The Festival of Speed, de belangrijkste highlights op een rij.

 

Het centrale sculptuur voor Goodwood House zal dit jaar geheel geweid zijn aan Bernie Ecclestone en zijn 40 jarige carrière in de Formule 1 wereld.

Bernie Ecclestone heeft gedurende de grootste periode van zijn leven door zijn visie de Formule 1 heeft omgetoverd tot een miljarden business. Bernie Ecclestone heeft op vraag van Lord March toegezegd om het hele weekeind aanwezig te zijn op het Festival of Speed. En alsof dat niet genoeg is zullen er ook een aantal autos uit zijn prive collectie aanwezig zijn. Wellicht ook enkele Brabhams die we vorig jaar ook zagen. Kijk voor meer info naar ons vorig artikel.

Heel kort even enkele hoogtepunten in zijn carriére

  • Driver: eind jaren 1940 en begin jaren 50 reed Bernie met 500cc Coopers en in 1958 reed hij de Monaco Grand Prix met een Connaught, in 1957 had Bernie het team hiervan gekocht.
  • Manager: Nadat hijzelf was gestopt met racen werdt hij manager van Stuart Lewis-Evans en Jochen Rindt.
  • Team eigenaar: Eind 1971 kocht Bernie het Brabham F1 team, hij vormde een partnership met designer Gordon Murray en drivers zoals Carlos Pace, Reutemann, Niki Lauda en Nelson Piquet. Deze laatste haalde ook de eerste van de twee wereldtitels voor Brabham onder Bernie binnen.
  • Impresario: Begin jaren 70 kwam Bernie in bezit van de commerciële rechten voor de Formule 1. Hij transformeerde de sport naar ongekende hoogtes.
  • Legende: Dat is het stadium waarin hij zich nu bevindt. Tijdens het FOS zullen meerdere Brabham drivers en team leden en eigenaars aanwezig zijn tijdens een speciaal moment op zondag om 15u00.

Net als vorig jaar maar dan nu als regerend wereldkampioen zal Nico Rosberg aanwezig zijn tijdens het FOS, hij zal zondag de Hilclimb doen met zijn Mercedes F1 W05 Hybride van 2014.

Valtteri Bottas zal op zaterdag met zijn MercedesAMG Petronas ook de hil opstuiven.

Het Renault F1 team zal aanwezig zijn met Jolyon Palmer en Sergey Sirotkin.

Williams F1 komen met Alan Jones en Damon Hill, zij vieren tijdens het FOS hun 40é verjaardag.

In totaal zullen er meer dan 60 F1 wagens aanwezig zijn, alleen dat zou al een trigger moeten zijn om vlug dat laatste ticket nog te bemachtigen!

In de categorie ‘Drifting’ mogen we ook weerom grote namen verwelkomen. Zo staan volgende ronkende namen op de affiche.

  • Mad Mike Whiddett komt reeds voor de vierde keer langs, spektakel verzekerd!
  • Vaughn Gittin Junio maakt een herintrede met een Mustang RTR.
  • De drift kampioen van 2010 Steve ‘Baggsy’ Biagioni zal met zijn Nissan GT-R ook aanwezig zijn.
  • Dean Kearney en James Deane zullen wellicht ook het nodige rubber verbranden.

Het is reeds 110 jaar geleden dat het Brooklands motor circuit is geopend, tijd om dit te vieren dus! Onder de aanwezigen zijn de Blitzen Benz, de Fiat S76 en ook Babs is van de partij. Babs hebben we al eerder tegengekomen tijdens retromobile en ik kijk er naar uit om deze in actie te zien! Tegenover deze snelheidsmonsters van toen vinden we de kleine Austins en de Morgan driewielers. Ook een viertal Delage 15 S8s zullen terplaatse zijn.

Tom Kristensen beter gekend als ‘Mister Le Mans’ komt zijn 50é verjaardag vieren tijdens het FOS alsook de 20é verjaardag van zijn eerste overwinning met het Joest Team. Er zal een collectie van de belangrijkste van zijn race auto’s aanwezig zijn zoals de Bentley Speed 8, de BMW V12 LMR en nog enkele toppers. Tom zal trouwens enkele van deze machines de Hil opjagen.

Er is ook al een aantal jaren een Action Sports gebied, daar zie je fiets en motorrijders allerhande stunten uitvoeren. De Tsjechische Petr Pilat treedt voor de derde keer aan en is zonder meer één van de beste FMX rijders ter wereld, ook Jamie Squibb, Nez Parker, Steve Sommerfeld en Ryan Brown zullen van de party zijn en daar stopt het echt niet hoor.

Voor de BMX & Mountain Bike’s vinden we Kye Forte (ex wereldkampioen), Chris Doyle, Corey Nastazio en vele anderen die hun talenten komen tonen op een spectaculair parcours.

Alsof bovenstaand nog niet genoeg is zullen er ter ere van de 70é verjaardag van Ferrari meer dan 35 belangrijke en unieke competitie auto’s te zien zijn. Er zullen een 25 tal single seaters zijn uit zowat iedere periode te beginnen met een type 166 uit 1948, ik kijk alvast uit naar de enkele Lancia D50’s die aangedreven worden door een Ferrari motor. Tijdens de vorige revival ontsnapte er zo eentje nipt aan een crash. Maar ook het huidige Scuderia Ferrari F1 team is present.

Op het grasveld bij het Cartier ‘Style & Luxe’ event zal een selectie van uitzonderlijke Ferrari 250 type’s te bekijken zijn.

Ik mag hopen dat bovenstaand je nieuwsgierig heeft gemaakt en als je al eens een voorsmaakje wil hebben kijk dan gerust eens naar ons verslag van vorig jaar.

Foto’s & verslag: Patrick Verheeken
Foto Lord March & Tom Kristensen: Goodwood archief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*