ferrari liet het hoofdnummer in Le Mans aan zich voorbij gaan. De 312PB won dat jaar alle WK wedstrijden met aan het stuur kleppers als Jacky Ickx, Brian Redman, Clay Regazzoni, Ronnie Peterson, Mario Andretti, Artureo Merzario en Tim Schenken. Het exemplaar dat we op Spa zagen werd ooit bestuurd door Merzario en Redman en het was de wagen met de groene striping over het rode koetswerk. Er was zo ook een 312PB met een gele en één met blauwe strepen. De wagens met de groene en blauwe striping zorgden voor de overwinningen. De groene haalde enkel ereplaatsen. De V12 3.0 liter was afgeleid van de F1 versie en niet betrouwbaar genoeg bevonden voor de klassieker op het Circuit de la Sarthe. Deze werd dan door Matra gewonnen dat  zijn programma enkel op deze wedstrijd had afgesteld . We waren  heel blij waren dat we hem zagen en vooral hoorden voorbij komen  want zo maken ze ze tegenwoordig toch niet meer.

En voor beide wagens telt de Olympische gedachte: deelnemen is véél belangrijker dan winnen want als je ziet hoeveel moeite er gedaan word door de teams om deze wagens raceklaar te maken om soms maar enkele ronden te rijden, moeten we daar zeker onze hoed of pet voor afdoen.

Artikel: Joris de Cock
Fotos: Patrick Verheeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*